Srpanj 16, 2025, 12:37:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Thamnophis sirtalis sirtalis?  (Posjeta: 4934 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gita

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Thamnophis sirtalis sirtalis?
« u: Lipanj 30, 2006, 09:54:00 prijepodne »

Kopam ja tako po reptilici i naidem na taj zgodni znjiranac - Thamnophis sirtalis sirtalis.

E sad, sve informacije koje sam prikupila prikazuju tu zmijicu jednostavnom za drzanje pa me zanima da li ima itko od vas/vama poznatih ikakvog iskustva s njima?

svasta sam ja procitala...dnevne zivine, temperature ko i svima osim nocne koja je oko 20, hibernacija zimi, voda za plivanje, puno skrovista, raznolika prehrana (ribice, gujavice, misevi...), zivot u skupinama, radaju zive mlade...ma svaceg ima, al ja ne vjerujem svemu kaj procitam na netu pa me zanima vise iz prve (ili koje vec) ruke...
Mamini gmazovi:
D 25.06.2008.
L 16.04.2011.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #1 u: Lipanj 30, 2006, 12:06:00 poslijepodne »

Nemam osobnih iskustava s ovom zmijicom, ali čitao sam dosta o njima i razgovarao s ljudima koji ih drže. Evo ti mala kompilacija podataka koje sam skupio:

Zmije podvezice (Garter snakes), rod Thamnophis žive diljem sjeverne i srednje Amerike. Zahtjevaju relativno velike terarije (u odnosu na svoju veličinu) zbog toga što su vrlo aktivne. Terarij treba imati hot-spot i reptilsku fluorescentnu lampu koja emitira i UV dio spektra (Repti-Glo 5.0 ili sl.) Također, potrebno im je osigurati veliku plitku posudu ispunjenu vodom - ovo su zmije koje žive uz bare, potoke i sl. Thamnophis sirtalis sirtalis je dobar izbor i smatra se najjednostavnijm od svih Thamnophisa za uzgoj u terarijima. Ove zmije u prirodi jedu ribe i vodozemce, te ih u zarobljeništvu možemo hraniti gupijama i punoglavcima (mladunci), te zlatnim ribicam, kederima i žabama (odrasli). T. s. sirtalis narste relativno velik i robustan i obično ga je lako privići na dijetu od malih miševa (preporučljivo zbog veće prehrambene vrijednosti).

Dakle ukratko:

-Terarij 100x50x50 za par ili trio

-podloga treset ili novinski papir

-posuda s vodom (cca 30X50X 10)

- posuda za hranjenje (plitica s malo vode u koju staviš ribice)

-rasvjeta kao za guštere, i ostale heliofilne gmazove

-hide box - umjetni ili kora hrasta plutnjaka, šuplji panj i sl.

- prehrana : manje ribe (slatkovodne), vodozemci, miševi

Btw. ova slika koju si postala nije T. s. sirtalis, nego T. s. parietalis. T.s. sirtalis je vrlo varijabilnapodvrsta i može, ovisno o lokaciji, biti siva, smeđa ili crvenkasta sa svjetlijim uzdužnim prugama a na sjevernom djelu njihovog staništa postoji i potpuno crna (melanistička) forma. Međutim, ova podvrsta nikad nema crvene točke po bokovima. Iako je u u americi zaštićena zakonom, u Europi se može nabaviti i prekrasna San Francisco garter snake (T.s. tetrataenia) koju smatraju jednom od najljepših zmija na svijetu:

P.S. Ovo je svakako prikladnija zmija za uzgoj u stanu od burmanca Edited by: Nino G

Offline Gita

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 30, 2006, 12:47:00 poslijepodne »

hehe, znala sam da ces mi dati sve potrebne informacije Nino

ma obozavam pitone, a burmance osobito...nakon ovih 2 godine nisam nista lose (osim bolesti ljubimca) dozivjela...

za "znjiranac" razmisljam kako bi imala terarij koji bi vecinski bio ispunjen tresetom, a da dobar dio ostane kao jezerce sa pumpicom i svime potrebnim...naravno, zamislila sam veliki terarij (barem metar sirine, cak 1,5 m) sto si ti i potvrdio...ma djeluju zanimljivo, a i hrana je jednostavnija no ubijanje 40 odraslih stakora

mislila sam uzeti par jer informacije glase: najbolje djeluju u skupinama od 10-15 dok je kod skupina od 24 po terariju veca vjerojatnost kanibalizma...opet, ne vjerujem u kanibalizam ako je vlasnik svjestan apetita i drzi se toga kod svog ljubimca...

isto tako kazu da su nervoznije ako su same (istini za volju ima logike), a i svida mi se ideja par zmijica u istom terariju...naravno da pritom mislim na istu vrstu i podvrstu...ono, par T.s.sirtalisa...

za sliku znam da nije ta jer vec danima sve to promatram, ali sam ju stavila cisto ogledno da se vidi da Thamnophis definitivno izgleda kao znjiranac

prelistala sam puno toga i svugdje je jednaka informacija o T.s.sirtalis - najjednostavniji...istina, ima ih ljepsih i zanimljivijih, ali ima i godina za to pa nek za promjenu krenem s necim laksim

burmica nikad necu prezaliti i svoju aljkavost nikad oprostiti, ali bez gmaza zivot - nije zivot tak da ja sad trazim nesto sto nije kukuruzna ili africka, a da je lagana i manja pa makar morala van po to...
Mamini gmazovi:
D 25.06.2008.
L 16.04.2011.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 30, 2006, 12:57:00 poslijepodne »
Citat: Gita

...ali bez gmaza zivot - nije zivot ...

Very well-spoken m'lady!

