Srpanj 18, 2025, 15:56:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Blijede biljke  (Posjeta: 1741 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jerko - Z1000

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Blijede biljke
« u: Studeni 22, 2006, 10:44:00 prijepodne »
Imam u Trigonu 190 dosta bilja,anubiasi za ostala ne pamtim imena.Sve je ok dobro rastu ali su malo nekako bljede,u podlozi imam sustrat i co2 na karbonsku ploču(struja).Taj co2 se da regulirat ali još nisam prokužio koliko je dosta a da ne potrujem ribe.
125lit-sea aqua rock,Vision 450lit - Softy Reef,Trigon 190 - živorotke

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
    • http://www.akvarij.net
Blijede biljke
« Odgovori #1 u: Studeni 22, 2006, 11:43:00 prijepodne »
slaba ti rasvjeta
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline duda

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #2 u: Studeni 22, 2006, 12:05:00 poslijepodne »
kako kolega veli more biti slaba rasvjetai koliko su ti stare lampe? Ako je prošlo godinu dana trebao bi ih promjeniti. Dali stavljaš jednom tjedno tekuće gnojivo?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Blijede biljke
« Odgovori #3 u: Studeni 22, 2006, 13:49:00 poslijepodne »
Blijedilo može biti od pomanjkanja željeza. Osim tekućeg gnojiva pomaže i obično Agrolit tekuće željezo za sobno bilje (ili neko tekuće željezo u kelatnom obliku).

Offline Krajten

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #4 u: Studeni 22, 2006, 15:57:00 poslijepodne »
cisto sumnjam da su biljke blijede od slabe rasvijete...Ako kazes da rastu normalno, onda to sigurno nije to. Probaj staviti sliku, pa ce biti lakse...

Moguće da ti je samo takav spektar lampi, na kojem ti biljke izgledaju blijeđe, ako stavis jednu daylighticu, da vidis zelenila...

ZG,Vrapče

Offline murk

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #5 u: Studeni 22, 2006, 17:28:00 poslijepodne »
ja ti imam co2 na 4 crte (250l) znam na maksimum da crkavaju ribe(dijete mi ga je ukljucilo), imao sam ga i na 5 ali malo sam u strahu da s ene dogodi tragedija.
tko zna zna, ko nezna dva

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2006, 10:11:00 prijepodne »

Nemogu trenutno slikati jer fotić nije kod mene,ali lampe su nove power i aqua glo sa reflektorima,tekuće željezo ubacim tjedno,aeracija nije neka osobito jaka.Neznam što bih više napisao,osim da rastu dosta brzo ali su bljede nisu onako žarko zelene boje.

Neka mi malo neko pojasni ulogu željeza,mislim da je tu problem,što se događa ako ga ima premalo odnosno što se događa ako ga ima previše.

E da još jedna informacija na gornjem dijelu bilja počela se hvatati alga točkasta i zelene je boje,zašto.

Ovo mi je drugi biljni aq tako da se nisam imao prilike susresti sa ovakovim problemima,no vjerujem da neko jest.Prošli aq biljni mislim da nisam primjećivao ovakve probleme,ili nisam imao vremena.....no nebitno.

Zahvaljujem.....

Offline Rastaman

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2006, 15:05:00 poslijepodne »
Citat: Jerko - Z1000

Nemogu trenutno slikati jer fotiæ nije kod mene,ali lampe su nove power i aqua glo sa reflektorima,tekuæe željezo ubacim tjedno,aeracija nije neka osobito jaka.Neznam što bih više napisao,osim da rastu dosta brzo ali su bljede nisu onako žarko zelene boje.

Vjerojatno manjak zeljeza.

Neka mi malo neko pojasni ulogu željeza,mislim da je tu problem,što se događa ako ga ima premalo odnosno što se događa ako ga ima previše.

Kad ga ima premalo dogadja se upravo to, novi listovi koji rastu su blijede boje (zuckasti). Kad ga je previse moze doci do pojave algi (koncaste napasti)

E da još jedna informacija na gornjem dijelu bilja poèela se hvatati alga toèkasta i zelene je boje,zašto.

