Srpanj 19, 2025, 23:18:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moji malavci sa jednom nepoznanicom  (Posjeta: 1738 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline profi23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Moji malavci sa jednom nepoznanicom
« u: Siječanj 24, 2007, 10:29:00 prijepodne »

Moji mali žuæe Labidochromis Caeruleus predivni dok su mali.

Pseudotropheus zebra Cobalt Blue. Najveæe riba i zasad BIG BOSS u akvariumu!!
Stoji na sredini i vija sve ostale mužijake.

(Ispravka po preporuci G. Bojka - Metriaclima callainos)

Pseudotropheus sp. Nudumbi gold (Coral red)

E sada ovo mi je jedna velika nepoznanica trebao bi biti Metriaclima Lombardoi ali ove crte su mu ravne potpuno dok kod drugog mužijaka Lombardoia kojeg imam u akvariumu, a kod ženke te crte se sužavaju prema stomaku, i baš je oèita razlika između njh dvojce, ali samo po crtama, oba su poèela dobivati žutu boju i pjege po analnoj peraji.
Pa zato pitanje dali je Lombadoi ili ne???

Nakon svega VELIKO HVALA Gđi. Pink na strpljenju i nadasve na ribicama koje mi je ustupila na korištenje. Još jednom hvala.

Edited by: profi23

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2007, 10:36:00 prijepodne »

Prvo ispravka :Nije pseudotropheus cobalt blue,več je to dugo poznata i opisana vrsta:Maylandia/Metriaclima/callainos.

Može biti mužjak M.lombardoi,samo subdominantni.Kod Malawi ciklida zna se ko je gazda i ostali mužjaci nikad ne dostignu takve boje,osim ako neko od njih ne pobijedi vodečeg mužjaka.I u takvoj situaciji oni su obarvani ko ženke,u biti ja ih zovem:ni tić ni miš nego šišmiš.

Tako ti to kod Malawi ciklida.

i još to,primetio sam,da se znade,ako imamo više vrsta u akvariju, a da to budu iz istoga genusa,slabija vrsta pokoriti močnijoj vrsti i da nikad se neče ni ofarbati kako valja.Zato bolej manje vrsta sa više primerka,nego puno vrsta sa manje primerka.

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2007, 10:53:00 prijepodne »

Citat: Bojko

Prvo ispravka :Nije pseudotropheus cobalt blue,veè je to dugo poznata i opisana vrsta:Maylandia/Metriaclima/callainos.

Može biti mužjak M.lombardoi,samo subdominantni.Kod Malawi ciklida zna se ko je gazda i ostali mužjaci nikad ne dostignu takve boje,osim ako neko od njih ne pobijedi vodeèeg mužjaka.I u takvoj situaciji oni su obarvani ko ženke,u biti ja ih zovem:ni tiæ ni miš nego šišmiš.

Tako ti to kod Malawi ciklida.

i još to,primetio sam,da se znade,ako imamo više vrsta u akvariju, a da to budu iz istoga genusa,slabija vrsta pokoriti moènijoj vrsti i da nikad se neèe ni ofarbati kako valja.Zato bolej manje vrsta sa više primerka,nego puno vrsta sa manje primerka.

Primljeno na znanje.

Baš je dobro kad ima neko ovako potkovan na ovom forumu. Svaka čas Mr. Bojko.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2007, 12:16:00 poslijepodne »
Vjerujem da pričamo/pišemo o ciklidu na zadnjoj slici i ja ju ne bih tako lako svrstao u Maylandiu lombardoi makar bi mogla biti i zavarati nas. Mužjak iako je žute boje može poprimiti ljubičastu boju kako bi glumio ženku i izbjegao premlačivanje i maltretiranje od strane dominantnog mužjaka. Ako ovaj ciklid dominantnom mužjaku nije niti zanimljiv, najvjerojatnije se radi o nekakvom drugom ciklidu.  

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2007, 12:19:00 poslijepodne »
Jako lijepe ribe, sve više šta ih gledam dolazim do iskušenja da i ja napravim jedan akvarij sa ciklidima...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline makai

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2007, 15:46:00 poslijepodne »
prekrasne ribe, i dodao bi da nema ljepše stvari (barem po meni) do vidjeti plavu boju (ribu) u akvarijumu.
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 24, 2007, 21:58:00 poslijepodne »

Citat: Irusnjak
Vjerujem da pričamo/pišemo o ciklidu na zadnjoj slici i ja ju ne bih tako lako svrstao u Maylandiu lombardoi makar bi mogla biti i zavarati nas. Mužjak iako je žute boje može poprimiti ljubičastu boju kako bi glumio ženku i izbjegao premlačivanje i maltretiranje od strane dominantnog mužjaka. Ako ovaj ciklid dominantnom mužjaku nije niti zanimljiv, najvjerojatnije se radi o nekakvom drugom ciklidu.

neka to bude samo istoćnica,baš je dobro napisano.

