Svibanj 04, 2025, 02:17:35 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Domace rijecne kozice  (Posjeta: 46951 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vele bit

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: Domace rijecne kozice
« Odgovori #225 u: Prosinac 12, 2008, 15:07:12 poslijepodne »
ajde probat ću ja pronaći neke točne podatke o kem. parametrima vode. Moje mišljenje je da je tu vjerojatno bio presudan parametar saliniteta, jer moramo uzeti u obzir to da se maritimni utjecaj u Neretvi osjeti dosta u unutrašnjosti, zbog brana u Bosni. S obzirom da je rijeka koja protječe kroz relativno krško područje dH i KH trebao bi biti relativno visok barem 12.5. Probat ću nabaviti neke podatke pa ćete saznati.

Ja sam također pretpostavljao da nije problem u dh i kh,jer svi znamo da je zagrebačka voda tvrda,a pretpostavka je da je takva i Neretva kao i sve tamošnje vode jer protiču kroz vapnenačko područje.A što se saliniteta tiće,imamo na primjer Amano kozice koje normalno žive u slatkoj vodi osim što se u njoj ne razmnožavaju.U svakom slučaju treba testirat.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #226 u: Prosinac 12, 2008, 21:39:03 poslijepodne »
nakon uspjesnog odrzavanja na zivotu,razmnozavanje neretveanskih kozica ce bit velik korak za akvaristiku
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #227 u: Prosinac 13, 2008, 13:34:20 poslijepodne »
Ma pitanje je koliki im je raspon valencije na slanost, ako podnosi male oscilacije to je banana, amano kozice imaju veću toleranciju jer ih svi držimo u skroz slatkim. Ja imam morski akvarij pa tako imam i pizdarije za mijerenje gustoće tzv. Hydrometar. Ja ću probat pitat jednu doc. na faksu koja se baš bavi rakovima i koja ih je već istraživala što je s parametrima, jer biolozi kad nešto istražuju onda idu detaljno, a po meni ovo je osnovna stvar.

Fora je u tome da te kozice migriraju ovisno o uvjetima i biološkim potrebama, a isto tako moramo uzeti u obzir da su donešene u relativno hladno doba godine na prosječno sobnu temp. 23-24 cca., možda je i to jedan od segmenata koji treba uzeti u obzir.

Moja ideja je: da ništa ne poduzimamo do tamo 5-6 mjeseca, upravo zbog gore navedenog, a do tada ćemo izanalizirati vodu, saznati sve potankosti itd., jer bez veze je da radimo metodom pokušaja, pa ako prođe prođe.

To je neka moja okvirna ideja, dajte i vi svoje pa ćemo nešto skombinirati.
Pa kad jednog dana ovo riješimo :), prebacujemo se na naše kozice špiljskih staništa  :D. Šala njih bi trebali držati u frižideru zbog niskih temp. :g03f0:
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #228 u: Prosinac 13, 2008, 13:40:11 poslijepodne »
tiger lijepo receno.bolje istrazit nego kako si rekao metoda pokusaja i pogresaka

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #229 u: Prosinac 14, 2008, 11:09:32 prijepodne »
Da mislio sam i na temperaturu,tako da je grijač bio isključen.Također mislim da sad nema smisla ništa poduzimat.Zanimljivo je da svaka koju sam našao uginulu je bila napola pojedena,pa mi je palo na pamet da se nisu slučajno međusobno pokokale.Jer evo ova zadnja živi i živi,neuništiva je,ko žohar  :D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #230 u: Prosinac 14, 2008, 11:14:12 prijepodne »
Može biti! Ja sam par puta na svoje oči vidio kod svojih Red cherry da jedna zatamani drugu i još ju živu počne trančirati. Pogotovo ako osjete nedostatak hrane.

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #231 u: Prosinac 14, 2008, 11:37:36 prijepodne »
Može biti! Ja sam par puta na svoje oči vidio kod svojih Red cherry da jedna zatamani drugu i još ju živu počne trančirati. Pogotovo ako osjete nedostatak hrane.
Kaj fakat? Ja nikad to nisam vidio kod svojih red cherrya,onda lako moguče da je to slučaj sa ovima. hranio sam ih jednako kao Amano i Red cherrye

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #232 u: Prosinac 14, 2008, 12:16:52 poslijepodne »
moze bit,ja nikad kod svojih nisam primjetio slicno ponasanje,ali opet hranjene su redovito

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #233 u: Prosinac 15, 2008, 17:30:06 poslijepodne »
Zanimljivo ponašanje, kad bumo startali slijedeći pokušaj aklimatizacije na akvarijske uvjete, ovo nesmijemo zaboraviti. Kad saznamo pojedinosti o vodi i slično, moj prijedlog je da se starta s nekoliko akvarija istovremeno, u neke ubacimo po jednu, u neke po dve ili par komada, a u neke malo veći broj, tako ćemo najprije moći utvrditi da li se radi o kanibalizmu ili ne, uglavnom svašta je moguće. Ovo treba napraviti kao pokus na više akvarija, jer ako se isto ponašanje registrira na više jedinki u različitim akvarijima, dobit ćemo neke valjane rezultate, jer ako se radi o jednom onda su to samo pretpostavke. KUžite!! ;)
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #234 u: Prosinac 15, 2008, 18:06:18 poslijepodne »
Naravno,dobra ideja. Ali otom potom  ;)

