Srpanj 21, 2025, 17:37:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cijanobakterija ili zelena alga????  (Posjeta: 5814 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lucky_26

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Cijanobakterija ili zelena alga????
« u: Studeni 17, 2006, 19:23:00 poslijepodne »

Ljudi,kaj je ovo?stalno mi se to pojavljuje na prednjem staklu i na prvih 10 cm podloge,i ja to stalno čistim al' uzalud vam trud svirači jer za par dana je opet tu!!Akvarij je 70l,ex 700,1x aqua glo,1x sun glo(kao reflektor je zalijepljena ona samoljepiva tapeta kao ogledalo).čak sam zamijenio i lampe,smanjio svjetlo na 9 sati(4-2 mrak-5).Unutra su samo dva corya,dva platy-a i ancistrus jer je novoosnovani aq.Koliko vidim imam to i na bilju,ali smao na lišću koje je na površini.

Zagreb,Travno

Offline vlatka

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Studeni 17, 2006, 19:55:00 poslijepodne »
-ak je sluzavo i onak se može primit komadić i više manje lagano izvuč (čistiti) ko paučina onda je cijanobakterija, dosadna alga

-najlakše je s eritromicinom antibiotikom riješit je se, jedna kapsula na 100 litara, dobro se razmuti koliko se to može, treba dobro mućkat, i stavlja se svaki dan jedanput, par dana za redom

-u mojem slučaju se skroz maknula i nije bilo nikakvih štetnih posljedica za ribe
-može se nakon završetka tretmana aktivni ugljen u filter staviti da pokupi viškove od liječenja

p.s. mjesec dana na sve načine smo pokušavali se riješit te alge, čak i 3-4 dana smo kompletno mijenjali vodu ali ništa nije pomoglo, dok s eritromicinom za par dana se kompletno maknula

Offline MFBr@da

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Studeni 17, 2006, 20:05:00 poslijepodne »
..cijanobakterija, ugasi lampe na tri dana i trebala bi nestati
ZG/Trnje/Gračani

Offline Rastaman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2006, 20:15:00 poslijepodne »
Ako ces raditi zamracenje prvo ukloni sto vise mozes mehanicki, i zamracenje mora biti totalno (bez dnevne svjetlosti).

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2006, 20:39:00 poslijepodne »
po meni ti nešto ne štima u akvariju. Ili imaš previše riba, previše otpadne hrane i premalo mijenjaš vodu ili imaš premalo bilja. Ako gasite svjetlo na 3 dana to je šok i za ribe i za bilje tako da to nebih preporučio isto ko ni kemiju. jednostavno par dana smanji duljinu osvjetljenja (na 6-8 sati) manje hrani i svaki drugi dan promijeni dio vode i naravno mehanički odstrani algu koliko god možeš.
Varaždin / Hrvatska

Offline Lucky_26

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 17, 2006, 22:13:00 poslijepodne »
Riba ima 5 komada,ne bi rekao da ima previše hrane,bilja ima par crypti green i brown,hygri polysperma i corymbosa ,limnophila,anubia...krcat je aq. biljem a ima 70 litara.voda je mijenjana svaka dva tjedna po 15 litara.
Zagreb,Travno

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Studeni 17, 2006, 23:22:00 poslijepodne »
ja bih preporucio eritromicin, ali nije potrebno svakodnevno dozirati vec je pola kapsule na 100l vode dovoljno. RAspadanje alge ce poceti ubzo nakon tretmana, a ostatke treba usisati. Ako nije sve unisteno, tek nakon par dana treba postupak ponoviti.

Dosta sam citao o ovoj bakteriji i pojavljuje se bez nekog pretjeranog razloga. Ima akvarija u kojima se javlja, dok u drugima ne, a pravilnost je gotovo nemoguce pronaci...

ZG,Vrapče

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 18, 2006, 08:05:00 prijepodne »

Ja sam napisao razloge zašto se to pojavljuje. Trreba nešto promijeniti. Pojavljuje se još i kod novo napravljenih akvarija dok se ne uspostavi ravnoteža. Kažeš da se pojavljuje na prednjem staklu i prvoh 10 cm podloge? Možda ti dolazi danje svjetlo na taj dio akvarija?
Varaždin / Hrvatska

