Točno. Kalcij-karbonat se relativno teško resorbira u organizam (za razliku od drugih spojeva kalcija koji se obično koriste: kalcij-pantotenat, dikalcij-fosfat ili kalcij-laktat), ali ga upravo iz tog razloga najradije koristim: teško ga je predozirati. Spojeve kalcija koji se lako resorbiraju, u kombinaciji sa sintetičkim D3 vitaminom relativno je lako predozirati što dovodo do negativnih posljedica - kalcifikacija krvnih žila i unutarnjih organa, hipertrofije koštanog sustava, itd. Metabolizam gmazova je reguliran pravilnim udjelima kalcija, fosfora i vitamina D3 (fosfor ne treba dodavati, jer ga ima dovoljno u redovnoj ishrani), ali predoziranje bilo koje od ovih supstanci dovest će do ozbiljnih bolesti, pa čak i do smrti guštera.
Pardalis je tu napisao ključnu rečenicu: "Ja toveć od oka". Činjenica je da još nitko nije uspio propisati egzaktne količina vitamina i minerala za guštere u zarobljeništvu. To ovisi o previše varijabli (npr. vrsta guštera, starost, tip i intenzitet izloženosti UV-u, kvaliteta i sastav vitaminsko-mineralnog preparata, kvaliteta i raznolikost hrane koju gušter jede, itd, itd.) Osobno (kao i mnogi drugi uzgajivači) koristim home-made mješavinu vitamina i minerala koju sam razvio tijekom godina eksperimentiranja i skupljanja iskustava. Na žalost, ne postoje ni dva uzgajivača koji će vam dati istu recepturu! Naprosto, potrebno je krenuti od neke bazične mješavine, te je postepeno nadgrađivati i pozorno pratiti stanje i ponašanje životinja. Naravno, možete kupiti neki od komercijalnih preparata, ali ja sam s većinom bio nezadovoljan (izuzev Nekton-ovih preparata koji su odlični).