Chefe ovako stoje stvari s debljinom silikona između stakla: Što manje to bolje, a opet ne tolko malo pa da kad popustiš pritisak na staklo koje lijepiš uđe u spoju zrak unutra što se manifestira neželjenom pojavom balončića . Pojedinačni balončići nisu neki bed, no kad su grupirani i kada tvore povezani niz, onda imamo problem koji može prerasti u havariju mokrih podova i podizanja parketa. Tada si zaribao stvar i najbolje ti je da lijepo odmah makneš stranicu koju si netom zalijepio, očistiš silikon i probaš ponovo. Meni je debljina silikona između dva stakla otprilike 0,5 do 1 mm - nisam mjerio niti sam koristio neke "graničnike". Štos je u fugi koja se nanosi u kut, a to se postiže na već opisani način sa žlicom i krep trakom. Nije mi poznat podatak uzročnoposljedične veze litraže i debljine silikona između stakla. Na kraju krajeva prošetajte malo po akvarističkim dućanima i pogledajte kako su zafliskali podnice sa ogromnim količinama silikona. Mislim da sam to vidio na onim akvarijima u PET Centru u Heinzelovoj al ne znam sad kojeg proizvođača, sjećam se samo da su bili zalijepljeni crnim silikonom....
Što se tiče okvira on je za sada samo provizorno nabačen, dakle još nije zalijepljen, a kako mi se čini možda i neće niti biti zalijepljen, jer ako za nekih kusur godina treba nešto zakrpat, nema te sile koja će okvir odlijepiti od stakla a da se nešto od te dvije stvari ne polomi... Doći će i donji okvir L profila kad akvarij ispraznim i unesem u stan.
Inače između okvira i stakla stavio sam gumu debljine 1 mm otprilike - dobro je poslužila stara automobilska zračnica koju sam mukte dobio od vulkanizera već spremnu za otpad u njegovoj radioni.
Namjena okvira je da ima i ulogu nosača konstrukcije a ne samo estetsku, budući da je to prilika da višestruko smanjim rizik od pucanja silikona koji drži staklo. Neki lijepe crne trake da bi sakrili nivo vode u akvariju, ja sam se odlučio da INOX okvir preuzme i tu ulogu

. Malo me strah ovih spojeva koji su pod kutem većim od 90 stupnjeva jer tu je silikon nanesen u obliku trokutaste prizme po cijeloj visini spoja. Vjerujem da bi silikon držao akvarij i bez okvira, no zašto riskirati havariju kad sam konstrukcijski i estetski upravo predvidio okvir.
Da budem ziher stavio sam i ojačanja staklenim letvicama širine 4 cm debljine 12 mm (kao i debljina svog stakla) na gornjim rubovima dugačkih stranica kao dodana zaštita od stvaranja trbuha.
VedranVŽ: to sa podnicom uopće nije bitno da je estetski super jer ionako podnicu iznutra pokrije podloga a izvana možeš uvijek staviti neki plastični L profil i kamuflirati loše završne radove silikoniranja