Ej, evo i mene....
Ovak, sve sto ste rekli je vise-manje tocno, slatkovodne ili morske, skoljke su filtratori (btw, Ars, pa ti mene slusas!?!? E to jemeni nesto novo

) ... tak da su vam oni uz standardnu filtraciju odlican dodatak. Shadow_x, ja osobno mislim da, bez obzira na tvoju salu imas pravo....ukoliko imate dovoljno skoljki u akvariju ne treba vam filtracijski sustav!
Sto se tice hrane, da, one filtriraju vodu i uzimaju iz nje plankton ali i partikularnu tvar tj. organske cestice (nitrite, nitrate...), ali i sve ostalo tipa teskih metala i sl. zbog cega i morate paziti koje skoljke iiz kojeg uzgajalista jedete jer se vrlo lako mozete otrovati!
S obzirom na to da je vecina skoljki nepokretna ili jako slabo pokretna, dobro je rekao Chubbi, treba im stalna struja vode koja im nosi hranu.
Plankton u vodi najvjerojatnije nemas ukoliko ju stavljas iz pipe.... ta voda je toliko tretirana da u njoj vise nemas NISTA osim klora i metala.... mislim da plankton mozes kupiti, a ako ne, ako si blizu neke CISTE rijeke ili potoka mozes probati uzeti par litara vode ubaciti ju u akvarij i vidjeti kako ce to funkcionirati. Ja mislim da ti je dovoljna i hrana kojom hranis ostatak populacije akvarija jer ce skoljke i to isfiltrirati i uzeti sto im je potrebno.
Sto se tice razmnozavanja, ovisi o vrsti. Skoljke mogu biti odvojena spola ili dvospolci, a ponekad jedna te ista vrsta ovisno o sezoni moze biti i jedno i drugo.Isto tako neke vrste se oploduju unutar zenke (ali nikada ne dolazi do samooplodnje!!!!) a neke vani u okolisu...
Jos jedan DJELOMICNO tocan komentar je bio da ces prepoznati riknutu skoljku po tome sto je otvorena. Naime, skoljke se otvaraju i kada su zive. Ne znam da li ste kada ronili i promatrali npr. perisku? Ona je cijelo vrijeme otvorena! Da li je takva skoljka riknula znat ces ako ju dotaknes i ako se ona ne zatvori... ukoliko se automatskizatvori ona je ziva.
Sto se tice gdje zive, ima ih onih koje zive u sedimentu (pijesak, mulj...), na njemu ili su pricvrscene za neku cvrstu podlogu! Najjednostavnije za biti siguran gdje skoljka zivi je tako da obratis paznju na mjesto s kojeg si ju uzeo

... ovo je bilo jako pametno od mene

!
Mi u rovinjskom akvariju imamo dagnje koje odlicno zive...
Kako bas ne prepoznajem slatkovodne skoljke nisam sigurna koja je ova tvoja vrsta.. .daj mi par minuta vremena pa ti se javim ako sta saznam!
SRETNO!