Srpanj 21, 2025, 23:27:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY podloga za biljke  (Posjeta: 3353 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nova

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
DIY podloga za biljke
« u: Srpanj 16, 2004, 10:23:00 prijepodne »

Imam novi Cayman 110 i sada ga treba aktivirati. Pošto u najbližoj trgovini nema nikakve podloge za biljke a ja nemam vremena tražiti po drugim gradovima bar još slijedeaih mjesec dana - zanima me da li postoji neka metoda ili naein do-it-yourself za podlogu za biljke. Da li je to vea netko pokušao?
Marija

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
DIY podloga za biljke
« Odgovori #1 u: Srpanj 16, 2004, 10:37:00 prijepodne »
Moj savjet ti je da se strpiš i potražiš negdje gnojivo za podlogu... a onda preko gnojiva debeli sloj šljunka... DIY podlogu neznam, nit bi experimentirao...

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
DIY podloga za biljke
« Odgovori #2 u: Srpanj 19, 2004, 11:40:00 prijepodne »
Prije dva mjeseca sam napravio mali eksperiment: zemlju za cvijeee (Klasmanovu florabela,sve što sam imao od domaeih proizvo?aea nije zadovoljavajuee) sam pokrio s šljunkom velieine 1-3 mm. Debljina zemlje 3 cm šljunka 5 cm.
Iskustva više nego dobra, bilje raste ko mutavo voda se ne muti algi do sad nema. Prve ribe se u tako pripremjeni tank mogu metnuti vee praktieno drugi dan (normalno ne previše u tvom slueaju nebi metnuo više od 7-8 komada odmah i to nekakve somiee i obavezno bleck molli). Prva dva tri mjeseca u tako pripremljenom tanku nemoraš koristiti CO2 niti nikakva druga gnojiva.
Sve u svemu to mi se pokazalo puno bolje nego serin floradepo i neke druge kupovne podloge za bilje.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Kole

• Punopravni član
  • **
DIY podloga za biljke
« Odgovori #3 u: Srpanj 19, 2004, 12:39:00 poslijepodne »

znas sta sam ja cuo, da je dobra ta zemlja za biljke, humus.

uzmes biljku koju ces posaditi u akvarij, napravis od vlaznog humusakuglicu i umotas korijenje u humus, onda uzmes gline, najbolje da je iz rijeke ili jezera, i tanko razvaljas i ondasve zajednosa korijenom umotas u tu glinu te tako sam zaljepis ti zelis u akvariju, prekrijes sljunkom, i biljke rastu ko lude, a voda se nemuti nimalo, a bolje je to nego imat cijelom povrsinom humus u podlozi.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
DIY podloga za biljke
« Odgovori #4 u: Srpanj 19, 2004, 12:45:00 poslijepodne »

Al daj mi reci šta ti je u rasvjeti u tom akvariju... koliko je litara i koja je rasvjeta, te koje bilje unutra imaš...??

Sorry kaj gnjavim, al ukoliko i sam krenem u takvu pustolovinu, volio bih znati stvarno koliko je podloga dobra!!

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
DIY podloga za biljke
« Odgovori #5 u: Srpanj 19, 2004, 14:49:00 poslijepodne »
Akvari je složen baš samo za pokus. Dimenzije su mu 100*30*30. Unutra su dvije lampe gro lux od 30 w ali stare preko 1g. Unutra sam trpao od bilja sve do eek sam došao. I tvoji ehinodorusi su momentalno unutra, jedini problem mi je što sam loše složio poklopac pa ga rijetko otvaram što je dovelo do toga da su mi se puževi toliko nakotili unutra da poeinju stvarati probleme.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
DIY podloga za biljke
« Odgovori #6 u: Srpanj 19, 2004, 15:07:00 poslijepodne »

smatram da bi ova podloga bila još bolja sa glinom unutra...baš me kole preduhitrio...al istina je u glini ima željeza(odtud boja gline...), a biljkama željezo koristi... nekak mi je to logieno...

Offline nova

• Punopravni član
  • **
DIY podloga za biljke
« Odgovori #7 u: Srpanj 19, 2004, 22:56:00 poslijepodne »

Da li mi možete objasniti kako bi florabela mogla utjecati na pojavu algi u akvariju?

Zahvaljujem se svima na korisnim savjetima. Izviještavati au o tome kako sustav funkcionira u mom akvariju.
Marija

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
DIY podloga za biljke
« Odgovori #8 u: Srpanj 19, 2004, 22:57:00 poslijepodne »
Netoeno. Željeza u zemlji za cvjeee ima daleko više nego što ga bilju treba a glina se zbog svoje konfiguracije pokazala kao puno lošija podloga za rast mikroorganizama. Na glinu se može naseliti do 10 puta manje mikroorganizama nego na zemlji a na pijesku ih može biti još manje nego u glini. Da ti objasnim zašto je to bitno trebale bi mi barem tri eetri gusto tipkane strane za što sam pre ljen a sumljam da bi te i pretjerano zanimalo, previše mikrobiologije, biokemije, kemije i botanike.

