Zuto kamenje... sta znam. Nemam vise kamenja kao s desne strane u pozadini. Izbijao sam ga iz jedne zidane ograde, primera radi na sta su sve akvaristi spremni
Botije su, kako bih rekao, moj zastitni znak (iako mi je krib na avataru) i akvarijum je pre svega njima namenjen (8 makrakanta + 4 modesta = kohabitacija za primer

), tako da su tu nezamenjive.
To sto je sav zivi svet azijski je sasvim slucajno, oko toga se ne trudim sa namerom, posto sam vec u ovoj temi rekao da minimalizujem pojam biotopa.
Vezikulariju/mahovinu dodatno cu razvlaciti po panjevima i kamenju. Pozadina je od sige (siga=bigar=sedra), a ima dosta panjeva koji su uglavljeni kako sam mislio da treba, izmedju ostalog i zbog dobijanja velikog broja zaklona, prolaza, pecina..., svega onog zbog koga bi se botije osecale sto ugodnije.
Kamen koji na slici stvarno bode oci, je travertin, a izgleda beo zbog svetlosne varke, kao sto i podloga po sredini izgleda presvetlo ("sprzena" na slici). Travertin je iste boje kao i siga, mada je nov kamen u akvarijumu i tu je uglavljen da bi mahovinu sirio po njemu, a prostoru u pozadini uneo dodatni nemir sa reljefom.
U medjuvremenu sam ustanovio da se "suncevo drvo" (ovo razgranato) u stvari zove sunkenroot.
Sagitarija po sredini je protivu uroka, kao sto su cesnjevi belog luka iznad akvarijuma.
...

Sala. U prvom akvarijumu mozda zbijem anubije barteri barteri tako da po sredini dobijem prostor za gusto zasadjenu sagitariju, a ovaj minimalisticki zbunic je tu da me podseca na takvu ideju.
Posto u svakom akvarijumu ima zanimljivih detalja, koji se ne vide zbog odnosa velicina akvarijuma:rezolucija slike, mozda postavim slike tih detalja u krupnijem planu, kako bi se bolje videli neki od stilova, koje primenjujem kod uredjenja.
Hvala na sugestijama

, probacu svakako i sa promenama koje mi predlazete