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #235 u: Prosinac 15, 2008, 18:41:54 poslijepodne »
naravno,voljan sam sudjelovat u projektu

Offline Goran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #236 u: Siječanj 07, 2009, 17:54:22 poslijepodne »
IMAT ĆU MLADE DOMAĆE KOZICE!!!  :P :up:
Nešto što ni meni nije jasno i što će neke demantirati u vezi ovih koza.Uhvaćene su u isto vrijeme kad i ove"zagrebačke"i ubačene u dva aq.Jedan imam u čekaonici ordinacije od 200lit a drugi isti je kući.U ordinaciji su mi sve uginule a kući ni jedna.Možda se ove ipak boje zubara pa od straha??? ;) Kući u aq ne samo da su preživjele nego nekima pod repom primjetim da nose jaja.NAPOMENA!!! Ordinacija mi je u susjednoj BiH pa su možda zbog promjene države ili ilegalnog prelaza granice uginule,nemam pojma?! Akvarij što je kući ima jako puno bilja,ne dodajem nikakve preparate i uvijek se iznova čudim kako mi bilje ko ludo buja u njemu,a ovaj u ord.šta god stavim imam problema.Nosim se ja s njima nego bilje mi nije baš naj....Redovno dodajem običnu odstajalu pipovaču sa aqua safe-om,i svako 3-4 dolijevanje uspem RO-vodu.To je po 5 lit koliko ispari.Neko je spomenuo da Neretva protiče kroz krški kraj pa može voda biti tvrda!!!Jeste,ali bih još napomenuo ono što sam već pisao da u kanale u kojima su ulovljene pumpe ubacuju vodu iz okolnih riječica koje su kao i Neretva na 2m dubine slane.Taj čudan miks daje tu vodu kakva je tamo.Da su one osjetljive ne bi mi preživjele u drugom....Jedino sa čim sam sve doveo u vezu je pipovača.Dole u aq sipam pipovaču koja je iz izvora koji su oko Metkovića,a u ordinaciji sipam vodu koja je iz izvora oko Čapljine.Metkovski izvori se svakako ulijevaju u te riječice i idu do prirodnih staništa kozica.Ovi izvori su dublje u brdima i možda ovdje ima veze ona Tiger-ova tvrdnja da je voda pretvrda ili ne znam kakva...Dole sa Metkovskom vodom bilje mi buja tako da mislim nabavit i još jednu pravu kozu ;) Nešto ima u njoj dobro za sve,bilje i kozice!!!Ne znam šta???Kažite šta da testiram pa da vam javim.Nemam nekih testera ali nabavit ću. Slikat ću vam"TRUDNJAČE"pa ću staviti na forum.Pozdrav!!! G.
PORUŠITI TREBA MEĐE DA SE LJUDI MRZE RIJEĐE!!!

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #237 u: Siječanj 07, 2009, 18:16:25 poslijepodne »
Ehej,pa dobro nam se javio,uff dug post,pa sad još moram pohvatat što si sve napisao :) ,Al ajde svaka čast na preživljavanju i budučem podmladku..Moja je zadnja uginula nakon 2 mjeseca samoče..Ha ništa,šalji par galona te Metkovske vode vamo ;)

Offline Goran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #238 u: Siječanj 07, 2009, 23:39:18 poslijepodne »
Ma sorry ljudi ali imao sam privatnih problema. A bio sam i ukopan oko pokretanja morskog.Žao mi je za kozice.Još uvijek dajem šansu,DA SE NE ZABORAVI,da se ekipa na ljeto skupi,dođe u moju vikendicu i proučimo sve vode i kozice.Mogu poslati vodu ako je neko hoće analizirati.Zanimljivo je stvarno da u Metkovskoj pipovači i bilje bolje raste i kozice preživljavaju.Čak se i množe....Napominjem da je to jedina stvar koju sam našao da se razlikuje u ova dva aq.Volio bih da se nađe pravi razlog pa da imamo svoju vrstu kozica....G. :P
PORUŠITI TREBA MEĐE DA SE LJUDI MRZE RIJEĐE!!!

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #239 u: Siječanj 07, 2009, 23:40:49 poslijepodne »
gorane svaka cast,i ja bi cro shrimp

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #240 u: Siječanj 08, 2009, 15:48:16 poslijepodne »
gorane a sto je sa slikama ciklida. da vidimo koji su to? -?

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #241 u: Siječanj 09, 2009, 09:48:46 prijepodne »
Bravo gorane, eto nekakav napredak je ipak zabilježen.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #242 u: Siječanj 10, 2009, 21:29:41 poslijepodne »
mene jako zanima koja je to vrsta ciklida preživjela kod nas u divljini

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #243 u: Siječanj 12, 2009, 10:34:10 prijepodne »
mene jako zanima koja je to vrsta ciklida preživjela kod nas u divljini
Več je ustanovljeno,nije Ciklid ,nego Sunčanica koje nažalost ima u skoro svakoj našoj rijeci,bari..Izgledom i ponašanjem podsječa na Cilide,ali ne spada u njihovu skupinu.

