Lipanj 19, 2025, 14:30:21 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kako podići PH  (Posjeta: 7197 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Kako podići PH
« u: Rujan 23, 2007, 13:41:00 poslijepodne »
... Kako i sa čime podići PH u morskoj vodi? Malčice mi je na granici  oko 8, ja bi ga još malčice podigao. Pokušao sam sa Tetrinim PH/KH prahom .... ali bez uspjeha  
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
Kako podići PH
« Odgovori #1 u: Rujan 23, 2007, 16:18:00 poslijepodne »
tropic marin ali nije nesto ta kemija stavi kalcija i podigni salinitet na 1,028-29

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kako podići PH
« Odgovori #2 u: Rujan 24, 2007, 14:54:00 poslijepodne »
... to je ok, a kako podignuti PH?

...kaj nitko ne zna?
Tu mi se možete javiti

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
Kako podići PH
« Odgovori #3 u: Rujan 24, 2007, 15:36:00 poslijepodne »
Kalcij diže pH.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
Kako podići PH
« Odgovori #4 u: Rujan 24, 2007, 16:26:00 poslijepodne »

Ph podize aerizacija/cirkulacija akvarija. Ako imas niski ph znaci da imas visak CO2 koji rusi ph te vjerojatno i pojacanu biolosku filtraciju i ostale bioloske procese koji spustaju ph.
Glavni uzrocnik pada ph je velika kolicina CO2 u akvariju koja je nastala uslijed neadekvatne cirkulacije/aerizacije akvarija te prevelike kolicine riba i ostalih zivih organizama i sveg ostalog sto je povezano sa prohtijevima zivota u akvariju.
Osim pojacane aerizacije ph se odrzava pomocu kh, kh je buffer koji ne da ph da padne ,ako je kh preslab dolazi do padova ph.
Postoje kh bufferi koji podizu ph i kh bufferi koji su napravljeni da ne podizu ph ,sve ovisi za koju namijenu su namijenjeni.
Osim aerizacije drugi nacin za podizanje ph je kalkwaser ali on je relativno kompliciran za dozirati u malim akvarijima,naravno opet nece pomoci ako je aerizacija akvarija losa i bioloska ravnoteza nije postignuta.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Kako podići PH
« Odgovori #5 u: Rujan 24, 2007, 16:42:00 poslijepodne »
najbolji način za stavilizaciju pH je jak i kvalitetan skimmer... pH pomaci dan/noć su svedeni na minimum, voda je obogaćena kisikom i svi sretni

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kako podići PH
« Odgovori #6 u: Rujan 24, 2007, 19:05:00 poslijepodne »
... tnx na odgovorima... vidim da bum moral ubrzati sa većim staklom i sumpom...  

... trenutna cirkulacija je nešto preko 2000l/h u 70l mora, što proizlazi da se u sat vremena oko 28 puta izvrti cijela zapremina mora.. pa sad jel to premalo? Nisam u mogučnosti barem mjesec do dva odvojiti neki veći novac za akvarij pa sada ganjam(na žalost) malo jeftinije varijente :)Edited by: skorpac
Tu mi se možete javiti

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Kako podići PH
« Odgovori #7 u: Rujan 24, 2007, 22:50:00 poslijepodne »

Citat: skorpac
... tnx na odgovorima... vidim da bum moral ubrzati sa veæim staklom i sumpom...  

... trenutna cirkulacija je nešto preko 2000l/h u 70l mora, što proizlazi da se u sat vremena oko 28 puta izvrti cijela zapremina mora.. pa sad jel to premalo? Nisam u moguènosti barem mjesec do dva odvojiti neki veæi novac za akvarij pa sada ganjam(na žalost) malo jeftinije varijente :)

Da probaš sa nano skimerom?
189 kuna
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
Kako podići PH
« Odgovori #8 u: Rujan 24, 2007, 23:55:00 poslijepodne »

... tnx na odgovorima... vidim da bum moral ubrzati sa većim staklom i sumpom...

... trenutna cirkulacija je nešto preko 2000l/h u 70l mora, što proizlazi da se u sat vremena oko 28 puta izvrti cijela zapremina mora.. pa sad jel to premalo? Nisam u mogučnosti barem mjesec do dva odvojiti neki veći novac za akvarij pa sada ganjam(na žalost) malo jeftinije varijente :)

Ako je ph pao onda ocigledno je ,iako tu puno toga igra ulogu a ne samo snaga pumpe . Akvariji bez overflowa znaju imati sloj masnoce na povrsini ,taj sloj masnoce sprecava akvarij da "diše" ,dakle da co2 izade van a kisik u akvarij .
Ako je kamenje lose naslagano i u njegovim pukotinama i pri dnu se sakuplja hrana i otpad ,razgradnja otpada rusi kh ,samim time i ph .
Kad si nalio more unutra (racunajuci da je sve bilo ok i da vec na pocetku nije bilo problema sa losim ph u pripremljenom moru) ph je bio ok , mogu ga spustiti samo bioloski procesi u akvariju ,prvenstveno disanje svih morskih organizama ,kao i kod ljudi tako i kod riba one udisu kisik i izbacuju co2 , koralji u sebi imaju zooxanthelae alge ,kao i sve alge i biljke i one u nocnim satima koriste kisik a izbacuju co2 ,aerobne nitrifikacijske bakterije su najveci potrosaci kisika u akvariju, izmet i sav organski otpad svojom razgradnjom stvara kiselinu koja otapa carbonate dakle kh koji sluzi za "buferiranje" ph-a ....
Dakle cim ph pocne previse padati filtracija/cirkulacija/odrzavanje akvarija je negdje zastekalo i treba naci gdje i popraviti .

