Srpanj 19, 2025, 19:32:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: brad. agama, bez teka sa krvavom stolicom  (Posjeta: 8049 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zregvart

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
brad. agama, bez teka sa krvavom stolicom
« u: Srpanj 09, 2007, 17:49:00 poslijepodne »
pozdrav forumu,

znaci vlasnik sam bradate agame skoro pa godinu dana, star je cc 2 godine, unazad par dana izgubio je tek, a danas ujutro je imao krvavu stolicu, sumnjajuci na parazite odveo sam ga i uzorak stolice u veterinarsku ambulantu, iz terarija sam izbacio sav pjesak te interijer, te isto nadomijestio sa papirnatim rucnicima i kartonskom kutijom. upravo su me nazvali iz veterinarske ambulante da nisu pronasli parazite u stolici, no da svjedno mu dajem kapi relarom (3x dnevno) i tablete verpamil (jednu danas razmrvljenu po hrani, te jednu za dva tjedna).

eh sada, zna li netko mozda kakav drugi razlog (zaplete crijeva?), i da li da nastavim sa propisanom terapijom, npr. vidim na wikipediji da je verpamil calcium channel blocker -- to vjerojatno nije bas ok za reptile?

hvala na odgovorima...

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #1 u: Srpanj 09, 2007, 18:47:00 poslijepodne »

pozdrav

- možeš' mi reæi dal' je došlo do prolapsa Kloake'i kako izgleda sam završetak' otvora???

ne znam što bi moglo uzrokovati "krvavu stolicu"
daj opiši' kak' toæno to izglead dal' ima kakve sluzi ili dali je i sam otvor krvav ???
((ovo zvuæi gadno))

-upala "crijeva" i to na samom izlazu...
 (buduæi da je "dublje ne bi bilo krvi veæ bi stolica bila izuzetno crne boje- nekak mislim da nije to...
)
 - zanima me dal' se radi o mužjaku ili ženki...

sa èime toèno hraniš guštera ???
sa kojim kukcima i kojim biljkama...

-- pokušaj odgovoriti èim detaljnije na ova pitanja...

ako misliš' da se radi o zatvoru .... što je isto moguæe postoji nekoliko metoda, od "kupanja" u blagoj antiseptièkoj otopini (može i kamilica) sobne temp' ((par stupnjeva viša temp'))
pokušaj još' jednom precizno u detalje opisati stolicu i ono što je najbitnije tvoje mišljenje ... kako tebi to izgleda i na što toèno sumnjaš'

pozdrav icek

preventivno digni vlagu u terariju (ne puno') ali dok' se stanje ne popravi kasnije je obavezno spusti..

Edited by: icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline zregvart

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 09, 2007, 19:13:00 poslijepodne »
hvala na odgovoru,

kada se vratim sa posla pogledati cu, pa se javim za otvor;

stolica je izgledala tamno crveno, bila je vrlo mala npr. kao da se samo pomokrio, sa pjeskom je tvorila grudicu manju od 0.5 cm;

radi se o muzjaku starom cc 2 godine, 1 godinu je kod mene,

hranim sa salatom (obicnom zelenom) posipanom sa Dragon Dust VMF (Sandfire) i cvrccima, nesto rijedje (svakih par mjeseci, zadnje prije 1.5 mj) sa fobasima, salatu mu dam ujutro, a stari ga hrani sa cvrcima svaki drugi dan (makar imam osjecaj da mu se smiluje pa to ispadne svaki dan)

sumnjam na zatvor, velik je a cvrcci kojima se hrani nisu toliko veliki da bi ga zatvorili; prvo sam iskreno mislio na parazite, ali bi ocekivao tockice ili sl. u izmetu, malo sam se zapanicario sa krvavom stolicom; makar od cca cetvrtka kada je odlucio ne jesti puno drzi oci zatvorene (sada znam da ce ovo zvuciti glupo), ali kao i ja kada imam jako tvrdu stolicu

inace u terariju ima dvije Repti Glo neonke, jednu UVB (mislim da je 9 ili tako sto) i jednu full spectrum (mislim da je manja brojka 2 ili 5) neonke sam mjenjao u 3. mj, sest mjeseci nakon prve ture, imam jos i jednu spotlight Solar Glo od 100W (ako se ne varam, nisam doma nego na poslu, pa mi je malo teze tocnije govoriti), te grijac ispod pjeska (sloj kartona, celofan, grijac, celofan, pa sloj kartona),

osim toga ima i kamen za suncanje ispod spotlight-a, koji sam sada eliminirao...

javi ako treba jos detalja, za otvor se jos javim...

