Pozdrav svima!
Eto-neugodno iskustvo bez poslijedica (nadajmo se).
Pišem ovo kao upozorenje svima:
Prije nekoliko dana premjestio sam svoju ženku B.boemheia iz plastične kutije u terarij. Nakon nekiloko sati išao sam provjerit kako se adaptirala na novi okoliš. Prilikom otvaranja poklopca odjednom je izletila preko stakla van i pala s visine od skoro 1,2 metra! Nažalost u toj brzini nisam stigao reagirati niti je probati uloviti ili zadržati.
Srećom, tapison na podu je relativno debeo i mekan a i pala je na sve noge što je vjerujem ublažilo pad. Nakon pada počela je mahnito bježati po sobi pa sam je ulovio u manju kutiju i vratio je u terarij. Baterijskom lampom sam provjerio čitavo tijelo da li ima ozlijeda no nisam uočio nikakve rupture nogu, abdomena niti karapaksa. Nije bilo vidljivo niti krvarenje.Pauk se presvukao pred 2 tjedna pa je i to igralo ulogu jer mu je egzoskelet bio čvršći a težina puno manja od one kad je normalno uhranjen.
Kasnije se popela na mrežicu poklopca i tamo visila neko vrijeme, a noć je provela na listu plastične biljke.Na jednom dijelu zemlje (nakon vraćanja u terarij) primjetio sam kapljicu tekućine vjerojatno od "slinjenja" koje je tipično kod pauka pod stresom (već sam to vidio kod smithia i roseae - bez posljedica).
Pauk je sada nešto mirniji, kretanje mu je uobičajeno i nema vidljivih poremećaja. Reagira na podražaje no više ne trči toliko mahnito (očito se splaši). Jučer sam joj dao cvrčka ali nije bila zainteresirana pa sam ga maknuo.
Svakodnevno je provjerim da nema krvarenja i čini se da je sve ok (ukoliko nema unutarnje ozlijede).
Nadajmo se da će sve proći bez problema.
U slijedećih nekoliko dana pratit ću njeno ponašanje i prilagodbu na nov okoliš i neću joj davati hranu (voda obavezna).
Neka ovo bude UPOZORENJE SVIMA:
- pripazite kada radite sa svojim ljubimcima - koliko got poznajete njihovo ponašanje (ili tako mislite) uvijek vas mogu iznenaditi!
- oni koji hendlaju pauke (što ni pod koju cijenu ne podržavam i odobravam) ako već to moraju raditi neka ih drže nisko iznad mekane prostirke ili kreveta - ne pokušavajte hodati s njom po stanu ili nekoj prostoriji!!!
- PAUCI SU ŽIVOTINJE KOJE TREBA SAMO GLEDATI! Ako ih zbog čišćenja ili drugih održavanja, transporta i sl. morate premještati radite to s PAŽNJOM i na maloj visini.
Eto toliko, nadam se da će ovo pomoći nekome, ako ništa da svi postanete oprezniji i brižniji. Nikome ne treba mrtav ili ozlijeđen ljubimac - to nam nije cilj.
Još jednom pozdrav (komentari i slična iskustva su dobrodošli).
p.s. Uskoro parenje P.murinusa RCF!!!