Kolovoz 18, 2025, 12:56:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: problemi sa određenim biljkama  (Posjeta: 2019 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline natk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
problemi sa određenim biljkama
« u: Svibanj 27, 2007, 13:42:00 poslijepodne »

Biljke: valisneria gigantea ,valisneria spiralis, elodea densa, lemna minor(mislim da su to biljke za početnike),bacopa caroliana, lilaeopsisnovae-zelandiae(nije se zakorjenila),ludwiga palustris red ili ledwiga repens, myriophyllum brasiliensis, glossostigma elatinoides(nije se zakorjenila) i još nekoliko vrsta, sve je mrtvo.Za razliku od njih imam : hygrophila salicifolia,hydrilla verticillata, anubias nana, anubias lanceolata, cryptocoryne wenditi "red lucanes", cryptocoryne wenditii red,echinodorus bleheri,ceratophylilum demersum rastu bez problema.

Akvarij je nov, sve je započeto 31. 03 2007.Podloga je napravljena od serine zemlje, kvarcnog pijeska, šljunka+vulkanit, imam CO2 od nutrafina, svjetlo svijetli 13h na dan.PH mi je bio 7,9 pa sam ga pokušala spustiti sa tetra ph-.Gnojim jednom tjedno sa plant gro nutrafinom i kad posadim biljku sa initial stick tetra i crypto.U aq bi htjela imat malu prašumu, a usspjeva mi samo par vrsta biljaka. U čemu griješim? Što da napravim drugačije? Molim pomognite mi!
korak po korak

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Svibanj 27, 2007, 14:11:00 poslijepodne »
Kakvu rasvjetu imas?

Offline natk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2007, 14:51:00 poslijepodne »

Original Juwel vision 260 daylite zamijenila za aqua glo Znači sada imam flora glo + aqua glo + reflektori. Koja je razlika između biljaka' za početnike i biljaka za iskusne?Dali je možda probelm u pozitvnim bakterijama ili u takozvanoj staroj vodi.Što meni u aq. fali da bi mi moge rasti zahtjevne biljke. Jako mi je čudno što mi je npr. leća nestala u 3 dana, a imala sam je toliko da sam svaki drugi dan izbacivala sa cjediljkom. Završni listići su joj požutjeli i nestala je preko noći.
korak po korak

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 27, 2007, 20:22:00 poslijepodne »
Treba
- dobra podloga
- puno svjetla (okvirno 1W / lit)
- co2
- mikroelementi
- makroelementi

i da, neke biljke trebaju meku vodu da bi rasle kak treba...

Offline natk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 27, 2007, 21:32:00 poslijepodne »

Još uvijek mi nije ništa jasno!

-namjerno sam navela kakva mi je podloga jer pretpostavljam i vidim po drugim aq. da je puno viša i bogatija od drugih aq.

-svjetlo je bilo original od Juwela, pa mislim da bi za početak trebalo biti ok, a stavila sam jaču lampu aqua glo da nadopunim svjetlo.

-CO imam od samog početka prvo u tableticama, a zatim od nutrafina sa škalicama

-mikroelementi i makroelementi? Uvijek sam bila slaba u kemiji! Pretpostavljam da se misli na gnojivo. Svaki tjedan ulijevam plant gro od nutrafina,jednom mjesečno planta start i crypto.

riječka voda poznata je kao dosta tvrda, tako da ću se odmah oprostiti od takvih biljaka, ali mi još nikako nije jasno da ove biljke koje su za početnike da su kod mene
korak po korak

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #5 u: Svibanj 28, 2007, 11:22:00 prijepodne »

natk, piše ti u potpisu "korak po korak". To je i tvojem akvariju. Tj. biljkama. Moraš biti strpljiva. Biljni akvarij se postupno razvija. Biljkama treba vremena da se prilagode. Naše je iskustvo da biljni akvarij profunkcionira tek nakon možda pola godine do godine dana. Tek kad je akvarij "zreli" možeš očekivati da će ti nove (dodane) vrste u njemu uspjevati.

Dalje.Moguće je s gnojivom i prihranom pretjerati. Za bilje je izrazito važno redovito mijenjati vodu. Povišena tvrdoća vode može smetati bilju, ali "svježa" voda je ok zbog toga jer sadrži mnoge elemente potrebne bilju za pravilan rast i razvoj. Mijenjaj vodu redovito, tjedno, između 15 i 20%. Ako dodaješ velike koncentracije gnojiva možeš mijenjati i veći udio vode. Jesi li redovito djelomičnomijenjala vodu? Ako jesi koliko posto? Koliko ti akvarij ima litara ili koji je model akvarija?

pH- sredstvo nemoj koristiti jer nećeš spustiti pH vrijednost na taj način - voda je tvrda i ne može se zakiseliti. Tek kad omekšaš vodu možeš je kiseliti, ali to se onda radi tresetom. Upozorenje: vrlo je opasno igrati se s tim parametrima ako si neiskusan - pobiješ ribe na tri-četiri. Savjet: nemoj snižavati pH niti omekšavati vodu.