Offline Lucky_26

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Studeni 19, 2006, 10:27:00 prijepodne »

pa koliko joj treba da se uspostavi?akvarij je već dva mjeseca star,a od toga se mjesec dana ciklirao.i ja sam mislio da je zbog svjetla,ali je akvarij udaljen bar pet metara od prozora i nema direktnog izlaganja suncu.ali zanimljivo je da se pojavljuju točno kako mi izlazi voda i kruži po akvariju,jer je nema na prvih 5 cm stakla i onda počinje i baš se vide "niti" po staklu u smjeru kruženja vode.Jel možda to problem?prejaki protok vode?jer sam čitao na forumu da im to paše i kad je slabiji protok da ih nema,a ja imam ex700 na 70 litara,ali i ventil na pola.
Zagreb,Travno

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #9 u: Studeni 19, 2006, 10:52:00 prijepodne »
Cijanobakterija se javlja na mjestima gdje je protok vode preslab, a ne prejak. Ne bi ti trebalo biti problema zbog jakog protoka. A s Krajtenom se slažemo da je jako teško za cijanobakteriju pronaći razlog pojavljivanja.Naše iskustvo je da se javlja na mjestima sa slabim protokom. To nam je sugerirao i Profa. Eritromicin efikasno ubija tu bakteriju (nedavno isprobano), ali mi smo izvadili ribe van da ne bi dobile tretman bez razloga. Isto tako spužvu iz filtera premjestili smo u drugi akvarij da se sačuva kolonija dušičnih bakterija na njima. Tek nakon tretmana, čišćenja od ostataka i izmjene otprilike 80% vode vratili smo spužvu u filter i započeli ponovno cikliranje. Ribe idu unutra za tjedan-dva. Akvarij uz zamračivanje od 4 dana pretrpio je neke posljedice - stradao nam je (djelomično) lotus.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Studeni 19, 2006, 17:33:00 poslijepodne »
I ja imam problem s ovom napasti. Ali samo u malom 22 l akvariju + manjem od 6 u kojima su borci. Mislila sam da je od svjetlosti, jos mislim da je to donekle razlog.

Imala sam prvo jednu jaku spot lampu koja je uglavnom osvjetljavala veci (stoje jedan do drugoga) a manje manji - u vecem se brzo stvarla ta alga-bakterija sto vec, u manjem di je dopiralo manje svijetla manje.

Promjenila sam svijetlo i stavila slabu neonku. Prvo se alga prestala stvarati no onda je pomalo opet pocela, puno sporije nego prije. Vratila sam slabiji spot light i alga se vratila nesmiljenom brzinom.

Nakuplja se na djelovima gdje direktno pada svijetlost, tamo di je sjena nema ni trunke - dakle povezano je i tek kako sa svjetlom. Kako da sprijecim?

Ako i ubacim eritromicin, a ostavim uzrok necu puno napraviti.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2006, 00:46:00 prijepodne »
Ja bi se za početak složio sa lulom i napravio kako je on rekao,jer nije ni sigurno da je ovo cijanobakterija,čak bi rekao da nije.Imao sam više puta sličnu situaciju i smanjenje rasvijete za 2-3 sata na dan je pomagalo,kao i drastično smanjeno hranjenje.Treba probati prvo tako a ako ne pomogne kroz tjedan dana onda tek poduzet drastične mjere.Mislim da mi je i trenutno nešto takvo u začecima po dnu stakla ali sam i siguran da če nestat kroz par dana na način koji je ovdje spomenut.Edited by: Njofra
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Gogec

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #12 u: Studeni 20, 2006, 08:12:00 prijepodne »
Ja sam cianobakteriu imao na vrhovima biljaka blizu površine, a riješio sam je se tako da sam usmjerio mlaz vode iz filtera preko tog bilja, nestala za nekoliko dana.
Crni Lug, Gorski kotar
Hrvatska

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #13 u: Studeni 20, 2006, 09:13:00 prijepodne »
Ja je se rijesio prosli tjedan eritromicinom, i nema je nigdje vise...Razmutio u 2 deci vode kapsulu i dodavao trecinu svaki dan na 56l. Svima dobro, ribama, biljkama...

Offline astronaut

• Punopravni član
    • http://www.durancroatia.com
« Odgovori #14 u: Studeni 24, 2006, 19:13:00 poslijepodne »

cini se imam isti problem.

ako mi netko moze pomoci,da ne otvaram novi topic.samo da potvrdi jeli i ovo cijanobakteija i koliko i kako dozirati eritromicin na 125 litara akvarij

hvala

Offline cico047

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 27, 2006, 16:20:00 poslijepodne »
nisam siguran da se radi o CB...
Jarun/ZG
Tanganyika