Maylandia lombardoi jeste jedan prepoznatljiv ciklid po tome,da se mu vertikalne crte završavaju u lednoj peraji.Takav stil završavanja crta nema puno ciklida i po tom pitanju jeste M.lombardoi unikatna.Na slici se zaziru krajevi na lednoj peraji i prema tome moglo bi se zaključiti da se radio o tom ciklidu.To je jedna posebica,a druga mu je ta ,da je mužjak žute boje,a i žuto obojenih mužjaka nema baš puno.

pogleda li se slika vidi se da se taj mužjak sa svojim ofarbanjem ustavio,zbog razloga što sam jih več gore napisao.Naravno,da ga dominantni mužjak ne dira nit mu nije zanimljiv,jer mu možda ne smeta kad udvara ženkama.A da dominantnom zasmeta u tom periodu,bila bi borba,koja znade imati kobne posledice.

Takvo ponašanje samo se prenosi iz prirode .u prirodi ti ciklidi žive u velikim jatama,a zadržavaju se na teritoriju gdje jim je adekvatna hrana,a tu teritoriju brani i obvlada dominantni mužjak.Oče li mladi mužjaki biti u grupi i dobiti svoj dio ishrane ili skale da je grebu,oni moraju biti ofarbani ko ženka ili ko što je tu na slici.U suprotnom slučaju ima da dominantni mužjak počinje sa oterivanjem tog mužjaka iz teritorije,jer mu predstavlja opasnost po preuzimanju te iste.

U akvariju su identički uslovi,samo tu se ne vodi borba za hranu,nego se ograniči samo borba za malo teritorija i ženki.

I zbog toga vidite preporučuje se i imati više ženki,a jednog mužjaka.

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #7 u: Siječanj 24, 2007, 22:20:00 poslijepodne »
Moje iskustvo...

Imam mužjaka i ženku lombardoi u jednom tanku, mužjak izrazito žut, ženka nebesko plava (postoji fotka), prekrasni... jednom sam nekim slučajem dobio nekoliko riba između kojih je bio jedan mužjak lombardoi, isto tako žut... privremeno sam ga stavio u tank u kojem su bili i ova dva spomenuta, dok ne sredim veliki akvarij u kojeg bi stavio njega i još nekoliko ženki.

Nakon nekoliko dana, taj lombardoi je postao upravo onakav kakav je na ovoj slici, poluplav. No, to nije bilo sve... ovaj mužjak koji je i bio u tanku ga je gotovo raskomadao...

Dakle, od prekrasnog žutog mužjaka postao je onakav kakav je prikazan gore. Pokušat ću pronaći i fotku jer se sjećam da sam ga slikao, onako bez peraja  

Ako sve zajedno zbrojimo i oduzmemo, istina iz Bojkovog posta se samo potvrđuje.

SNAGA CIKLIDA!
Hrvoje - Split

Offline pink

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2007, 09:33:00 prijepodne »
Onaj callainos je predobar . Imaš ženke?
Kupujmo Hrvatsko! - pušimo lavandu!

Osijek/Hrvatska

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #9 u: Siječanj 25, 2007, 09:51:00 prijepodne »

Ne na žalost od tri kupljena primjerka Callainosa sva tri su se pokazala kao mužijaci tako da u pravilu poklanjam dva mužijaka ako netko hoće.

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #10 u: Siječanj 25, 2007, 11:42:00 prijepodne »
Tribaju nam ženke      
Hrvoje - Split

Offline Moris Popovic

• Punopravni član
    • http://www.2advanced.com
« Odgovori #11 u: Siječanj 25, 2007, 11:54:00 prijepodne »

Citat: kkliba
Jako lijepe ribe, sve više šta ih gledam dolazim do
iskušenja da i ja napravim jedan akvarij sa ciklidima...

ajj. zena ce te    

TORINO/ITALIJA
Svaki auto je lijep ali Ferrari je Ferrari

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #12 u: Siječanj 25, 2007, 14:40:00 poslijepodne »

Citat: Rossonero
Tribaju nam ženke