Srpanj 19, 2025, 23:09:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Silikoniranje  (Posjeta: 9331 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline m i k i

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Silikoniranje
« u: Svibanj 21, 2004, 15:50:00 poslijepodne »

Konačno sam dobio (440kn)staklo za aq. 110 lit.
Večerasljepljenje.

btw. negdje sam pročitao da (osim toga što mora biti za aq.) na pakiranju silikona postoji nekakav broj koji pokazuje kolikom silom drži ili tako nešto.
Šta bi trebalo pisati?

Jel netko zna o čemu pričam ili sam si to izfantazirao?

Dimenzije će biti 80×35×40 (staklo je 8mm a dno 10)

HappyGeburtstag Fauna.
Ne, još uvijek nisam završio svoj prvi akvarij!

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Silikoniranje
« Odgovori #1 u: Svibanj 21, 2004, 19:03:00 poslijepodne »
Obicno ti pise na silikonu do koliko litara akvarije se koristi.

Offline m i k i

• Novi član
  • *
Silikoniranje
« Odgovori #2 u: Svibanj 21, 2004, 21:07:00 poslijepodne »

Ma lako je kad piše. Meni je nacrtan akvarij na tubi (Cromasil, univerzalni silikonski kit), ali biše da je za brtvljenje.
Eh sad da li postoje isilikoni za ljepljenje ili je to to nemam pojma.
 Na slici je neki akvarij (nemam fotoaparat) i prikazan je zabrtvljenspoj stakla i drveta, ali ne i staklo-staklo.

A i cijena 21,95 za 280ml. Zvuči jeftino. Ili da probam. Najgore što mi se može desiti je 110l vode u kupatilu (tješim se).

Znam da sam dosadan(3 post o silikonima), ali mislim da mi nećete zamjeriti... jel'da?

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Silikoniranje
« Odgovori #3 u: Svibanj 21, 2004, 21:42:00 poslijepodne »

Ne znam koji je to silikon sto si ga naveoi neznam da li si ga vec kupio? Ako nisi kupio, u tom slucaju preporucujem ti Henkelov transparentnisilikon ili TK-Tekafix ( znam da ih ima kod vas u HR.)

Ipak bi ti savetovao da nadjes nekoga koje vec iskusan u lepljenju akvarijuma jer to spada u srednje akvarijume pa je potrebno vise iskustva u tom poslu.

Eto, toliko...Hvala

Offline josipa

• Punopravni član
  • **
Silikoniranje
« Odgovori #4 u: Svibanj 21, 2004, 22:19:00 poslijepodne »
sta se tice silikona ja sam stolar pa dosta radim sa staklarima. ako nisi nista radio kupi sanitarni on ti je najbolji, a ako jesi to ti nema veze. svaki bolje drzi staklo+staklo nego staklo+drvo. tosto je na tom slilkonu bili nacrtano staklo+drvo to ti samo hoce docarati koliko jako drzi.
ljubo

Offline m i k i

• Novi član
  • *
Silikoniranje
« Odgovori #5 u: Svibanj 21, 2004, 23:14:00 poslijepodne »

Hvala vam svima. Ja zaljepih... pa kud puklo (valjda neće).

Sad lagano pivica... miomirisi (snif-snif) i iščekivanje sutrašnje večeri (valjda će se osušiti).

Zasrao sam ga maximalno. Silikona ima svogdje. Bit će sutra žilet i pažljivo...

Hvala još jednom svima

Offline koka

• Punopravni član
Silikoniranje
« Odgovori #6 u: Svibanj 21, 2004, 23:35:00 poslijepodne »
zašto se mučiš ,jučer dobio predračun akvarij 75*40*45 kod staklara oko 350 kuna istina staklo 6 mm

B\\gajnice

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Silikoniranje
« Odgovori #7 u: Svibanj 22, 2004, 00:25:00 prijepodne »
oprostite na upadici, al 112l akvarij u petshopu=252kn ... tak da ovo sa 440kn ne stoji baš dobro...

Offline Force

• Punopravni član
Silikoniranje
« Odgovori #8 u: Svibanj 22, 2004, 00:44:00 prijepodne »
Citat: Stina
oprostite na upadici, al 112l akvarij u petshopu=252kn ... tak da ovo sa 440kn ne stoji baš dobro...

Slazem se, ne isplati se, a ovi su vec i napravljeni nema zafrkancije, a ak procuri bar znas ko je kriv i mozes ga vratiti :))

Offline m i k i

• Novi član
  • *
Silikoniranje
« Odgovori #9 u: Svibanj 22, 2004, 08:13:00 prijepodne »

Citat: Stina

Ne mi to govorit sad.U kojem Pet shopu?

Ja sam u Novigradu istarskom i ovdje su cijene sa koeficijentom 2 (esem ti turizam).
Na kraju ću morati do Rijeke po grijač,filter, biljke...a o ribicama da ne pričam.

