Svibanj 04, 2025, 00:35:31 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: peterokut 660 litara.... konačno!  (Posjeta: 60999 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline krco

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: peterokut 660 litara.... konačno!
« Odgovori #25 u: Travanj 28, 2008, 16:19:50 poslijepodne »
Akvarij je napunjen vodom do vrha i takav je izdržao dva tjedna na milosti i nemilosti vremenskih, mahom kišnih prilika, a moram se pohvaliti izdržava još uvijek. Naime, ipak je to poprilična količina vode, a ako test lokaciju izabrao sam kameni stol u vrtu. Pa ako propiški neka piški po vrtu a ne po parketu  :)
Gornji okvir stavljen je samo provizorno. Slijedeći vikend planiram isprazniti vodu i silikonirati donji i gornji okvir, a ako se nađe ekipa od 4 snagatora, možda ga i smjestim u stan...No otom potom, odoh sada baviti se već ranije spomenutim građevinsko - piturskim/soboličilačkim radnjama jer moram montirati ugradbeni ormar u garderubu.... žena dala veto na akvarij dok ne bude gotova garderoba...... pa da konačno počnem uređivati i akvarij......
A za mir u kući, moraš nekad i poslušati ženu  ;D

Filtracija još nije riješena. Kupio sam potopnu pumpu New-Jet NJ1700 l/h za 264 kune i grijač Jager 3609 od 300 W u Viliju za 185 kunića. Malo sam zujao po dućanima i ovo su best buy komponente za minimum love. Ova pumpa  ima regulaciju protoka od 1000 do 1700 l/h a ima keramičku osovinu impelera uhvaćenu u dva ležaja što sam eksplicitno tražio. Sad se bacam na izradu stakla za pregradni filter, a u planu je i kanister filter pored ovog pregradnog.
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2008, 02:24:32 prijepodne od TiTech »

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #26 u: Travanj 28, 2008, 18:10:03 poslijepodne »
opa dobro to izgleda! daj mi reci kak si uspio tako ravno povući silikon?
Varaždin...

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Travanj 28, 2008, 18:42:39 poslijepodne »
Za lijepo napraviti fuge potrebno je:

1. krep traka - ona papirnata traka koja se kupi u bojama i lakovima, ima je u Pevecu, Baumaxu, Bauhausu, Briko Store i sličnim dućanima za kućne potrepštine.

2. čajna žlica
3. i naravno silikon.

Bitno je krep traku zalijepiti na staklo s unutarnje strane i ostaviti nekoliko milimetra za fugu i debljinu stakla. Ciljaš da fuga bude na staklu debela nekih 5-7 mm plus debljina stakla ako fuga ide iza stakla - u mojem slučaju staklo je debelo 12 mm, pa sam krep traku zalijepio na 18 mm od ruba . Ako se radi o staklu koje se čelom naslanja na drugo staklo, tada krep traku zalijepiš na 5 mm od ruba. Sad kad su sve stranice zalijepljene krep trakom bitno je biti brz i ne popravljati previše. Čim se silikon nanense na jednu od ploha koje se spajaju, ravnomjernim pritiskom se zalijepi staklo, provjeriš da nema mjehura, fiksiraš stakla krep trakom i odmah povučeš fugu. Gotovo! - i ne diraj više tu fugu. Kad zalijepiš sva stakla i izvučeš sve fuge čajnom žličicom, odmah skineš unutarnje krep trake koje ti čuvaju staklo da ga ne zatrackaš sa silikonom - ispadne sve super kao iz dućana. Bitno je da se trake skidaju kad je silikon još mekan.

Čuj za sve treba prakse, a ja sam je silom prilika imao i previše.... ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2008, 18:51:01 poslijepodne od krco »

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #28 u: Travanj 29, 2008, 04:45:52 prijepodne »
e hvala ti na opširnom opisu, stvarno ne izgleda komplicirano, e a ovo za žličicu se nisam uopće sjetil, inače sam ja sebi svoj rio180 ljepil podnicu i super mi drži, jedino mi se fuge jako vide.
Varaždin...

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #29 u: Travanj 29, 2008, 13:11:12 poslijepodne »
 :klap:
Imam jedno pitanje? A kak reguliraš debljinu silikona između stakala? Mislim si, namažeš stranicu silikonom, prisloniš na drugo staklo i sav silikon izađe van, ili ono, većina? Ili možda da stavim nekaj za graničnik? Koja ti je debljina silikona između stakala, je li to možda propisano litražom, ili debljinom stakla?
A onaj okvir na akvariju, on je neophodan radi oblika, da se ne raspadne? Ima kaj između stakla i željeza?
Zabok