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 09, 2007, 20:40:00 poslijepodne »

Citat: zregvart
hvala na odgovoru,

sumnjam na zatvor, velik je a cvrcci kojima se hrani nisu toliko veliki da bi ga zatvorili; prvo sam iskreno mislio na parazite, ali bi ocekivao tockice ili sl. u izmetu, malo sam se zapanicario sa krvavom stolicom; makar od cca cetvrtka kada je odlucio ne jesti puno drzi oci zatvorene (sada znam da ce ovo zvuciti glupo), ali kao i ja kada imam jako tvrdu stolicu

[/QUOTE

pozdrav

ovo što si ovdje napisao je full bitno...
glupo je pričati o iskustvu sa gušterima jel' ga uglavnom ljudi nemaju' a i gušter nema neku mimiku tjela niti govori što ga mući... prema tome ovo je full bitna dijagnoza...
i rekao bi da se slažem u potpunosti.
koliko god ljudi bili različiti od guštera uvijek postoje neki simptomi koji su nama slični (rekao bi da sve plaše koliko su "ljudski")

terapija by icek

1. ugasi podni grijač'
nekoliko puta (500x) na forum sam napisao da su gušteri građeni poput tenka i prilagđeni da "dnevnu" temepratru primaju odozgo ((budući da su na trbuhu dosta osjetljivi (ranjivi)) --- možda je i taj grijač uzrok ovakvom stanju...
no vrlo vjerojatno je veličina terarija budući da se gušter nije mogao "previše" kretati (by the way koje su dimenzije ?) nije da te okrivljujem za nemar ali u većini problema sa crijevima uzrok je nedovoljno prostora/kretanja tako da nisi iznimka to je prokletstvo moderne teraristike... a možda i nešto treće....

2. pokušaj dignuti temp' u terariju da malo podigneš' metabolizam na viši nivo te potakneš' imunitet i kretanje.... samo kretanje je vrlo bitno kod "zastoja crijeva" čak i kod ljudi se javljaju problemi kada se ne kreću....
to je full bitno... recimo sisavci ližu svoje mlade (pogotovo biljojedi) da potaknu crijevnu peristaltiku...

3. pokušaj napuniti neki lavor posudu ili kantu (kadu) sa mlakom vodom ili kamilicom dubine nekih 2-3 prsta te položi guštera u vodu... držeći ga za trbuh
kada se smiri (nakon nekog vremena) okušaj prstima lagano masirati trbušnu šupljinu...
full je bitno da ne pretjeruješ', a opet ako ne obaviš' posao kak' spada' mislim da ti gušter nema neku perspektivu...

pokušaj odrediti snagu "masiranja" prema nekom svom osjećaju....

taj postupak' će trajati .... i to vrlo vjerojatno dosta dugo (15') ...
pokušaj zatim masirati sve od korijena repa "analnog otvora - kloake"
pa sve do zadnjih nogu.... "LAGANO"

......
čuo sam za probleme zastoja rada crijeva i zatvora kod bradatih agama i očito da je to dosta čest slučaj....
jedna dr. vet. med. predložila je da u vodu gušteriam stavim malo maslinovog ulja nisam nikada probao ali... nebi trebalo škoditi...
.....

pozdrav icek

SRETNO !!!

ako nisi nikada kupao bradatu agamu....
((uzmi fotić ili kameru dok' je kupaš' da se kasnije možemo smijati ))

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 09, 2007, 20:46:00 poslijepodne »

dodatak'

ako i kad uspiješ' izbaciti izmet ((nemoj se iznenaditi toga će biti jako jako puno))
i
obavezno budući da ti gušter dosta vremena provodi spavajući po danu
vrlo vjerojatno je neki upalni proces u tijeku i to upala crijeva
(bakteriska upala uzrokovana zastojem) pa preporućam odlazak'
veterinaru na jednu kuru antibiotika...

pozdrav icek

kad dodem doma s posla pogledati ću u THE knjigu i ako ima nešto pametno napišem...