Oh, evo ti još nekoliko dobrih kandidata:

Rat snakes:

-E. schrenki schrenki

-E. dione

-E. bimaculata

-E. taeniura ssp. (malo veća vrsta-naraste do 2,5 m)

-E. obsoleta ssp.

King snakes:

-Lampropeltis getulus californiae

-L. g. holbrooki

-L. g. goini

-L. g. splendida

-L. mexicana ssp.

Milk snakes:

-Lampropeltis triangulum hondurensis

-L. t. sinaloe

Sve nabrojene zmije jednostavno je uzgajati, hrane se miševima i mogu se razmnožavati. Još bolje, mnoge od njih moguće je nabaviti po povoljnim cijenama čak i kod nas!Edited by: Nino G

Offline Gita

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 30, 2006, 12:59:00 poslijepodne »

e, samo jos jedno - kolka temperatura je potrebna za hibernaciju? to nikako naci, a i , iskreno, nemam bas iskustva sa zivinama koje hiberniraju
Mamini gmazovi:
D 25.06.2008.
L 16.04.2011.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 30, 2006, 13:14:00 poslijepodne »

Idealna temperatura za hibernaciju svih kontinentalnih vrsta je 4-7 C. Mnogi uzgajivači (uključujući i mene) uspješno hiberniraju svoje životinje u frižideru.

Offline Gita

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 30, 2006, 13:32:00 poslijepodne »

fenomenalno, sam kak to izvedes? tuperware sa rupicama i nekakvom podlogom pa u frizider ili...? nemoj se cuditi ak je blesavo pitanje (ovo ili ikoje drugo) kad stvarno nemam predodzbu kak to izvesti...

kaj se tice kingsnake, cornsnake i sl. iz skupine colubrida, sve sam ja to prelistala

rekoh da sam visila na reptilica.de pa kak sam koju vidla tak sam zastranila na ostatak familije
Mamini gmazovi:
D 25.06.2008.
L 16.04.2011.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 30, 2006, 13:42:00 poslijepodne »

Bilo koja plastična posuda s poklopcem (nemoj baš tuperware - skupoooo) ispuniš je do pola vlažnim (ne mokrim) tresetom, a na poklopcu izbušiš dovoljno rupica. Najbolje je sve to staviti u one ladice na dnu frižidera predviđene za držanje voća i povrća. Vlaga podloge je vrlo važna kako ne bi došlo do dehidracije životinje, tako da ćeš, s vremena na vrijeme, morati malo poprskati podlogu/životinje. U zarobljeništvu je dovoljno osigurati period hibernacije od 2-3 mjeseca. Glede pripreme za hibernaciju, najbolje da me priupitaš jednom kad dođe do toga.

A sad - u nabavku! Garter is waiting for you!

Offline Gita

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 30, 2006, 13:50:00 poslijepodne »

ma do sad sam ih jedino nasla na reptilica.de plus kaj bi prvo stvarno htjela rjesiti nastambu pa kad se uvjerim da to funkcionira kak sam si ja zamislila onda ak treba idem i svabiju po to...

e, jos jedno natrix natrix je bjelouska? vidjeh da i toga ima, al uz napomenu da je zasticena...
Mamini gmazovi:
D 25.06.2008.
L 16.04.2011.

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #9 u: Lipanj 30, 2006, 14:02:00 poslijepodne »

pardonček, malo off teme, ali upravo si zamišljam scenu kako moji otvaraju frižider i na dnu umjesto mrkve vide hrpicu zmija

Dovoljna je bila scena kad su našli smrznute miševe u škrinji

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 30, 2006, 14:08:00 poslijepodne »

Je, bjelouška je...Al ne bih ti to preporučio iztri razloga:

1. Zaštićena je Hrvatskim zakonima i Bernskom konvencijom (čiji smo potpisnik) tako da ne postoji legalan način držanja ove zmije.

2. Vrlo je problematično održati je u zarobljeništvu (tehnike uzgoja nisu dovoljno razvijene)

3. Postoji mnogo sličnih polu-vodenih zmija (uklučujući i Thamnophis)ljepših boja i podjednako zanimljivih životnih navika koje je legalno držati.

P.S. Reptilica.de ima bezobrazno visoke cijene životinja (obično bar 100% više od realnih), tako da se dobro raspitaš prije nabavke.Edited by: Nino G

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 30, 2006, 14:11:00 poslijepodne »
Citat: Kisa

pardonček, malo off teme, ali upravo si zamišljam scenu kako moji otvaraju frižider i na dnu umjesto mrkve vide hrpicu zmija

Dovoljna je bila scena kad su našli smrznute miševe u škrinji

Pa to je u mom kućanstvu posve normalna pojava. Ukućani se na to naviknu bez problema, vjeruj mi.

Offline Gita

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 30, 2006, 14:12:00 poslijepodne »

ms-reptilien ima jos vece cijene plus kaj im je izbor slabiji...ma meni te stranice sluze za otprilike vidjeti ponudu i cijene...

zanima me samo zasto i kako prodaju bjelousku kad je zasticena...zato sam i pital jel to to...ocito i oni imaju rupe u zakonu...
Mamini gmazovi:
D 25.06.2008.
L 16.04.2011.

Offline Gita

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 08, 2006, 13:20:00 poslijepodne »

eto mene iskopavam stariju temu, ali zanima me kolko cesto jedu i o kojim se kolicinama cega radi? naime dal kombinirati ribice i miseve i tako to...? cini se da sam bas na znjirancu zapela

isto tako - jel se mogu nabaviti i kod nas (za ducane znam da nemaju, pitam za uzgajivace i sl.) ?
Mamini gmazovi:
D 25.06.2008.
L 16.04.2011.