13 h rasvjete na dan je previše. Smanji na 10 do 11 h. Daj svojem biljnom akvariju još 3 mjeseca. Vjerojatno trenutno bilje vodi rat protiv algi (pretpostavljam da imaš barem nešto malo algi) i ako ćeš se držati svih uputa o održavanju, rasvjetii prignojavanju za koji mjesec imat ćeš lijepi biljni aqvač. Sretno.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2007, 11:50:00 prijepodne »

Citat: Elena & Davor
Koliko ti akvarij ima litara ili koji je model akvarija?
Citat: natk
Juwel vision 260

jako lijep AQ, imao ga priliku vidjeti uzivo.
strpljenja i poslusaj savjete od E&D.
sretno!

Offline natk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 28, 2007, 23:21:00 poslijepodne »

Zahvaljujem se Eleni & Davoru jedinim iskusnim akvaristima na detaljnom obrazloženju za moj problem. Već dugo listam po ovim stranicama i primjećujem određenu vrstu komunikacije : iskusni "stari " akvaristi sa iskusnim "starim " akvaristima, a početnici sa početnicima. Svaka čast izuzetcima i moja iskrena isprika ako to nije tako.

Za sve biljke do sada sam pljusnula oko tisuću kuna, a uspjevaju mi 20% od njih. Iz tog razloga pomalo sam nestrpljiva i žalosnai želim odgonetnuti kakav imam problem. Na žalost na području RI do sada nisam dobila nikakav stručni savjet,a kada ih se bilo što pita kažu "odlučite sami" "kupite onu koja vam se sviđa". Neki od njih ne znaju ni kakvu biljku prodaju, a kamoli kakve uvjete treba. Danas sam bila u jednom zoo shopu gdje sam dobila ovakva objašnjenja: rasvjeta u Juwelu je puno bolja od ove koju sam ja zamijenila daylite-za aqua glo. Vaše mišljenje o tome? Mislim da je moj najveći problem u podlozi. sastavljena je od iskusnog akvarista-prodavača= 1.zemlja od Sere 4-6cm kombinirana sa granulama protiv algi

2. saharski kavrcni pijesak 3-5cm

3.sitan šljunak granulacije1-3mm visine 2-3 cm

4.kamenčići 4-8mm pomiješan sa vulkanskim kamenčićima visine 1 cm

Znači podloga je visine od 9-15 cm. Napominjem da najviše problema imam sa zakorjenjavanjem (neke se još nisu zakorjenile) . Danas mi je rečeno da se kvarcni pijesak ponaša kao beton, ne dopušta nikakvo prozračivanje i prolaz korjena biljke do zemlje. Da li je to moj problem i ako je kako ga riješiti???????

Svakih tjedan dana mijenjala sam oko 70l tj.oko 30%. Krivo sam se zbrojila u vezi svjetla Svijetlo radi 12 h. Počele su mi se pojavljivati zelene točkaste alge naročito na anubiasima i staklu, pa sam nabavila 3 jabučara. Evo opet sam pretjerala, ali to je jače od mene
korak po korak

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #8 u: Svibanj 29, 2007, 01:35:00 prijepodne »
mislim da je tvoj najveci problem upravo ta podloga, substrat je ok, ali s vremenom ove razlicite granulacije sljunka/pjeska ce se pomjesati kod usisavanja podloge a i npr. za glossostigmu je to prekrupno a fali i svjetla (po mom misljenju).

dali si izvadila aktivni ugljen? za biljni se preporuca da se izvadi jer kako skuplja stetne tvari iz vode tako kupi i gnojivo za biljke ili vitamine.
iz osobnog iskustva mogu reci da nekim biljkama treba puno vise vremena da se ambijentiraju i krenu sa normalnim rastom a koliko sam vidio to je otprilike nakon 3-4 mjeseca.

p.s. na tvom mjestu nebi mjenjao unutarnji filter za vanjski, kao prvo jer za biljni AQ je sasvim dovoljan filter sta imas (original juwel), meni se pokazao kao odlican filter (u Juwel Trigon), kao drugo posto ce to biti đungla lako ces ga sakriti sa nekom od biljaka.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #9 u: Svibanj 29, 2007, 09:03:00 prijepodne »

natk, kaj se komunikacije tiče - nitko nije obavezan odgovarati. Istina je da "iskusni", tj. oni koji imaju akvarije dugo i koji isprobavaju malo kompliciraniju tehnologiju, drže zahtjevne biljke i ribe jednostavno ne posjećuju forum za početnike. Tu nema informacija za njih. Često ih početnici ne slušaju pa su neki i odustali od objašnjavanja, kužiš? Nije da su oni škrti savjetima ili zločesti. A Lefty i Mastino su ti dali čistokorektne odgovore.

