Kolovoz 02, 2025, 18:44:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: N.pulcher V N.brichardi  (Posjeta: 1321 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
N.pulcher V N.brichardi
« u: Veljača 27, 2008, 22:59:00 poslijepodne »

Jesu jako poznati ciklidi iz jezera Tanganjika i obadvoje se svrstava u t.z. lirorepe ciklide;liro repe baš zbog zadnje peraje,oja liči na liru /glasbilo/.Mi jesmo u nekom ili više postova puno toga napisali o tim ciklidima,jer su ti ciklidi baš interesantni i kao takvi baš pogodni za početno upoznavanje sa ciklidima iz tog jezera.I tako čitajuči neku temu na SLO sajtu,pročitam ti ja,da ti ciklidi,kako nam je poznato žive u kolonijama,gdje se u očuvanju teritorije i malaca svi angažuju ,kao starci,tako i starija brača i sestre.Medjutim naučniki su ustanovili,da ta kolonija živi u matriarharnom odnosu, i da u biti vodeča ženka sebi bira primernog mužjaka i sa njima se mresti,dok svi ostali trebaju čuvati i teritorij i maldj.Ako mužjak gine,onda si ženka ,naravno ,odabere novog mužjaka.,što jeste opet neki fenomen medju ciklidima.

Čitajuči dalje i nekako nezadovoljan sa nastavkom,napisao sam post i onda se razvila jako zanimljiva debata,te se na kraju došlo do zaključka,da su avstrijski biologi od,ihtiologi iz univerze graz u svojoj studiji otkrili,da su zapravo N.pulcher i n.brichardi jedna te ista vrsta,što se može lepo tu pročitati.

Naravno to je postalo več zanimljivo,pa sam ja to malo detalnije proanalizirao i eto ti neke zaključke.

U biti u svijetu akvaristike poznati su ti lirorepi ciklidi kao Neolamprologus brichardigrupa,koju sačinjavaju sledeče vrste.

• N.brichardi

• N.savoryi
  • N.pulcher
  • N.gracilis
  • N.falcicula
  • N.splendens
  • N.marunguensis
  • N.crassus
  • N.chitamwebwai
  • N.walteri
  • [/list]

Vidi se ,da je u toj grupi i N.pulcher.

Naravno da ne mogu mimoiči,kako je bio "otkriven" N.brichardi.Taj je ciklid u akvaristiki poznat več oko 5o godine,kad su prve primerke uhvatili u Burundiju,pa se mu več od samog početka dao "legendarno" ime Princeza burundija.I pošto je taj ciklid bio sličan več opisanom ciklidi N.savoryi,dobio je radno ime Lamprologus savoryi elongatus i tako je bilo sve do 1974 kad ga je ihtiološko obradio belgijanac Poll i dadne mu ime Lamprologus brichardi.Postavi se jasno pitanje,zašto nije ga zvao Lamprologus elongatus?,odgovor je jasan,pošto je več 1898 Boulenger opisao tada Lamprologus elongatus,koji je sada u novom genusu Lepidiolamprologus.

No zanimljiva je priča i sa vrstom N.pulcher,opisan je bio godine 1952 sa strane Trewavas & Poll kao lamprologus savoryi pulcher,Naravno i taj ciklid ima trgovačko ime i zove se princeza zambije.Kako je Poll suradjivoa kod tog opisa baš je zanimljivo,kako je on zbog nekih sitnih razlika opisao novu vrstu N.brichardi,a što,kako sam stavio link to austrijaski strućnjaki osporavali.

Zanimljiva jeste i činjenica,da se obadvoje vrste nalaze u više varijeteta,a u prirodnoj okolini nikako se ne susreče,jer tamo gdje je jedna vrsta,druge nema ili obrnuto.Kad smo kod varijeteta,najlepši po nekima je baš N.pulcher varijetet Daffodil.

naravno zbog svega toga,ciklidistika jeste jako dinamička i da treba biti stalno u pokretu,te pratiti najnovije vesti,kako bi i mi bili u nekom ciklidnom elanu.

I slike:

N.pulcher

N.brichardi

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
N.pulcher V N.brichardi
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2008, 23:31:00 poslijepodne »

eh bojko sad sam vec pocel zurit u svoje Brichardije i pitam se koji su tocno

prvi izbor ciklida koji mi je upao u oko kad sam pocinjao je bio N.marunguensis ali ih nitko nije imao, pa sam se odlucio za N.Brichardi i nisam pozalio.

za mene najljepsa riba kad dostigne svoju punu velicinu jer se tek tada vidi sva raskos peraja

evo mojeg

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
N.pulcher V N.brichardi
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2008, 05:25:00 prijepodne »

Pa ako si pročitao onaj tekst,ti imaš N.pulcher.

I da to bude zanimljivo,kod svih opisa sudjelovao je Belgijanac Poll,i to je išlo tako:

• Neolamprologus savoryi /Poll 1949/,opiše kao Lamprolgus savoryi

• Neolamprologus pulcher /Trewavas & Poll 1952/ opišu kao lamprologus savoryi pulcher

• Neolamprologus brichardi /Pol 1974/ do tad poznat kao Lamprologus savoryi elongatus
  • [/list]

Več iz prvih imena ,može se zaključiti,da su si ti ciklidi jako bliski,pogotovo poslednja dva.Mžda je i Poll znao,da su čak ista vrsta ali opet opisao ga je ,trečeg/ 22 godine kasnije..

A taj Neolamprolgus brichardi,zbog nekih svojih imena ,bio je ciklid,koji je u redove akvarista donijeo pomutnj,zabunu zbog svojih radnih imena jer je bio poznat kao:

• Lamprologus savoryi elongatus

• Lamprologus Elongatus

• Princeza Burundi

• Lamprologus burundi

• i još šta bi se našlo
    • [/list]

Ali može se na kraju reči,da je to "ciklid sa pedigreom"

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
N.pulcher V N.brichardi
« Odgovori #3 u: Veljača 28, 2008, 16:05:00 poslijepodne »

Pa po tome kod nas onda nitko nema N.Brichardi nego pulchera?

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
N.pulcher V N.brichardi
« Odgovori #4 u: Veljača 28, 2008, 17:53:00 poslijepodne »
...pa prema svemu navedenom, izgleda da je tako.

Ma... ništa ne kužim!
Mama Africa

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
N.pulcher V N.brichardi
« Odgovori #5 u: Veljača 29, 2008, 00:17:00 prijepodne »
Citat: Bojko
...Kad smo kod varijeteta,
najlepši po nekima je baš N. pulcher varijetet Daffodil...

To je ovaj, zar ne?

Edited by: TILjO
Mama Africa

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
N.pulcher V N.brichardi
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2008, 20:15:00 poslijepodne »

evo bas sam naisao na informaciju s Practical Fishkeeping da su Neolamprologus pulcher and N. brichardi ista vrsta

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?new s=1614

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
N.pulcher V N.brichardi
« Odgovori #7 u: Ožujak 13, 2008, 10:52:00 prijepodne »
E ovako ekipa... zagrebačka, imam knjigicu, tanganyka cichlids in their natural habitat (ja bar mislim da je to ta) i ostala sam u šoku kada sam vidla koliko "varijacija" naoko iste ribe ima, i naravno iz koje je uvalice koja riba, ako to nekoga malo više zanima, nađemo se na kavi i pokažem vam te knjige, također je vrlo slična situacijai s leleupi-ima.
Pustike, Turopolje