Kolovoz 09, 2025, 12:58:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pozdravček  (Posjeta: 3086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vanilla

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Pozdravček
« u: Listopad 20, 2007, 21:26:00 poslijepodne »
Imam akvarij nekih 10tak dana, skroz sam nova u akvaristici i dosta toga sam naucila preko neta i iz primopredaje :D Imam 100 litarski akvarij, unutarnji tetratec filter in600, grijac fluval tronic od 100W, malu zracnu pumpicu, i to je to od opreme. Za podlogu imam 2 vrste šodra, krupniji i sitniji, nekih 1mm i mozda 5mm, imam zivog bilja ( na zalost nemam pojma kak se zove ) jedan mali panj, dva kamena i to je to. Uglavnom, unutra imam vec ribice, znam da sam vjerojatno fulala vrste (mislim to sto sam kombinirala vrste koje inace ne idu bas zajedno). Imam gupy-e, moly-e, crne udovice, neonke plave i crne, jednog plehića, par cistaca dna, 2 cistaca algi, dvije pristele, musku bettu, 3 zenske bette, par guramija i par platija.. Znam da imam čušpajz al kaj se moze :) Za rasvjetu imam jednu neonku od 16W, znam da to vjerojatno nije dovoljno i planiram stavit jos jednu. Trenutno mi je akvarij bez poklopca (takvog sam ga kupila) pa pokusavam nabavit neki jeftini poklopac (čitaj- tjeram decka da nekaj slozi sam ) Za sad nema nikakvih cudnih promjena u akvariju, sve je ok, umrle su dve ribice, al zato kaj su se zagurale iza filtera, i jednu su mi pojeli! Za tretiranje vode sam uzela nutrafin cycle, ne koristim jos nikakvo gnojivo za biljke ni nis drugo od preparata, pa me zanima dal imate jos kaj za preporucit? Sorry na dugackom postu, citamo se ;)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pozdravček
« Odgovori #1 u: Listopad 20, 2007, 21:50:00 poslijepodne »

Dobrodošla na ovaj forum!

Nemoj se sad odmah uspaničiti, ali ti je akvarij definitivno prerano naseljen! On se mora jedno vrijeme pripremati za naseljenike.... No, što je, tu je---pod hitno nabavi neki pripravak kojim ćeš naseliti kulturu pozitivnih bakterija u akvarij - imaš sjajan bućkuriš od sere, ali ima i nutrafinov koji se smatra među najboljima na tržištu.... Ne znamodakle si, ali pitaj u dućanu, sigurno će ti moći to prodati.

A svakako prouči: www.akvarij.net stranicu - sve o slatkovodnoj akvaristici.... i skini si s nje VOdič za početnike i nauči ga napamet - to je biblija za akvariste početnike----

Sretno! Daj nam koju slikicu!

Offline vanilla

• Novi član
  • *
Pozdravček
« Odgovori #2 u: Listopad 20, 2007, 21:59:00 poslijepodne »
nabavila sam nutrafinov cycle, ne znam jel to dovoljno ili da nabavljam onda i od sere? evo slikica od prije par minuta (nije bas naj, al posluzit ce). Inace sam iz zagreba, neke ribice su iz beluga, neke iz pet centra, a mislim posjetit i tukano u sesvetama u skorije vrijeme :) inace ovo plasitcno bilje je tu privremeno dok se pravo ne razraste. sve je kuhano, ukljucujuci i kamenje, panj i pijesak :) biljke sam dobila uglavnom iz domaceg uzgoja ( od vetin-a koji je takodjer na forumu)
http://img146.imagevenue.com/img.php?image=10377_akvarij_7Medium3_122_794lo.jpg
Pozdravček

Offline vanilla

• Novi član
  • *
Pozdravček
« Odgovori #3 u: Listopad 20, 2007, 22:00:00 poslijepodne »
inace slikica je velika, treba samo kliknut na nju!

Offline lula

• Punopravni član
Pozdravček
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2007, 22:08:00 poslijepodne »
Dobrodošla i samo prati ovaj forum, koristi Tražilicu i sve ćeš se naučiti.
Varaždin / Hrvatska

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pozdravček
« Odgovori #5 u: Listopad 20, 2007, 22:19:00 poslijepodne »

E, nutrafinov cycle je zakon! Odlično!