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Silikoniranje
« Odgovori #10 u: Svibanj 23, 2004, 15:07:00 poslijepodne »

Miki, sumnjam da je u pet shopu staklo debljine koju si ti kupio, pa ne žali za potrošenim novcem.

Ne koristi sanitarni silikon, on sadrži antigljivične elemente koji mogu škoditi ribama. Uzmi obični staklarski kit, Henkelov, nije skup, piše da je za akvarije do 300 litara.

Upravo sam ponovno čitao postove i shvatio da je već zaljepljen. No, možda nekome drugome posluži ovo što sam napisao.
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline josipa

• Punopravni član
  • **
Silikoniranje
« Odgovori #11 u: Svibanj 23, 2004, 22:53:00 poslijepodne »
Prijatelju, staklarski kit je nešta drugo, a ovo što se tiče sanitarnog, upravu si on sadrži antigljivične elemente i sigurno je najkvalitetniji. sama ti riječ kaže sanitarni. mislim da ne može škoditi ribama, jer bi im onda škodile sve ostale kiseline koje su prisutne u silikonima.
ljubo

Offline maratonac

• Punopravni član
Silikoniranje
« Odgovori #12 u: Svibanj 24, 2004, 07:37:00 prijepodne »

Josipa, kad sam napisao staklarski kit, s obzirom na temu , podrazumijevao sam staklarski silikonski kit. Znam i ja što je obični staklarski kit i naravno da to nije za akvarije.

Inače, u svoj literaturi piše da silikon za akvarije ne smije sadržavati antifungicide, a kiseline o kojima govoriš reagiraju sa zrakom i na taj način silikon prelazi u svoje "suho" stanje. Dakle sušenjem silikona prestaju biti "kiseline".
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline m i k i

• Novi član
  • *
Silikoniranje
« Odgovori #13 u: Svibanj 24, 2004, 07:44:00 prijepodne »

Ja zaljepih i testirah. Radi. Silikon nema antifungicida. Testirao sa sa 20-ak l vode. Danas ću nabaviti stiropor za ispod pa ću ga napuniti do vrha.

Prilično sam ga uljepio okolo (kao ono "ne treba meni zaštitna traka") pa sam ga čistio (strugao) sijeli dan. Iskreno, nisam mislio da ću uspjeti od prve pa nisam previše pazio sa silikonom. Ali vidjet ćemo danas poslije posla.

Čovječe, 20 lit voda izgleda kao da si pljunuo na dno.

Offline m i k i

• Novi član
  • *
Silikoniranje
« Odgovori #14 u: Svibanj 24, 2004, 07:48:00 prijepodne »

Zaboravih, tata mi je rekao (poslije negosam ga "uneredio" silikonim) da prije nego povučeš prstompo kutovima(da ujednačiš silikon) umočiš prst u sapunicu i sve ono što je višak se ne zaljepi za staklo. Pa eto, ako netko nije znao, nek' proba. Ja bih volio da sam znao. Mislim da je brže i elegantnije od zaštitne trake.

Pozdrav i hvala svima.

Offline maratonac

• Punopravni član
Silikoniranje
« Odgovori #15 u: Svibanj 24, 2004, 08:09:00 prijepodne »

Sapunica samo spriječava da ti se previše silikon ne zaljepi za prst. Traka je svakako poželjna ako nisi meštar od zanata.

Ja sam prije dva dana zalijepio jedan manji akvarij (40 l) i žao mi je što se nisam sjetio te zaštitne trake.
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Silikoniranje
« Odgovori #16 u: Svibanj 24, 2004, 08:24:00 prijepodne »

Maratonac je u pravu u oba slucaja.

Silikone za lepljenje akvarijuma koristimo iskljucivo sa naznakom da je silikon specijalan za akvarijume ili da pise na tubi silikona,da mogu da se lepe i akvarijumi.

Sapunicom ili vodom nakvasen prst, ne resava problem izvucenih fugni. Da bi pravilno i estetski izvukli fugne , neophodne su zastitnetrake ili za to specijalni alat "Fugenboy".

Offline Force

• Punopravni član
Silikoniranje
« Odgovori #17 u: Svibanj 24, 2004, 12:54:00 poslijepodne »
Citat: maratonac

Sapunica samo spriječava da ti se previše silikon ne zaljepi za prst. Traka je svakako poželjna ako nisi meštar od zanata.

Ja sam prije dva dana zalijepio jedan manji akvarij (40 l) i žao mi je što se nisam sjetio te zaštitne trake.

Di ima za kupiti tih traka.

Offline maratonac

• Punopravni član
Silikoniranje
« Odgovori #18 u: Svibanj 24, 2004, 14:12:00 poslijepodne »
Ma nije nikakva posebna traka, uzmeš običnu krep traku koja se i inače koristi kod bojanja i sličnog za zaštitu, i ima različitih širina. Lakše se odljepljuje nego selotejp ili slične trake.
Split/Hrvatska
* Festina lente! *