1000 kuna za bilje - pa to je puno za početak. Radije nemoj više kupovati biljke, nego mijenjaj s kolegama na forumu. Pogotovo šteta ako ti većina te love na kraju propadne jer ti akvarij još ne funkcionira do kraja.

Daj uzmi vremena i kreni polako. Nabavljaj biljku po biljku. Idetificiraj ju za početak (bolje prije nabavke, nego kad je već u akvariju)- to je jako važno. Na početnoj stranici imaš opisanopuno biljaka. Ako ne nađeš biljku na početnoj surfaj po www.tropica.com ili po stranicama tipa http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/inde x.phppa pogledaj za uvjete držanja bilja.

U trgovinama ne pitaj za savjete. Bilo koja lampa je ok za bilje. Lampa za 20 kuna (obična daylight) funkcionira savršeno u biljnim akvarijima. Za biljni akvarij računaj 2 lampe samo za nezahtjevno bilje (tj. za ono kojem ne treba puno svjetla). Ako hoćeš imati luđački biljni stavi još dvije dodatne lampe s reflektorima. Co2 dodaješ, a s dodatnim lampama morala bi dodavati makroelemente. I o tome ima podataka na naslovnici.

Što se kvarcnog pijeska tiče - ja nemam iskustva, alimnogi iskusnikažu da pijesak ne šteti bilju.

EDIT: prvi ulomak - krivo napisao forum za početnike - ovo je forum bilje- mislio sam na raspravu s početnicima i o početničkim pitanjimaEdited by: Elena & Davor

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Svibanj 29, 2007, 10:05:00 prijepodne »

Natk, nemoj biti nestrpljiva...strpljenje je osnovna stvar u akvaristici...i kod pripreme akvarija, i kod useljavanja ribica, i kod uzgoja biljaka. Dobila si super savjete od kolega, i nas malo manje iskusnih, i od jako iskusnih, pa sad prosudi i postavi se u skladu s time...vidjet ćeš, bit će super!

Pozdravi pužeke, oni jedno vrijeme lijepo čiste, a onda se ulijene (i prave bebe, ko moji)

Offline natk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Svibanj 29, 2007, 11:41:00 prijepodne »

Zahvaljujem Leftyu ,Mastinu , Eleni&Davoru i mom prijetelju baby boomu (koji mi je odgovorio nasva moja pitanja) na odgovorima.Onu malu kritiku o iskusnima napisala sam zato jer sam se nadala da ću ih motivirati u odgovorima za moj problemčić, ali očigledno nisam niti pročitana.Pri postavljanju aq. u funkciju odlučila sam izvaditi unutrašnji filter Juwel iz vizualnog razloga i zato što vanjski ima puno više mjesta i komora za medije. Mislim da sam na ovim stranicama pročitala da Juwelov filter zna povuči bebe ribice. Na drugim adresama piše da u Milanu kada prodaaju aq Juwel odmah u startu preporuče zamjenu filtera za vanjski i nadopunu svjetla.Bilje sam radije kupovala jer mi je bilo glupo dobivati ga na poklon i poslije se izvinjavati zbog neuspjeha.Ne znam da li sam shvaćena u vezi pijeska? On mi između zemlje i vulkanskog i običnog šljunka čini nepropusni zid. Da li itko ima podlogu od 3 sloja? Zemlja, sitan pustinjski pijesak i još šljunak.? Kada dajete preporuku za podlogu nigdje nisam pročitala da je ovako u 3 sloja! Vjerojetno bi bilo najbolje riješiti se pijeska ,ali to je automatski kompletno novi set . Da li ima kakvog polovnog rješenja?
korak po korak

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #12 u: Svibanj 29, 2007, 11:57:00 prijepodne »

Obično se podloga sastoji od dvije komponente - hranjivi substrat (može biti zemlja ili neki kupovni substrat) i šljunak određene granulacije. Možeš imati i 3 sloja kao ti. Pijesak ne bi trebao smetati. Problem je s takvim kompliciranim podlogama da se s vremenom slojevi izmješaju (čupanje biljaka). Mi u svim akvarijima koristimo mineralni substrat i šljunak granulacije oko 3 mm ili oko 5 mm. Ima ljudi kojima biljke normalno rastu u kvarcnom pijesku.