Edited by: icek

Offline zregvart

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Srpanj 10, 2007, 11:06:00 prijepodne »
Citat: icek
1. ugasi podni grijaè'
nekoliko puta (500x) na forum sam napisao da su gušteri građeni poput tenka i prilagđeni da "dnevnu" temepratru primaju odozgo ((buduæi da su na trbuhu dosta osjetljivi (ranjivi)) --- možda je i taj grijaè uzrok ovakvom stanju...
no vrlo vjerojatno je velièina terarija buduæi da se gušter nije mogao "previše" kretati (by the way koje su dimenzije ?) nije da te okrivljujem za nemar ali u veæini problema sa crijevima uzrok je nedovoljno prostora/kretanja tako da nisi iznimka to je prokletstvo moderne teraristike... a možda i nešto treæe....

izbacio sam grijac, mislim, buduci da je isti spojen sa rasvjetom jos uvijek radi, ali sam ga stavio na poklopac terarija; terarij je 80cm x 100cm, pjeska sam imao (jer sada je na papirnatim rucnicima dok ne saznam definitivno za parazite) 3-4cm, imao je veliki kamen odmah ispod spot light-a (njega sam izbacio iz istog razloga, sada je kartonska kutija na njegovom mjestu);

razmisljajuci unazad mozda je grijac kriv, naime oko tog mjesta gdje sam primjetio crvenu fleku pjesak se dosta stanjio (cc 1cm), pa je mozda vise grijalo...

2. pokušaj dignuti temp' u terariju da malo podigneš' metabolizam na viši nivo te potakneš' imunitet i kretanje.... samo kretanje je vrlo bitno kod "zastoja crijeva" èak i kod ljudi se javljaju problemi kada se ne kreæu....
to je full bitno... recimo sisavci ližu svoje mlade (pogotovo biljojedi) da potaknu crijevnu peristaltiku...

dodao sam jos jednu (obicnu) lampu od 60W, malo sam spustio (jer je kamen bio visi od kutije) i spot light

3. pokušaj napuniti neki lavor posudu ili kantu (kadu) sa mlakom vodom ili kamilicom dubine nekih 2-3 prsta te položi guštera u vodu... držeæi ga za trbuh
kada se smiri (nakon nekog vremena) okušaj prstima lagano masirati trbušnu šupljinu...

mislio sam danas ujutro napraviti prema uputama gore, ali kako se pokenjao dosta vodenkasto (vidi sliku -- tekucina je ispala dosta crvenije nego sto je stvarno bila + smedja pozadina; bila je vise prozirna sto pripisujem antibioticima koji mu se daju ukapani u par ml vode), izuzeo sam zatvor kao uzrok, te preusmjerio napad na povisenje temperature...

uzorak sam odnjeo veterinaru na novu analizu...

slika u punoj rezoluciji je ovdje

Offline Johny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Valpovo
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Srpanj 10, 2007, 16:30:00 poslijepodne »

nisam neki poznavatelj guštera, ali ovo izgleda jako gadno...

nebi ti bio u koži...

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 10, 2007, 17:38:00 poslijepodne »
pozdrav

sudeći po ovoj slici... nije dobro...
jedino rješenje koje ti mogu ovako' preko weba dati je ...
da odmah odeš' kod veterinara da ti propiše neke antibiotike (HITNO!!!)
očito je riječ o nekoj upali...
sad si u utrci sa vremenom . . . .

gušter ti u "ovakvom" stanju može egzistirati dosta dugo' no' za to vrijeme moraš' reagirati sa antibioticima (oralno ili injekcijom) . . . .
to je koliko vidim jedino rješenje pokušaj ga čim je manje maltretirati ga i smanji količinu kalcija i svih tvari koje bi mogle prolongirati "zatvor" ...

!!!!
ponudi mu dosta biljne hrane (biljnog podrijetla- ono je teško probavljivo sa mnogo vlakna (volumena) koja će spriječiti sljepljivanje crijeva kojem je uzrok upala (gnojenje i grušanje krvi u crijevima)
!!!

nadam se da si spreman za borbu'...
u ZG postoji nekoliko veterinara koji mogu liječiti ovakvo stanje samo je "bitno" da odmah reagiraš' jel' ako dođeš' pre' kasno nitko neće moći pomoći....
ako hoćeš' dat ću ti broj tel' nekih na PP ...

pozdrav icek

Offline petra

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
  • Sad sam malo veći
    • http:/
« Odgovori #8 u: Srpanj 11, 2007, 17:19:00 poslijepodne »
I kaj je sad na kraju sa bradonjom
Zagreb/Botinec
 Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #9 u: Srpanj 12, 2007, 09:54:00 prijepodne »
... gledajući ovu fotku ja tu ne vidim ništa krvavo... vidim da je fecet malo vodeniji ..... kaj se tiće savjeta gore.... ja mu ne bi davao antibiotike dok se fecet ne vrati sa analize. No sad je za to već kasno... ne znam kako mi je ova tema promakla.....

