Svibanj 02, 2025, 23:59:16 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Kalcij i ostali preparati  (Posjeta: 3766 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nik

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kalcij i ostali preparati
« u: Prosinac 18, 2006, 19:05:00 poslijepodne »
Pozdrav,

Zanima me koje proizvode koristite, a da sadrže kalcij i u kojim omjerima? Pitanje se odnosi prvenstveno na one koji imaju kameleone (Icek, saša, gumi, zero, pardalis....). Koliko ste kalcij davali kameleonima od 6 mjeseci starosti, znam da se manjima treba puno više davat nego odraslima i onim "sub adult".

Mi trenutačno korisitimo Nekton MSA, Nekton Colour Rep i od kao kalcija Calcimizer od Exo terre u tekućem obliku....

Zanimaju me vaša iskustva s tim, a ne rekla-kazala putem googla pa zato pitam

Thnx

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #1 u: Prosinac 18, 2006, 19:57:00 poslijepodne »

kalcij je full bitan kod gmazova' pogotovo dok' su mali (rastu)
no kalcij ide ruku pod ruku jedino sa fosforom' jel' da bi se apsorbirao u tijelu može ići samo u "konbinaciji" sa fosforom'

inace
postoji nekoliko izvora kalcija (smeljena osušena i sterilizirana
ljuska jajeta, ili naribana i fino usitnjena sipina kost koja sadrži
(bustere metabolizma) jod)

preporućam neki (pazite za kojeg guštera; biljojeda ili mesojednog) multi vitamine i minerale za ptice ....

pripremam jedan tekst koji je valjda već tri mjeseca u izgradnji o vitaminima i mineralima kog guštera....

pozdrav icek

već nekoliko puta čitam upute i vidim da sadrži i P i Ca i to u spojevima (da se bolje apsorbira u tijelu) ali mi nije jasna rečenica...;

"it canot replace a lack of calcium and phosphorus, however, but it does aid the apsorption of these minerals in the intestiens."

ili ti prevedeno zdravo seljački'
"ne može zamijeniti nedostatak' kalcija i fosfora ali pomaže u apsorpciji tihe minerala u crijevima.

Edited by: icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Nik

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 18, 2006, 21:02:00 poslijepodne »
Tu foru s jajetom znam jer isto radimo i za pse i tvorove,no mene sad zanima doziranje toga i da li je samo ljuska dovoljna ili uzimaš još koji "preparat" iz humane medicine i dodaješ u to? Još me zanima koliko toga se tjedno ili mjesečno smije davat kameleonu?

PS: Što je s preparatima koji ne sadrže fosfor nego samo kalcij, znači li to da je manje djelotvoran? Mislim da rep-cal sadrži samo kalcij + d3

Offline pardalis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka (grobnik)
« Odgovori #3 u: Prosinac 18, 2006, 21:07:00 poslijepodne »

po mom najbolja stvar šta se tiče kalcija ti je kalcij karbonat kojeg možeš kupit u ljekarni i prava je bagatela ja to dajem kameleonima već 5 godina i nikad nisam imao problema.

jedino šta ti mogu preporučit je da izbjegavaš sipinu kost ,ako već ideš na ½domaće½ bolja je ljuska jajeta

Offline Nik

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 18, 2006, 21:25:00 poslijepodne »
pardalis kako vršiš doziranje, tj koliko i kada?

Offline pardalis

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 18, 2006, 21:40:00 poslijepodne »

ja to već od oka

ali ok je svako drugo hranjenje onako lagano naprašeni, sve zavisi kako
hraniš cvrčke ili šta već daješ kameleonu, jer ako je cvrčak pravilno
hranjen ni ne treba ti kalcij osim kod mlađih kameleona ili ženki!

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #6 u: Prosinac 18, 2006, 21:43:00 poslijepodne »
- zašto misliš' da sipina kost nije dobra ????