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #244 u: Siječanj 12, 2009, 14:03:02 poslijepodne »
Nego kaj, svi koji su bili na akteru prošle godine, mogli su ih uživo vidjeti, jer smo Velebit i ja i još nekolicina ljudi dobili najveći akvarij,a složili smo ga tematski, oponašajući naš domaći biotop, sa alohtonim vrstama riba. ;)
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #245 u: Siječanj 12, 2009, 16:48:38 poslijepodne »
goran mi je vec rekao da su to suncanice ali hvala na objasnjenju  :) . a na akteru jos nisam bila posto sam nova u akvaristici.  :'( :'(

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #246 u: Siječanj 12, 2009, 18:54:44 poslijepodne »
Nego kaj, svi koji su bili na akteru prošle godine, mogli su ih uživo vidjeti, jer smo Velebit i ja i još nekolicina ljudi dobili najveći akvarij,a složili smo ga tematski, oponašajući naš domaći biotop, sa alohtonim vrstama riba. ;)
Da!!  ;) haha,a ja na početku svoje akvarističke karijere,i opao sam na dupe kad sam vidio koju mrcinu smo dobili za uredit,a ja došao sa 2 mala smješna panjića i 70l vode... :D

goran mi je vec rekao da su to suncanice ali hvala na objasnjenju  :) . a na akteru jos nisam bila posto sam nova u akvaristici.  :'( :'(
Ma bez suza  :) Pa vidimo se na sljedečem U Rijeci

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #247 u: Siječanj 13, 2009, 10:58:02 prijepodne »
U vezi sunčanica pogledajte slijedeće linkove:

http://www.akvarijske-ribe.com/forum/viewtopic.php?f=41&t=1908&start=15&st=0&sk=t&sd=a

http://www.srd-ozalj.hr/Ribepojedinacno/Suncanica.html

http://www.srd-ozalj.hr/Vode/mjesta.html

zadnji link navodi da se sunčanice, somići i babuške smiju odnositi!!!
Dakle tko želi sunčanicu u akvariju ili umjetnom jezercu... osobno me zanima spomenuti somić...

Prijedlog za forum... kako se vidi sve više akvarista se uključuje u teme o našim vodama i vrstama riba, rakova... bi li bilo zgodno imati zasebniji forum sa sličnim temema...
ako je podjela foruma na slatkovodne i morske, slatkovodne na tropske i hladnovodne, bi li bilo negdje bilo mjesta za dio - domaće vode - (ma kako god to nazvali!:::

domaće vode - ribe (pogodne za akvarijski uzgoj)
            - bilje (pogodne za akvarijski uzgoj)

osobno sam voljan pogledati po literaturi i unijeti kakve članke...
da li bi bilo po slivu rijeka ili po geografskim područjima, svejedno...
smatram da bi bilo dobro kao kod neretvanske kozice, prezentirati i još poneki primjerak sitne ribe pogodne za mogući potencijalni akvarijski uzgoj...
u okolici Zagreba prema Karlovcu znadem nekoliko domaćinstava kojima blizu zemlje prolazi potok i koji ponekad imaju manji ribnjak...

Moj je djed imao na zemlji manji ribnjak, osobno ga je iskopao. Tu vodu je koristio za držanje riba ulovljenih u okolnim rijekama i radi zalijevanja vrta. U tom selu gotovo svako je gazdinstvo imalo veći ili manji sličan ribnjak. Izgradnjom vodovoda polovicom 80tih malo po malo svi su zatrpali svoje ribnjačiće.

smatram da bi vid proučavanja riba i bilja pogodnih za akvarijski uzgoj spasio od izumiranja poneku vrstu, jer su zagađenja i izgradnja u hrvatskoj proteklih desetljeća odnijela nepovratno nekoliko desetaka moguće i stotina vrsta (autohtonih riba i bilja) - u povijest...

Offline val82

• Punopravni član
« Odgovori #248 u: Siječanj 13, 2009, 12:19:07 poslijepodne »
slazem se sa idejom i sto posto ju podrzavam  :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap:  cuvajmo domace. p.s. samo ti skupi potrebnu literaturu :up: :up:

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #249 u: Siječanj 13, 2009, 12:47:28 poslijepodne »
maloprije sam bio na http://fauna.hr/main1_content.html i uživao u tome kako su uredili svoju stranicu...

sa Vorkom sam u za sada neformalnom dogovoru da se aktiviram, kako si i sam napisao... počinjem skupljati literaturu...
za početak će to biti samo linkovi i bibliografije knjiga ili članaka, a vremenom moguće i nešto konkretnije.

Pozivam gore navedeno društvo koje dogovara oko kozica da mi daju neke generalije, natuknice i sl. pa da probam štogod išćeprkati o biotopu navedenih kozica, kako na netu tako i u obliku knjige... stavili bismo to sve u neki oblik na forumu...

za sve koji će imati duži materijal, umjesto na pp neka šalju na [email protected]