Offline nova

• Punopravni član
  • **
DIY podloga za biljke
« Odgovori #9 u: Srpanj 19, 2004, 23:02:00 poslijepodne »
Thanks anyway!
Marija

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
DIY podloga za biljke
« Odgovori #10 u: Srpanj 19, 2004, 23:03:00 poslijepodne »
Hmmm, vidim ja da ee ovo bit zanimljiva diskusija uz piae jednog dana

Offline nova

• Punopravni član
  • **
DIY podloga za biljke
« Odgovori #11 u: Kolovoz 14, 2004, 16:36:00 poslijepodne »

Evo skoro mjesec dana otkako sam uredila akvarij po Tuljanovim uputama. Kupila sam dvije okrugle posude za kornjaee visine 10 cm i promjera oko 30 cm. Na dno sam stavila oko 3 cm zemlje za cvijeae Florabellai u nju posadila biljke.Preko sam stavila 4-5 cm pijeska i sve pažljivo spustila u akvarij. Biljke mi veaizgledaju puno bolje nego u starom akvariju. Jueer sam mjerila sa onim štapiaima nitrate i nitrite i ostalo i svi su parametri OK. U akvariju se nalaze 2 koridorasa i 6 neonkica. Imam namjeru kupiti još neonkica raznih vrsta kao i koridorasa. Možda još neku veau biljku. Uglavnom ovo što sam do sada na svojoj koži tj. akvariju isprobala - funkcionira! Imam još jedno pitanje za vas: da bih zakamuflirala one okrugle posude sa mora sam donjela kamenje. Da li je ok da ga izribam i prokuham i stavim u akvarij?

Zvaljujem svima
Marija

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
DIY podloga za biljke
« Odgovori #12 u: Kolovoz 14, 2004, 17:34:00 poslijepodne »

Samo za Stinu

"Glina je
a) mineralna tvar (sekundarni minerali) eije su eestice <2 µm, b) teksturna klasa i c) alumosilikatni glineni materijal slojevite strukture koji elektrostatskim silama vežu katione na vanjskim (nespecifieno) i unutarnjim površinama (specifieno); gra?eni su iz dvije strukturne jedinice: tetraedari SiO2 i oktaedri Al, Mg ili Fe u omjeru 1:1 (kaoliniti) ili 2:1 (montmoriloniti,iliti) ili 2:1:1 (koriti i vermikuliti) me?urazmaka 0,7 do 2,0 nm; b) sgeološkog stajališta glina je poluvezana klastiena stijena izgra?ena pretežno od minerala gline, kvarca, klorita, željeznih hidroksida i feldspata.
Glineneni minerali sukristalinieni ili amorfni mineralni materijal (sekundarni minerali) promjera eestica <2 µm; 1. kaolinit (Si4Al4O10(OH)8, 2. montmoriloniti ili smektiti ((OH)4Si8Al4O20(H2O)n) i 3. iliti ili hidratizirani liskuni; slojevite strukture."
 Eto Stina , nadam se da sada razumes sta je glina.( Salim se malo )
 Ma, nama akvaristimaje to nepotrebno da ulazimo toliko duboko u teoriju ali ako bas neko hoce da ulazi u te detalje moze svakoto naciu mnogim strucnimknjigama.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
DIY podloga za biljke
« Odgovori #13 u: Kolovoz 14, 2004, 21:32:00 poslijepodne »
Hm kad se vec radi o podlozi i ja bih kao teski pocetnik pitao nesto.

Naime u svoj Cayman-50 stavih kao podlogu samo sljunak 1-3 mm i sad planiram posaditi i neku biljeicu no eim manje zahtjevnu. Za sada dok je u fazi cikliranja u njemu držim samo 2-3 "Cladophore" kao i 1 puž jabuear + 1 mali ancistrus. Od bilja bih nakrcao samo Valisnerije i Sagitarije (takav mi je design ) pa me sad zanima kako bi to uspijevalo kod mene i da li trebam što trpati za bolji rast?

Eto ... toliko.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline ivica

• Punopravni član
    • http://yahoo.com
DIY podloga za biljke
« Odgovori #14 u: Kolovoz 19, 2004, 11:27:00 prijepodne »
[list=1]
  • ZA NOVU!!! MOZES SAMO KAMEN DOBRO IZRIBAJ I KUHAJ U VODI NEKIH POLA SATA!! ZA RIBANJE MOZE TI POSLUZITI I NEKA STARA CETKICA ZA ZUBE!!!! TRAZI KAMENJE OKO POTOKA ILI MANJIH RIJEKA MOGU SE NACI ZANIMLJIVI OBLICI!! SAMO PAZI DA BUDU CISTI I DA NISU TAKVE STRUKTURE DA SE TOPE U VODI (VAPNENAC ITD.) POZDRAV
  • [/list]
    Halo Bing...