U ovom postu budem pisao o mojem iskustvu koje se veže za Pogonu vitticeps, što ne znači da nije usko vezano za ostale gmazove.
Nakon hendlanja bradate ili diranja bilo čega u terariju u kojem je bradata agama, izrazito je važno da se ruke dobro operu ili dezinficiraju! Pogona vitticeps može prenjeti mnogobrojne mikroorganizme na vašu kožu. Ako te bakterije dođu u kontakt sa vašim očima ili ustima, vrlo vjerojatno da će doći do infekcije.
Većinom te infekcije nisu ozbiljne, međutim to bi se moglo ozbiljnije zakomplicirati kod djece, starijih osoba te kod ljudi sa slabijim imunitetom.
Kako sam rekao, neposredno nakon hendlanja vašeg zmaja ili čišćenja terarija odmah dobro operite ruke.
Nikad ne unosite vašeg zmaja u prostorije gdje ljudi jedu, nikad nemojte jesti i hendlati zmaja, te nemojte prati njene posude zajedno sa vašim suđem!
Ukoliko se budete pridržavali tih pravila, zasigurno nećete imati problema.
Ovo sam napisao iz vlastitog iskustva. Nepažnjom sam bakterije unio oko koje se je nakon toga inficiralo. To sam shvatio kad sam išao (svojevoljno + preko poznanika) na bris oka, te smo napravili i bris na pogoni. Nakon nekoliko dana se je pokazalo da je to ista bakterija. Ta bakterija nije opasna po zdravlje i tu bakteriju imaju sve pogone. Te bakterije jednostavno žive na njima.
Da ne bi sad digli paniku ili ne znam što, želio bih vam reći da većina gmazova žive u simbiozi sa bakterijama. Neki ih imaju više, neki manje, uglavnom ih imaju skoro svi gmazovi.
Zato perite ruke i sve će biti OK.
Pozdrav Saša.
P.S. sada mi je sa okom sve u redu

... taj problem sam uspio sanirati za dva tjedna.
Mislim da bi ovaj tekstić trebalo staviti na web.
Edited by: skorpac