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kako podići PH
« Odgovori #9 u: Rujan 25, 2007, 10:10:00 prijepodne »
.. ma ovako, nemam overflow, ali imam onaj mislim fluvalov kaj skuplja sa površine, kaj se montira na usis filtera, jako dobro odrađuje posao, ujedno površina vode uvijek je jako namreškana....  evo vidi ovo desno gore je taj"overflow", a ostalo je površina vode...

PH ne pada, on je meni kontantno oko 8 pa do 8,5 ... uvijek je tako nekako bio. Nego glavni razlog zakaj želim dignuti PH je taj kaj mi svi kažu da dignem PH kako bi se rješio ciano... Svaki vikend mjenjam 10-20l mora(uistinu nikad nisam mjerio more prije nego sam ga uljevao!!!..., a sifoniram recimo(sada od kada imam problem) svaki ili svaki drugi dan, kako prijemmtim da ima odpada. To tako radim od kada sam se vratio sa godišnjeg, jer sam zamolio majku nekoliko puta da mi nahrani ribice(tri malne) i to mi je bila glavna greška! Od onda imam velikih problema  , ribice su dobile hrane za godinu dana.

Filtracija mi se sastoji od dva vanjska filtera 300l/h, a dodatnu cirkulaciju odrađuju dva powerheada, jedan od 300l/h, taj je smješten da "puše" točno sa nutarnje strane stjene prema gore(van), drugi je 1100l/h koji je smješten tako da puše po cijelom grebenčiću, a uz to još i povrat mora iz filtera .... sve sam posložio tako da sa svih strana "puše" i da se otpad skida sa kamenja...

... jedino što želim je da se riješim ciano, koralji kao koralji izvrsno napreduju, čak i palythoe koje su bile zatvorene skoro dva mjeseca(visoka temperatura..godišnji...), sad su se počele otvarati... ne znam kaj da više da delam,znam da filtracija nije kak bi trebala biti, zato i skupljam za veći akvarij i veći sistem sa sumpom(skimer.....) ... ali to ne budem mogao tak brzo ostvariti :)
Edited by: skorpac
Tu mi se možete javiti

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Kako podići PH
« Odgovori #10 u: Rujan 25, 2007, 11:33:00 prijepodne »
Pa ima jedna zgodna priča... vozi se moj frend sa svojim ocem u autu, i pita starog kaj to zuji na mašini i kak da to popravi... on mu veli pojačaj radio.

Eto, sad kad si sve ovako ljepo objasnio, moj odgovor bi ti bio poprilično sličan.. gledaj tamo gdje nema cijana i s vremenom će se povuć.

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
Kako podići PH
« Odgovori #11 u: Rujan 25, 2007, 12:26:00 poslijepodne »
@ Skorpac, mislim da je Fluval i kanister filter največi problem u ovoj priči. Koncentriraš smrad u filteru i proizvodiš hranu za bakterije. Za hang-on skimmer me nazovi! Treba ti pumpa za vodu i pumpa za zrak.
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kako podići PH
« Odgovori #12 u: Rujan 26, 2007, 12:51:00 poslijepodne »
... ma čistim ih svaki vikend.... bum te zvrcnul....
Tu mi se možete javiti

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Kako podići PH
« Odgovori #13 u: Rujan 26, 2007, 16:55:00 poslijepodne »

Kiselina (što kiselije niži pH) se stvara biološkim procesima kada bakterije prerađuju amonijak u nitrate i nitrite (NH3 prelazi u NO2 i NO3) otpuštaju se tri H+ koji je odgovoran za kiselost, CO2 djeluje kao puffer dakle poništava djelovanje H+ iona odnosno zakiseljavanje, ali kako CO2 djeluje kao puffer onda morska voda može primiti puno kiseline da ne promjeni svoj pH ali i puno lužine. Tako da ti ja preporučujem da umješaš natrijevu lužinu u akvarij, ali ne direkt uzmeš vode iz akvarija u kantu razrijediš pa nadoliješ.
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Kako podići PH
« Odgovori #14 u: Rujan 26, 2007, 22:26:00 poslijepodne »

.. ma ovako, nemam overflow, ali imam onaj mislim fluvalov kaj skuplja sa površine, kaj se montira na usis filtera, jako dobro odrađuje posao

Može detaljnije u vezi ovog? slika ili nešto, jer i ja imam problema sa površinom vode
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
Kako podići PH
« Odgovori #15 u: Rujan 27, 2007, 08:19:00 prijepodne »
Evo ti LINK
Tu mi se možete javiti