Pogledaj malo i po viliju - kod njih budu jako dobre ribice (moje iskustvo)...i prijazni su! A i ovi dućani su OK! Samo pazi u Pet centru bude svakakvih ribica - ako ijedna u akvariju izgleda bolesno, ili pak je uginula, NIKAKO ne kupuj!!!

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
Pozdravček
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2007, 22:23:00 poslijepodne »
svaka cast na prvom postu, i na dobro zasadjenom akvariju (to ce pomoc malo s uspostavljanjem ravnoteže u akvariju, ali tek nakon tjedan-dva, kad bilje pusti korijenje).

betta bi ti mogla gnjavit g(l)upije.

od preparata preporucam nutrafinov cycle u kombinaciji s waste controlom (oboje su kulture bakterija - nije kemija koja bi dugorocno samo zakomplicirala stvar).

ribice hrani šparno i trebalo bi sve proc s minimalnim gubicima :)

Offline vanilla

• Novi član
  • *
Pozdravček
« Odgovori #7 u: Listopad 20, 2007, 22:27:00 poslijepodne »
hvala svima na odlicnim odgovorima i objasnjenjima, nadam se da ce sve bit u redu i da nece bit potrebe za nekim vecim intervencijama :) nabavit cu onda i waste control uz ovaj nutrafinov cycle. hranim ih dva put dnevno, ujutro i navecer prije gasenja rasvjete, nadam se da to nije previse. u svakom slucaju kad nabavim jos slikica, uploadam :P

Offline Mordechaj

• Punopravni član
  • **
Pozdravček
« Odgovori #8 u: Listopad 20, 2007, 22:34:00 poslijepodne »
kolicina hranjenja ovisi o vrsti prehrane riba. ako su mesožderke, onda se mogu hraniti rijetko, većim obrocima. ako su biljojedne onda vole više malih obroka dnevno.

ja svoje barbuse, razbore, korydorase i plecha hranim svaki drugi dan otprilike, i rastu skroz normalno.
frend svoje barbuse hrani svaki treci dan i ogromni su :D

dakle - teško da ceš izgladnjet ribice. normalno da proizvodjaci hrane reklamiraju da ih se treba hranit 2-3 puta dnevno, ali ako ih hraniš i 2-3 puta TJEDNO, netce se bunit, bit će zdrave i rast će normalno. (naravno, ako se uzme u obzir njihova prehrana u prirodi - mesna ili biljna)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pozdravček
« Odgovori #9 u: Listopad 20, 2007, 22:36:00 poslijepodne »

Dobro je hraniti ih više puta na dan - toliko da to popapaju za minutu - dvije. A nije grdo i ostavit ih jedan dan na dijeti!

Waste kontgol je dobar u kombinaciji (M.)...i nije ga loše imati u zalihi, ako se nešto poremeti s ravnotežom, pa se mora intervenirati...onda je dobar da opet složi sve na svoje mjesto. Samo jako pazi na doziranje! Uostalom, potrebno je jako paziti na doziranje svega u akvariju!

Zasad nemoj ništa osim toga stavljat nutra, a onda redovito za biljke upotrebljavaju neku tekuću prihranu ... imaš raznih pripravaka, svako će ti preporučiti drugi, al su nutrafin i tetra iako najskuplji ipak najbolji!

Ako ti betač počne gnjaviti gupije, stavi mu oko 1 sat dnevno ogledalo na staklo, pa će gnjaviti "onog groznog tipa tamo"..

Offline vanilla

• Novi član
  • *
Pozdravček
« Odgovori #10 u: Listopad 20, 2007, 22:40:00 poslijepodne »
ova ideja sa ogledalcem je odlicna
znaci za sad samo te preparate i hranit ribice, i nis drugo :) kolko cesto da mijenjam trecinu vode?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Pozdravček
« Odgovori #11 u: Listopad 20, 2007, 23:10:00 poslijepodne »

Cikliranje traje 2 - 3 tjedna minimalno, ali traje u stvari više, dakle oko 4 - 6 tjedana, dok se ne stvori prirodna ravnoteža u akvariju, na biljkama, podlozi, filetr materijalu...