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Travanj 29, 2008, 16:43:28 poslijepodne »
Chefe ovako stoje stvari s debljinom silikona između stakla: Što manje to bolje, a opet ne tolko malo pa da kad popustiš pritisak na staklo koje lijepiš uđe u spoju zrak unutra što se manifestira neželjenom pojavom balončića . Pojedinačni balončići nisu neki bed, no kad su grupirani i kada tvore povezani niz, onda imamo problem koji može prerasti u havariju mokrih podova i podizanja parketa. Tada si zaribao stvar i najbolje ti je da lijepo odmah makneš stranicu koju si netom zalijepio, očistiš silikon i probaš ponovo. Meni je debljina silikona između dva stakla otprilike 0,5 do 1 mm - nisam mjerio niti sam koristio neke "graničnike". Štos je u fugi koja se nanosi u kut, a to se postiže na već opisani način sa žlicom i krep trakom. Nije mi poznat podatak uzročnoposljedične veze litraže i debljine silikona između stakla. Na kraju krajeva prošetajte malo po akvarističkim dućanima i pogledajte kako su zafliskali podnice sa ogromnim količinama silikona. Mislim da sam to vidio na onim akvarijima u PET Centru u Heinzelovoj al ne znam sad kojeg proizvođača, sjećam se samo da su bili zalijepljeni crnim silikonom....

Što se tiče okvira on je za sada samo provizorno nabačen, dakle još nije zalijepljen, a kako mi se čini možda i neće niti biti zalijepljen, jer ako za nekih kusur godina treba nešto zakrpat, nema te sile koja će okvir odlijepiti od stakla a da se nešto od te dvije stvari ne polomi... Doći će i donji okvir L profila kad akvarij ispraznim i unesem u stan.

Inače između okvira i stakla stavio sam gumu debljine 1 mm otprilike - dobro je poslužila stara automobilska zračnica koju sam mukte dobio od vulkanizera već spremnu za otpad u njegovoj radioni.

Namjena okvira je da ima i ulogu nosača konstrukcije a ne samo estetsku, budući da je to prilika da višestruko smanjim rizik od pucanja silikona koji drži staklo. Neki lijepe crne trake da bi sakrili nivo vode u akvariju, ja sam se odlučio da INOX okvir preuzme i tu ulogu :). Malo me strah ovih spojeva koji su pod kutem većim od 90 stupnjeva jer tu je silikon nanesen u obliku trokutaste prizme po cijeloj visini spoja. Vjerujem da bi silikon držao akvarij i bez okvira, no zašto riskirati havariju kad sam konstrukcijski i estetski upravo predvidio okvir.

Da budem ziher stavio sam i ojačanja staklenim letvicama širine 4 cm debljine 12 mm (kao i debljina svog stakla) na gornjim rubovima dugačkih stranica kao dodana zaštita od stvaranja trbuha.

VedranVŽ: to sa podnicom uopće nije bitno da je estetski super jer ionako podnicu iznutra pokrije podloga a izvana možeš uvijek staviti neki plastični L profil i kamuflirati loše završne radove silikoniranja ;)

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
« Odgovori #31 u: Svibanj 07, 2008, 18:53:36 poslijepodne »
Ajmo kolega čekam zadnje slike da se vidi kako to izgleda sad kad je na svome mjestu...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 08, 2008, 08:03:19 prijepodne »
'Oćemo slike!  :D
Zabok

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 09, 2008, 08:27:06 prijepodne »
Kao što reče Kkliba, akvarij je na svom mjestu. Našla se ekipa od 5 naočitih muškardina u punoj snazi i akvarij koji teži nekih 130 kg  bez pol muke prebačen je iz dvorišta u stan. Nemrem bilivit da je sve prošlo glatko bez problema u nepunih 15 minuta jer se kod mene uvijek nešto mora zakomplicirati 8). Puno hvala kičmatrans ekipi s posla, susjedima i naravno nezaobilaznom Kklibi kojeg već danima gnjavim pitanjima kako ovo i kako ono, daj pomogni, kad možeš navratit da vidimo ovo ili ono.....

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 09, 2008, 11:43:10 prijepodne »
Divota! (ne mislim na ekipu, nek' na posudu  :D)
A ona rupa u zidu, nekaj zbilja posebno!  :up: Ideja za pet.
Naseli to.
Zabok

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
« Odgovori #35 u: Svibanj 09, 2008, 12:12:52 poslijepodne »
Odlično će to biti...  :klap: :klap: :up:

Sada još dočekati unutarnje sređivanje... ;D :up:
Mama Africa

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #36 u: Svibanj 09, 2008, 12:35:50 poslijepodne »
Ovaj projekt je svjetski! bravo!
Varaždin...