- a glede čistog kalcij karbonata' mislim da ga je dobro kosristi ali...
gle nisam kemičar ali...mislim (ovo bi trebao neki biolog ili vet ili kemičar ili medicinar potvrditi) da se čisti (laboratoriski) kalcij karbonat slabije apsorbira u tijelu od e sad me ubi'..nekog (s nečime) vezanog kalcija....
moram to provjeriti..

pozdrav icek

Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #7 u: Prosinac 18, 2006, 22:21:00 poslijepodne »

Točno. Kalcij-karbonat se relativno teško resorbira u organizam (za razliku od drugih spojeva kalcija koji se obično koriste: kalcij-pantotenat, dikalcij-fosfat ili kalcij-laktat), ali ga upravo iz tog razloga najradije koristim: teško ga je predozirati. Spojeve kalcija koji se lako resorbiraju, u kombinaciji sa sintetičkim D3 vitaminom relativno je lako predozirati što dovodo do negativnih posljedica - kalcifikacija krvnih žila i unutarnjih organa, hipertrofije koštanog sustava, itd. Metabolizam gmazova je reguliran pravilnim udjelima kalcija, fosfora i vitamina D3 (fosfor ne treba dodavati, jer ga ima dovoljno u redovnoj ishrani), ali predoziranje bilo koje od ovih supstanci dovest će do ozbiljnih bolesti, pa čak i do smrti guštera.

Pardalis je tu napisao ključnu rečenicu: "Ja toveć od oka". Činjenica je da još nitko nije uspio propisati egzaktne količina vitamina i minerala za guštere u zarobljeništvu. To ovisi o previše varijabli (npr. vrsta guštera, starost, tip i intenzitet izloženosti UV-u, kvaliteta i sastav vitaminsko-mineralnog preparata, kvaliteta i raznolikost hrane koju gušter jede, itd, itd.) Osobno (kao i mnogi drugi uzgajivači) koristim home-made mješavinu vitamina i minerala koju sam razvio tijekom godina eksperimentiranja i skupljanja iskustava. Na žalost, ne postoje ni dva uzgajivača koji će vam dati istu recepturu! Naprosto, potrebno je krenuti od neke bazične mješavine, te je postepeno nadgrađivati i pozorno pratiti stanje i ponašanje životinja. Naravno, možete kupiti neki od komercijalnih preparata, ali ja sam s većinom bio nezadovoljan (izuzev Nekton-ovih preparata koji su odlični).

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #8 u: Prosinac 18, 2006, 22:38:00 poslijepodne »
Evo ja koristom nekton MSA i nekton REP.Sa MSA prašim svaki obrok osim dva puta tjedno (ponediljak i petak) sa REP-om.Stvim hranu u kutijicu za film(od aparata),uspem malo praška i promučkam.Kad izvadim hranu iz kutijice odma ponudim životinji.Do sada nikkvih problema i primjetio sam da jede manje zemlje,skoro ništa.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline pardalis

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 19, 2006, 16:39:00 poslijepodne »

e bravo to sam htio reći!

postoji sto faktora koji odlučuju doziranje iako i oni nisu konstantni
tako da mislim da je doziranje stvar iskustva, ja osobno radim svoj
preparat koji ima nekoliko mješavina. kalcij karbonat je zbog toga
odličan jer kako kaže i NINO teško ga predoziraš a i najradije ga jedu
jer je skoro neutralnog okusa dok su svi preparati ili barem oni
koje sam ja kušao malo gorkasi i primjetio sam da ih baš ne šmekaju

Šta se tiče sipine kosti neznam koji je točno element u njoj koji šteti
gmazovima čitao sam ali sam samo memorirao da nije dobro i to mi je
bilo dovoljno da ne pokušavam!

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 19, 2006, 17:45:00 poslijepodne »
kako pripremate svoje mjesavine...mislim koje sastojke i preparate koristite...moze nesto vise o tome?

znam sad da ne postoji nikakav odredeni recept, al me zanima sta sve stavljate u taj "buckuris"