Svibanj 16, 2025, 16:22:49 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: I ja bih u morske vode..  (Posjeta: 3028 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
I ja bih u morske vode..
« u: Lipanj 22, 2008, 13:24:59 poslijepodne »
Nakon sto je cak i Matija napravio more, mislim da je krajnje vrijeme da i ja probam.  :D
Al prvo par tehnickih pitanja.

Akvarij bi bio 75l, filter bi bio Eheim 2215 - vanjski karnister filter, zapremnine 12 litara, i protoka 620 l/h. Rasvjetu sam zamislio kao overtank 4*24W T5, DIY. Jos bi isao i neki hang on skimmer, powerhead i grijac 150W.

A pitanja su:

Hoce ovo biti dobar filter?
Koliko jak mora biti powerhead?
Koji skimmer preporucate?

Rasvjetu bih prvu radio, sad prek ljeta. Isla bi na dva tajmera da se lampe pale 2+2, i imala dva ventilatora koja bi to hladila, a izmedju konzole i povrsine vode islo bi jedno staklo, da smanji kondenzaciju. Jel to ok?
Jel koristite nesto za regulaciju brzine vrtnje tih ventosa? Nasao sam jednu zgodnu shemu za regulaciju brzine vrtnje ovisno o temperaturi, a posto imam vremena prek ljeta, mislio sam se sa tim igrati...no pitanje je, dal se isplati, ako oni moraju stalno vrtiti na maksimum?
Koliko sam skuzio, morao bih imati dvije palve i dvije bijele lampe. Plave ce biti CoralStar, a koje bijele  mogu ici umjesto PowerGlo (jer je bezobrazno skup)?

Akvarij nije zamisljen kao neki sa najtezim koraljima..meni dovoljno da mirise na more, i da unutra pliva koja jadranska kozica, koji softic...ma, nek i xenije budu unutra, i bit ce to super.  :D

ps. jel ima tko malo crnog silikona viska? Prosao bih preko sadasnjih prozirnih fuga sa crnim silikonom...zbog onih algi ispod silikona, cega li vec.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline madmax333

• Punopravni član
Odg: I ja bih u morske vode..
« Odgovori #1 u: Lipanj 22, 2008, 13:38:31 poslijepodne »
jadranski bi? i ja bi al sam odustao mu startu jer je hladnjak izuzetno skup.  :(
ribar

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 22, 2008, 13:53:19 poslijepodne »
Ja neznam da li još imam silikona ili sam bacio, jebiga. Pogledat ću pa ti javim. Ja kad sam kupovao prije 3 tjedna platio sam ga cca. 30 kn i to baš za akvarije, tak da ti nije ni skupo uzet novu dozu.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Lipanj 22, 2008, 14:13:35 poslijepodne »
Nakon sto je cak i Matija napravio more, mislim da je krajnje vrijeme da i ja probam.  :D
Al prvo par tehnickih pitanja.

Akvarij bi bio 75l, filter bi bio Eheim 2215 - vanjski karnister filter, zapremnine 12 litara, i protoka 620 l/h. Rasvjetu sam zamislio kao overtank 4*24W T5, DIY. Jos bi isao i neki hang on skimmer, powerhead i grijac 150W.

A pitanja su:

Hoce ovo biti dobar filter?
Koliko jak mora biti powerhead?
Koji skimmer preporucate?

Rasvjetu bih prvu radio, sad prek ljeta. Isla bi na dva tajmera da se lampe pale 2+2, i imala dva ventilatora koja bi to hladila, a izmedju konzole i povrsine vode islo bi jedno staklo, da smanji kondenzaciju. Jel to ok?
Jel koristite nesto za regulaciju brzine vrtnje tih ventosa? Nasao sam jednu zgodnu shemu za regulaciju brzine vrtnje ovisno o temperaturi, a posto imam vremena prek ljeta, mislio sam se sa tim igrati...no pitanje je, dal se isplati, ako oni moraju stalno vrtiti na maksimum?
Koliko sam skuzio, morao bih imati dvije palve i dvije bijele lampe. Plave ce biti CoralStar, a koje bijele  mogu ici umjesto PowerGlo (jer je bezobrazno skup)?

Akvarij nije zamisljen kao neki sa najtezim koraljima..meni dovoljno da mirise na more, i da unutra pliva koja jadranska kozica, koji softic...ma, nek i xenije budu unutra, i bit ce to super.  :D

ps. jel ima tko malo crnog silikona viska? Prosao bih preko sadasnjih prozirnih fuga sa crnim silikonom...zbog onih algi ispod silikona, cega li vec.

mislim da ti grijac za sad nece biti potreban.  jedino si zaboravio napomenuti jel bus kupoval vodu ili bus nabavil ro aparat. i to ti je jos dodatna cifra.

kak sam vec rekel mislim da nema potrebe za 4 lampe ak budu softy. meni su xenie mrak iako ih smatraju neki kao korov kojeg se nemozes rijesit.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #4 u: Lipanj 22, 2008, 14:50:49 poslijepodne »
jadranski bi? i ja bi al sam odustao mu startu jer je hladnjak izuzetno skup.  :(

A ne, ne bi bio jadranski..ne bi mu uspijevao odrzati dovoljno nisku temperaturu. To bi trebao biti jednostavni tropski..