Po mojem, šteta što si izbacila originalniunutarnji filter - ima on svojih prednosti. Volumenom je dostatan za biljni akvarij, nije toliko uočljiv koliko se čini, dapače. Od medija je dovoljno koristiti samo spužve i vatu.Ako imaš usis svakogfiltera će ih povući - zaštitiš ga najlonkom.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Svibanj 29, 2007, 14:28:00 poslijepodne »

hvala ti prvo na komplimentu!

poslušaj kolege...odlično ti savjetuju, i imaju puno iskustva....a pijesak ti ne bi smio smetati, glupo ga je sad vaditi kad je već unutra...bio bi to ogroman posao, a kamo onda sa stanarima...ali, pazi kod sadnje...moja stara ima (čini mi se) dobar štos: koristi lijevak s velikim otvorom (onaj za punjenje perilice suđa solju), njega uglavi do dna podloge, stavi biljku i lagano ga preko biljke povuče gore...korijen ostane skroz na dnu, ima mogućnost se dobro zakorijeniti...

probaj, ne košta ništ (možeš i neki obični lijevak prilagoditi...)

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 30, 2007, 18:13:00 poslijepodne »
Citat: natk

Biljke: valisneria gigantea ,valisneria spiralis, elodea densa, lemna minor(mislim da su to biljke za poèetnike),bacopa caroliana, lilaeopsisnovae-zelandiae(nije se zakorjenila),ludwiga palustris red ili ledwiga repens, myriophyllum brasiliensis, glossostigma elatinoides(nije se zakorjenila) i još nekoliko vrsta, sve je mrtvo.Za razliku od njih imam : hygrophila salicifolia,hydrilla verticillata, anubias nana, anubias lanceolata, cryptocoryne wenditi "red lucanes", cryptocoryne wenditii red,echinodorus bleheri,ceratophylilum demersum rastu bez problema.

Akvarij je nov, sve je zapoèeto 31. 03 2007.Podloga je napravljena od serine zemlje, kvarcnog pijeska, šljunka+vulkanit, imam CO2 od nutrafina, svjetlo svijetli 13h na dan.PH mi je bio 7,9 pa sam ga pokušala spustiti sa tetra ph-.Gnojim jednom tjedno sa plant gro nutrafinom i kad posadim biljku sa initial stick tetra i crypto.U aq bi htjela imat malu prašumu, a usspjeva mi samo par vrsta biljaka. U èemu griješim? Što da napravim drugaèije? Molim pomognite mi!

Mislim da se tu radi o aleopatiji. Imasstivona PP.Edited by: Rastaman

Offline natk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Svibanj 30, 2007, 23:21:00 poslijepodne »

Zanima me kako se prepozna višak gnojiva u podlozi ili previše kvalitetne podlogeKako biljke reagiraju i na koji način propadaju ? Za 260 prodali su mi 4 kante serinog humusa i 6 vreća kvarcnog pijeska.

25. 05. započela sam jedan pokus. Dobila sam na poklon 4 košarice vlisnerie gigante. Posadila sam je na 4 različita mjesta. 1.kup na brdašce koje ima šljunkovitu podlogu i blizu je izlaza vode iz filtera, 2. kup 20cm na desno, podoga je od 3 sloja ali ne jako visoka, 3. kup 40cm udaljena i podloga je nešto viša i 4. kup na samom desnom kraju aq. gdje je bogata podloga visoka 18cm i gdje je ulaz vode od filtera. Već poslije 6 dana vide se određene razlika. 4. zadnji kup pomalo žuti u sredini donjeg dijela biljke. Gornji dio isto pomalo žuti i blijedi. Najbolje se drži 1. kup koji ima najjednostavniju i najsiromašniju podlogu. Molim zaključak na ovo! Pokus se nastavlja i glavni zaključak za mjesec dana.

Baby boom dobar štos ali neznak da li ću negdje pronaći tako dugačak ljevak za pozadinske biljke. Pozadina je visoka 20cm. To mi se ne čini baš normalno
korak po korak

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Svibanj 31, 2007, 14:53:00 poslijepodne »

E, onda možeš napravit stvar od plastične boce od 2 l! Isto šljaka...to smo imali prvo, dok se stara nije sjetila da ima to čudo od perilice...a funkcionira i za pozadinske i velike biljke, samo staneš na lojtru i neko te drži za noge za ne zaroniš....

Moram priznati da i meni valisneria gigante najbolje raste otkako je u čistom šljunku po kojem gnoji moje stado kakanića....a druge smo, prilikom sadnje, obložili samo korijen supstratom i tako sve zajedno gurnuli u šljunak...otkako je "pognojen" akvarij, uz redovito prihanjivanje...i uz moje stado...biljke su, u stvari sjajne....