... Daj reci kakvo je sad stanje.... savjet o podizanju temperature je ok.... bradatu pokušajte hraniti sa pinki cvrčcima( to su oni mali kaj nemaju tvrdu kožu), sa običnom salatom ga/ju nemoj hraniti, jer sama salata je hranjive vrijednosti, skoro pa ravna nuli, rađe izađi van i naberi lišće maslačka, cvijetovi maslačka su im delikatesa... pridodaj lišće hibiskusa, te crveni,  zeleni radić i matovilac...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 12, 2007, 10:32:00 prijepodne »

!!!!
ponudi mu dosta biljne hrane (biljnog podrijetla- ono je teško probavljivo sa mnogo vlakna (volumena) koja æe sprijeèiti sljepljivanje crijeva kojem je uzrok upala (gnojenje i grušanje krvi u crijevima)
!!!

pozdrav

mene zanima sam jedan stvar' dal' je to "stvarno krv ili ... ??
no ako je gušter pospan i bezvoljan i da neće jesti svakako se radi o upali i potrebni su antibiotici... na kao što sam rekao ovo više nije sfera Hobija prepoprućam veterinarski savjet'
brojeve sam ti posalo na PP (prema tome nema smisla da mi tu "napikavamo"

pozdrav icek

Offline zregvart

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Srpanj 12, 2007, 11:51:00 prijepodne »
ok, evo kratki update:

bradata ima proljev dva puta dnevno, izgleda zelenkasta masa (slicna ovoj na slici iznad) samo veca, uz to ima dosta tekucine dio od koje je crven, i dalje nema apetit, dao sam joj vode i uveo dodatnu lampu da se temperatura u terariju povisi, bio sam na rendgenu nasli su plinove u crijevima i trbuhu, stranog tijela nema, kada saznam vise od veterinara (inge - trenutno je nemogu dobiti) javim nadalje...

zoran

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #12 u: Srpanj 12, 2007, 13:47:00 poslijepodne »
... ajd čekamo kaj bu gospođa Inga rekla!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline zregvart

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Srpanj 13, 2007, 12:42:00 poslijepodne »

dragi forume, eto nastavka price,

znaci bio sam danas kod Inge, overall zmaj je ok, donjeo sam uzorak stolice za koji mi je rekla da je ok, nista zabrinjavajuce
postavila je dijagnozu: disbioza
terapija je slijedeca: slijedecih 8 dana po dvije kapi sulfadimidina, bez zeljenja 2 tjedna od prvih simptoma -- znaci jos tjedan dana, uz to sam dobio i glukoze koju mu mogu davati 3-5 kapi dnevno, odn. ukoliko nece htjeti sulfadimidin sam uzimati, terarij drzati na 30'C, davati mu vode
kaze da je najvjerojatniji krivac u salati koju sam davao agami...

eto, inace mi je preporucila veterinarsku ambulantu buba na selskoj cesti

Offline zregvart

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Srpanj 13, 2007, 12:43:00 poslijepodne »
aha, jos plus to odnjeo sam bris (anusa) na mikrobioloski odjel (zarazna klinka) na veterinarskom faklultetu na analizu, pa cu jos nesto detalja znati sredinom slijedeceg tjedna...

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 13, 2007, 18:38:00 poslijepodne »
pozdrav

sad sam se čuo sa Ingom a skroz sam je zaboravio pitati za tvoj slučaj'
prvi put čujem za ovaj pojam disbioza kod guštera....
(("ipak' su veterinari profesionalci, a mi ostali smo hobisti"))

na kraju ispada ... da sam ti krivo govorio za "zeleno" ...

sorry

no glavno da se sve dobro završilo, sad se drži terapije...

pozdrav icek

- i isprika Saši'

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 13, 2007, 18:53:00 poslijepodne »
pozdrav

sad sam tražio neke testove na webu o tome i ništa'
jedino dovoljno blizu da bi se moglo opisati kao disbioza odnosi se samo i uglavnom na biljojende guštere...
ma da svi mogu biti uključeni ....

ovo sam našao na webu;
http://www.angelfire.com/al/repticare2/page21.html

zanimljivo. . . .

pozdrav icek

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #17 u: Srpanj 25, 2007, 23:02:00 poslijepodne »
kako ti je sad bradonja

Offline zregvart

• Novi član
  • *