Ja neznam da li još imam silikona ili sam bacio, jebiga. Pogledat ću pa ti javim. Ja kad sam kupovao prije 3 tjedna platio sam ga cca. 30 kn i to baš za akvarije, tak da ti nije ni skupo uzet novu dozu.

Ajd pogledaj pa javi. Fakat nije to  skupo, ali za tih par fuga mi ne treba cijela tuba..ostatak bi se vjerojatno povlacilo po garazi dok ne propadne. Tnx!

mislim da ti grijac za sad nece biti potreban.  jedino si zaboravio napomenuti jel bus kupoval vodu ili bus nabavil ro aparat. i to ti je jos dodatna cifra.

kak sam vec rekel mislim da nema potrebe za 4 lampe ak budu softy. meni su xenie mrak iako ih smatraju neki kao korov kojeg se nemozes rijesit.

Vjerojatno ce i tri lampe biti dosta, ali kad vec radim, ostavit cu mjesta za cetri..pa ce u pocetku mozda i svjetliti sam dvije ili tri, a onda kad ce biti para, kupim i cetvrtu. Isto sa grijacem..ne treba, al kad se vec opremam, uzet cu i njega.
Voda ide destilirana, nece biti RO, bar na pocetku.
Get out and fly!

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
« Odgovori #5 u: Lipanj 22, 2008, 16:32:05 poslijepodne »
ima skimer na aukcijama od brade pa se natječi

Offline demba2

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #6 u: Lipanj 22, 2008, 17:03:07 poslijepodne »
netreba filter, nije ti to dobro.
napravi sump kad već ulažeš, i skimer nikako u tank već u sump.
grijač ti nikako netreba, ni po zimi ako je akvarij u sobi (a pogotovo ne 150W) ;)

protočne pumpice su ti za cirkulaciju dobre. probaj naći polovne. 500lph mislim da je ok, ali to moraš vidjeti i isprobati na tom tanku.

što se tiče lampi, ok su 4. ali napravi odmah da se svaka posebno pali, ili barem 2 na početku, pa treća pa četvrta.
previše šoka za organizme i smeta im (iz iskustva na malom tanku)
uzmi 2 plave, žutu i bijelu (odlična kombinacija)
demba

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #7 u: Lipanj 22, 2008, 17:19:02 poslijepodne »
u svakom slučaju sretno :hyper: :hyper: :hyper: :hyper:
Varaždin...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #8 u: Lipanj 22, 2008, 17:28:10 poslijepodne »
netreba filter, nije ti to dobro.
napravi sump kad već ulažeš, i skimer nikako u tank već u sump.
grijač ti nikako netreba, ni po zimi ako je akvarij u sobi (a pogotovo ne 150W) ;)

protočne pumpice su ti za cirkulaciju dobre. probaj naći polovne. 500lph mislim da je ok, ali to moraš vidjeti i isprobati na tom tanku.

što se tiče lampi, ok su 4. ali napravi odmah da se svaka posebno pali, ili barem 2 na početku, pa treća pa četvrta.
previše šoka za organizme i smeta im (iz iskustva na malom tanku)
uzmi 2 plave, žutu i bijelu (odlična kombinacija)

A - a, nema mjesta za sump, mora ici filter.
Drugo, filter imam, i stoji doma neiskoristen, pa bih zato njega.

Nece to biti komplicirano more, mozda ni ribe nece imati...tek softiji i koja kozica, a ako ce ici ribe, onda cu tek uzimati skimmer. Zasad sastavljam troskovnik.

Akvarij je u sobi, ali ne grijem po noci...al ako ne smeta, necu se ni sa njim puno opterecivati.

Ok, onda cu za lampe uzeti tri timera. Koja je to zuta lampa koju preporucujes? Obicna uredska ili neka akvaristicka?
Get out and fly!

Offline demba2

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #9 u: Lipanj 22, 2008, 17:46:10 poslijepodne »
sunglo mislim. tak nekako.
napraviš da se pale prvo ona i jedna plava, a onda druge dvije svaka posebno.

za sump probaj naći mjesta i novca.
prodaj taj filter.
kao početnik, ni ja nisam bio svjestan koliki je značaj sumpa i koliko to pomogne stabilnosti akvarija. ribe ti nisu problem, više koralji. i "najobičnije" more je more.
demba

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #10 u: Lipanj 22, 2008, 18:45:05 poslijepodne »
.. nemoj filter.... patnja je i za.....cija.... ne isplati se ... na kraju češ složiti sump... i ja sam tako brijao... vidjeti češ! :)... dosta je to ulaganja, ali ako budeš išao našim koracima izbiti češ si duplo više novaca iz džepa nego li je to potrebno..
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #11 u: Lipanj 22, 2008, 20:22:50 poslijepodne »
eto...rekli su ti sve za filter...najblaze receno, on u cijeloj prici samo smeta...sup, ja ga nemam i strasno patim radi toga, sump je jednostavno potreban i bez njega je tesko odrzavati akvarij...cirkulacije nikad dosta iako, ako kako mozes srediti neku stream pumpu, radije nju nego powerhead...stream pumpe imaju puno siri mlaz koji vise pase koraljima(a i samim tim, vise vrte vodu), powerhead ima dosta uski mlaz...
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die