Kolega kolonelo!
Ovo su VT potomci pastelnog muzjaka i cambodian crvene zenke. Na zalost, nisu HMi iako sam veoma ponosna na njih! Opcenito im je kvaliteta peraja odlicna (ako zanemarim to krivljenje ventralnih kod najveceg).
I ne NISU na artemiji non-stop nego na bloodwormsima od Sere, susenim i to obicnim. I moram reci da sam extra zadovoljna s tom hranom! Visoko je proteinska i to se vidi po njihovim trbusima!
I, ima jos novosti sto se malenih VT-a tice! Prva je da je moje procjenjivacko oko zakazalo pa da najveci mali, ne da ima preko 3 cm, neko ih ima 4
Ostali su izmedju 2,7 i 3,5 cm. Oni prvi muzjaci koje sam odvojila sada imaju 3,5 cm a bili s najveci i za par mm veci od sadasnjeg najveceg.
Sto se njega tice, imam jednu veliku vijest! Poceo je raditi gnjezda!!!! 

Ok, zapravo neznam koliko je to dobro, nisam nikada cula za zrelog muzjaka od 2 mjeseca i tjedan dana i 4 cm
Napredan mali, nema sta!
Razmisljam da ih sve sada prebacim k zenkama. Sto mislite o tome, kolonelo? Znam da vi cesto drzite zajedno malce i odrasle pa me zanima kako odrasle zenke reagiraju? Sa zenkama je u velikom akvariju samo jedam muzjak kratkih peraja kojeg cu izbaciti u tom slucaju.... Bilo bi dobro pruziti sada malcima vise prostora za razvoj, al i osloboditi mrijesni za drugi mrijest... Stizu DT-i uskoro 
Sto se HM mrijesta tice: zenka nema vise niti jednu ljusku na sebi, nesto malo vise peraja ima, a muzjak radi iz pocetka gnjezdo koje sam razbila jer sam morala usisati dno sada
Prica je ista ko i zadnji put... nadam se samo da ce ishod biti bolji. A ne gori.
Poštovana Gwyneeth,
Nažalost nisam prije vidio ovaj vaš dopis!Naime da i ne govorim 50 komada malih betta je uginulo u 4 dana.Razlozi???????SLJEPLJIVANJE PERAJA, sumnja u škržni parazit,naravno voda i vjerovatno preveliko hranjenje.Mada postoji indicija da je jedna ženka, koja je imala simptome dropsy, bila na kratko u tom tanku u mrežici možda donijela vraga, i ona je naravno već davno uginula????

Što se tiče držanja večih sa manjima,iskustvo je sljedeće:
1. Sa malcima može mužjak, po mogućnosti stariji (da nije drčan) i preofenzivan
2.Ženke, ni slučajno, osobito ako su manji od 10 mm, one naprave nered i jedu ih
3.Botia moneri i botia locahata, iz tog zajedničkog tanka, VAN....................., napada male bette i jede ih!(napadaju i velike i pojedu im peraje).Botia striata i botia macracanta ih do sada nisu dirale.
4. Primjećeno je da kada su u zajedničkom tanku samo muški, bez ženki, natjeravanje i međusobno koškanje je manje,dakle bilo bi dobro odvojiti ih po spolu.Ali već kod 30 mm, dužine moraju se razdvoiti jer počinju ogromni problemi!Poželjno je imati površinskog bilja, i to gusto jer tako najbolje nalaze mjesta za svoje mirovanje-spavanje.
5. Imali smo mužjaka starog 3 mjeseca, koji je enormono narastao, jer su bila samo 2 iz cijelog mrijesta, bilo mjesta po tankovima.Uronjenu čašicu, kad je vidio, pošandrcao!!!!Jurnjava, brani čašicu,pod njom spava, nitko niti blizu.Ženka koja je bila s njim,postala atletičarka, ali falilo je nešto.Nagon je izgleda proradio,ali nije mogao ili nije znao napraviti gnjezdo,tako da taj prvi mrijest mu nije uspio.Već kod drugog mirijesta SVE JE ZNAO!
Za uspješni mrijet,BRAVO!!!!!
Da ne zaboravim, budite oprezni kod promjene vode klincima, i kad čistite tank u kojem su mladunci.Količina vode koju mijenjate, nebi trebala spustiti temperaturu vode u tanku preko 2 stupnja, ili će biti "frke".Obično su ti tankovi mrijesni manji, tako da i filter (spužvu) ni slučajno n