Bok ekipo. Nije me dugo bilo, od ljeta (preciznije), a budući da sam u akvaristici površan (ne pazim na bitne stvari), morao sam nakon 7 mjeseci kompletno očistiti akvarij od 140L (5.5 sati posla za 3 osobe!!)
Oko 9.mj 2007 akvarij je napala prvo smeđa alga-tanki smeđi film po svemu u akvariju. Probao sam to riješiti sa Tetrinim Algizit-om (tablete), ali ništa. Onda sam kombinirao više svjetla, pa se kasnije pridružila i zelena alga, pa sam smanjio na manje od 12 sati... Kasnije je ona smeđa prerasla u smeđu čupavu, da bi sve završilo sa ljigavom zelenom koja je prekrila cijeli akvarij. (Sluzavi tamnozeleni tepih preko svega)...
Prošli tjedan je očišćen i nikakvo cikliranje nije
napravljeno, ribe su izvrnute iz posude u novi akvarij u koji je par
minuta prije stavljen Sera Aquatan i to je to...
Nije im ništa

U akvariju 2 lampe: Power Glo i Sylvania Aqua star
Tetratecov unutarnji filter IN 800 - protok 800l/h
Plan: kupujem Tetratec EX 700 vanjski filter i u njega stavljam Hagenov Green X (imate li iskustva s tim)
Pitanje: Deklarirani protok starog filtra je 800L, a novog 700L, ali je pretpostavka da puno bolje filtrira i da će se (ipak) sporije začepiti... Da li ispravno razmišljam.
Pitanje 2: da li se isplati investicija 595 kn (ima li negdje jeftinije) za Tetratec EX 700?
Plan 2: kupiti NO2 i NO3 testere i održavati razinu istih unutar normalnih vrijednosti.
Pitanje: Da li ću time riješiti naglo bujanje zelenih i smeđih sranja!?
I zadnje pitanje: da li je moguće da neonske lampe koje osvjetljavaju ured (2x2 standardne TEŽ 36 W - vidi fotku ispod) pomažu bujanju zelenih algi. Lampe gore dnevno cca 8 sati...
Akvarij je dosta udaljen od prozora i ti prozori gledaju na sjevernu stranu koja je stalno u sjeni zgrade i još imaju roletice... (VIDI SLIKU)
????
Hvala svima na odgovorima i savjetima. Cilj je da konačno radim sve što treba da akvarij dobro funkcionira, da bude ukras, a ne ruglo ureda (kao zadnjih mjeseci)

Slijede fotke:

Fotke fotkane mobitelom, a vidjeli ste:
2 velika Brichardija , 1 srednji, 1 mali i 2 još manja
4 Julidochromis Reganija (od Strippyja)
1 Leleupi a(od Strippyja- ostali Strippyjevci su kod susjeda)
1 Ancistrus (naravno da ga nist vidjeli)
Pozdrav