Ta alga je indikator manjka fosfata

Ovo mi je drugi biljni aq tako da se nisam imao prilike susresti sa ovakovim problemima,no vjerujem da neko jest.Prošli aq biljni mislim da nisam primjeæivao ovakve probleme,ili nisam imao vremena.....no nebitno.

Zahvaljujem.....

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #8 u: Studeni 24, 2006, 11:23:00 prijepodne »

Svaka čast,

zar fosfati nisu štetni i kako in nadoknaditi ako se uopće smije.???

Offline Krajten

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #9 u: Studeni 24, 2006, 11:49:00 prijepodne »
fosfati ne da nisu stetni, vec su neophodni za rast bilja. GSA, Zelena točkasta alga prvi je pokazatelj manjka fosfata u akvariju. Preporučena količina u jednom biljnom akvariju je od 0.5-5mg/l , ja bi rekao oko 1-3 je optimalno.
nadoknađuju se dodavanjem. Kod nas na tržištu postoji samo jedno gnojivo koje sadrži fosfate i nitrate, a to je od Nutrafina Npk. Pakiran je u bočicama od 125ml i košta oko 30 kn...

Pozdrav

ZG,Vrapče

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2006, 14:52:00 poslijepodne »

Kupio sam taj NPK i čim sam ga ulio ribe su dobile pamučaste naslage oko usta i peraja,počeo sam tretman sa General tonicom.U međuvremenu je pokrepalo cca 15 riba,nadam se da će stat sa tim pomorom.

Uvijek sam imao problema oko aqa koji je imao bilje.Svi kažu kako im se gupiji kote ko blesavi no kod mene uvijek bolesni i to uvijek samo gupiji.

Nevjerojatno.

Što se tiće bilja test vode kaže da nema ni nitrita ni nitrata a bome ni amonijaka.

Co2 radi dosta jako tako da je ph pao na 6.5 .

Mjerać co2 nemam. Dajte neki savjet,e da umeđuvremenu sam ubacio još jednu lampu od 18wata power glo ili aqa u svakom slućaju ono za bilje.Ostale lampe su također nove isto kao i cjelokupni aq,cca 2mjeseca.

Ćekam savjete i u vezi ljećenja ribe a i u vezi biljaka.

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #11 u: Studeni 30, 2006, 11:31:00 prijepodne »

Našao sam razlog kolapsa bilja,naime zaboravio sam izvadit green x to sad sve objašnjava.Izvadio sam green x i stavio carbon da popije lijek vodu izmijenio i sad čekam.

Pronašao sam NPK litra 30kn a ne 1 dcl kao kod nutrafina.Kolegica mi je kemičarka pa je usporedila nutrafinov npk i taj koji sam ja pronašao iste je boje isti sastav samo ima jaći udio željeza znaći treba ga manje staviti.

U međuvremenu sam upasirao još jednu lampu od 25 watta sun glo , sad mislim da sigurno ima dosta svjetla. Preko 1 wat po litri.(možda i previše)-no palit će se isto kao i u prirodi u podne najjače.

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Blijede biljke
« Odgovori #12 u: Studeni 30, 2006, 11:45:00 prijepodne »
molim te, moze li neki dodatni info o tome pronalasku, NPK litra 30kn.
- nije ovca sve što bleji -

Offline Jerko - Z1000

• Punopravni član
Blijede biljke
« Odgovori #13 u: Studeni 30, 2006, 11:56:00 prijepodne »

Polako dok ga testiram da sam siguran da valja onda vam odam gdje i kako.U toj bitigi ima i aktivnog ugljena za pripremu vode 1kg=60kn + raznih ostalih smola za omekšavanje vode koje se daju regenerirat.

Dok ih ispitam pa javim.

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Blijede biljke
« Odgovori #14 u: Studeni 30, 2006, 12:02:00 poslijepodne »

Posteno!
- nije ovca sve što bleji -