Vodu mijenjaj svaka dva tjedna oko 20 posto, s time da onda prva dva mjeseca (ako ne nastanu slučajno neke alge, onda prestani) stavljaj i odnosni dio pozitivnih bakterija. Poslije više ne treba....onda stavljaš samo aquasafe (ili neš slično) i easy balance (tosu tetrini bućkuriši) i prihranu za biljkice...

Taj ritam mijenjanja vode je u pravilu dovoljan za stalno, ako bude sve u redu s akvačem...

Offline stjepanc

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
Pozdravček
« Odgovori #12 u: Listopad 21, 2007, 02:57:00 prijepodne »
Moram priznati da mi se sviđa ova ideja sa ogledalcem za borca :)))  

a vjerujem da je to prekrasno i za gledat... borci su jednostavno predivni kad se šepure :)))  zbog "onog groznog tipa tamo" ili možda radi ženke... :)))

Stjepan

Offline vanilla

• Novi član
  • *
Pozdravček
« Odgovori #13 u: Listopad 21, 2007, 13:44:00 poslijepodne »
ok, znaci vodu jos malo pa mijenjam, i pri svakom mijenjanju dodajem nutrafin cycle i onaj od sere, i treba nabavit easy balance ili aquasafe, btw di t mogu kupit i kolko otprilike kosta? akvarij pratim stvarno svaki dan i nema nikakvih cudnih promijena, sve je za sad u redu, voda je lagano zazutila, ne znam jel to smeta sta?

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Pozdravček
« Odgovori #14 u: Listopad 21, 2007, 15:53:00 poslijepodne »
Nepotrebno kompliciras, sve je detaljno opisano u prirucniku koji imas na pocetnoj stranici. Mijenjaj vodu 20-30% tjedno ( ili svaka dva tjedna, iako je ovo prvo bolje ), vodu prije utakanja u akvarij tretiraj s Nutrafinovom ili Tetrinom tekucinom ( npr. Aquasafe ), Cycle ili Serin Nitrivec nema spotrebe dodavati nakon sto prode cikliranje ( ne skodi, ali niti je previse korisno kad se dovoljno razmnoze korisne bakterije ). Oko EasyBalancea se mozenmo raspravljati i svatko ima svoju teoriju, ali po opce uvrijezenom ( i po meni vrlo ispravnom ) nikakva kemikalija ne moze zamijeniti redovite izmjene vode, a prema onome sto sam citao ne djeluje bas pozitivno na biljke.

Nutrafinov WasteControl dobro dode kao pripomoc kad stvari krenu po zlu, ali stalno dodavanje nema smisla niti koristi - za samo jednu rundu Nitriveca&WasteControla mozes kupiti set za CO2 ili zalihu gnojiva ili hrpu bilja ili kvalitetnu hranu.

Voda je vjerojatno zazutila od panja/drva ili podloge, nista zabrinjavajuce.

Da rezimiramo - od kemikalijama jedino trebas neki pripravak za pripremu vode prije utakanja i gnojivo za bilje, sve drugo u stabilnom akvariju nema sto traziti.

Offline edimar

• Punopravni član
Pozdravček
« Odgovori #15 u: Listopad 23, 2007, 23:25:00 poslijepodne »
Dobrodošla na forum
Opatija, Rijeka

Offline Vedran_23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Pozdravček
« Odgovori #16 u: Listopad 24, 2007, 09:26:00 prijepodne »
1. Dobro došla...
2. Vodić za početnike
3. Što manje kemikalija (osim onih nužnih)
4. Promatraj ribice svakodnevno
5. Redovita izmjena vode

6. 7. 8. 9. 10...... Uživaj u akvaristici...

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!

Offline vanilla

• Novi član
  • *
Pozdravček
« Odgovori #17 u: Listopad 24, 2007, 11:45:00 prijepodne »

Citat: Vedran_23
1. Dobro došla...
2. Vodiæ za poèetnike
3. Što manje kemikalija (osim onih nužnih)
4. Promatraj ribice svakodnevno
5. Redovita izmjena vode

6. 7. 8. 9. 10...... Uživaj u akvaristici...

hbeheh, hvala tebi i svima na lijepim rijecima ;)

mandje37

• Gost
Pozdravček
« Odgovori #18 u: Listopad 24, 2007, 17:45:00 poslijepodne »
Dobrodošla na forum!