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #37 u: Svibanj 09, 2008, 13:10:00 poslijepodne »
Koliko ovdje potencijala ima, čudo jedno :respekt-ss:
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #38 u: Svibanj 09, 2008, 13:10:57 poslijepodne »
Projekt koji potice voajerizam... :-[ Ipak, moram reci da sam odusevljena idejom i pratim... :klap:

No malo mi upitnik nad glavom: fototapeta?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 09, 2008, 13:38:21 poslijepodne »
To je tu samo da ne gledam bijeli zid sa te strane dok ne složim akvarij. Na tom zidu planiram napraviti stijenu od stiropora, možda i od pur pjene, možda i kombinacija iza koje ću sakriti pregradni filter. Možda u stijenu ukomponiram i ovaj panj kojeg sam kupio od vedranaVŽ neki dan. Onako prema slici panj mi se čino puno većim, pa kad sam se već uputio u Varaždin, rekoh ajde uzet ću ga pa bude ispalo već nešto od toga.
No za sada će projekt malo čekati budući da me nadzorni organ (žena)zaposlila uređenjem garderobe - naime dobio sam veto na daljnje petljanje po akvariju dok ne montiram DIY ugradbene ormare u garderobu.... :(
Kad garderoba bude gotova, dolazi na red DIY uređenje radne sobe, pa tek onda akvarij.

A kad se bacim na akvarij nadam se da neće uljetit ništa novo za napraviti u i oko kuće....
No dok ja odrađujem garderobu i radnu sobu, polako nabavljam opremu, he,he sad je na redu vanjski filter i rasvjeta, odnosno projektiranje pokopca, i ako uspijem realizirati ideju koja mi se vrti po glavi, poklopac će biti mrak mračni 8)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #40 u: Svibanj 09, 2008, 13:47:32 poslijepodne »
No za sada će projekt malo čekati budući da me nadzorni organ (žena)zaposlila uređenjem garderobe - naime dobio sam veto na daljnje petljanje po akvariju dok ne montiram DIY ugradbene ormare u garderobu.... :(

Zivjele zene! :klap: :klap: :klap: :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Svibanj 09, 2008, 14:33:16 poslijepodne »
Živjeleeeeee!   :hmm::doh:

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Svibanj 09, 2008, 14:50:50 poslijepodne »
Meni žena govori: razmem, razmem, bolestan si... :a02m6:
Zabok

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #43 u: Svibanj 09, 2008, 16:33:30 poslijepodne »
meni žena govori: Pa kaj ti nije dosta? Opet nekaj za akvarij? a meni za farbu za kosu?
 :roll: :roll: :roll: :roll:
Varaždin...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #44 u: Svibanj 10, 2008, 00:22:09 prijepodne »
jel se u žene računaju djevojke i mame?!  :devil-smiley-029:

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #45 u: Svibanj 11, 2008, 11:24:00 prijepodne »
nadam se da ćeš brzo završiti te ormare  :D....... da ne moramo dugo čekati fotkice.......

akvarij izgleda super  :) :klap:

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #46 u: Svibanj 15, 2008, 11:59:32 prijepodne »
bome ti je dalo puno zadataka! uh tebe žena ne štedi, ha? ja idem upravo sada seliti onaj akvarij dolje tak da budu jedan do drugoga! pozdrav
Varaždin...

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #47 u: Svibanj 15, 2008, 12:09:24 poslijepodne »
jel se u žene računaju djevojke i mame?!  :devil-smiley-029:

ŽENA iliti SUPRUGA - to je jedna posebna kategorija, DJEVOJKA I MAMA su puno blaži oblici, gdje se obično sve završava bez nekih težih posljedica, he,he
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Svibanj 15, 2008, 12:37:25 poslijepodne »
Ma nemojmo odmah drvlje i kamenje na žene. Teško je s njima ali bez njih se ne može. Bitno je prilagoditi se na ovaj ili onaj način. Mi muškardini mislimo da smo mi gazde u kući, a stvarnost je sasvim drugačija :star:, samo mi to ne želimo vidjeti ili priznati... :nerd:
Ma nema žurbe za akvarij - više puta potvrđena činjenica. Uvijek kad sam se zapalio za nešto pa htio nabrzaka napraviti, desilo se neko sranje i bijah uvaljen u probleme. Ako sam mogao čekati četiri godine od kad sam kupio stakla i dao izraditi okvir (u međuvremenu sam napravuio podrum, uredio parkiralište u dvorištu, obnovio fasadu, zamijenio vanjsku stolariju, obnovio krovište, zamjenio centralno grijanje i ugradio klimu) da akvarij konačno zalijepim, mogu se strpiti i kojih mjesec-dva da nastavim s izradom poklopca. Pa ipak je potrebno samo izravnati sve zidove i strop u jednoj sobi, ofarbati zidove izbušiti potrebne rupe na iveralu i montirati namještaj.;) i usput uštedjeti par tisuća kunića budući da je sve u DIY aranžmanu. Taman da lakše opravdam opterećenje kućnog budžeta hi-tech aparaturom potrebnom za ovaj tank.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Svibanj 16, 2008, 10:16:48 prijepodne »
Ajd' priznaj da se bojiš žene... :D
:e065:
Zabok