Pozdrav...
malo sam se zasitio južne amerike, pa sam odlučio preseliti malo sjevernije u centralnu, točnije Honduras

staklo ostaje isto, a sve drugo sam promijenio i malo unaprijedio:
akvarij: 136x57x60 - 465 lit
filter: sump
rasvjeta: 2 x 3W LED spotlight, warm + cool white
Pošto sam malo ograničen litražom, odlučio sam useliti manju vrstu ciklida, odluka je pala na Cryptoheros Cutteri, zanimljiv ciklidi, dosta agresivan za svoju veličinu, pogotovo u vrijeme mrijesta u što sam se sam uvjerio...
trenutno plivaju 6 komada + mlađ jednog para koja je trenutno na jedno 1-1.5 cm veličine.
Inače ribeki su ful zanimljivi, ne narastu veliki do nekih 10-12 cm mužjaci, a ženke oko 8-10 cm, nisu nešto posebno zahtjevni osim po pitanju veličine akvarija jer pošto su stvarno veliki agresivci zahtjevaju dosta prostora... zanimljivo je i to da u vrijeme mrijesta mijenjaju boju tijela u bijelu sa crnim prugama i izgledaju mrak, nisam uspio uslikati mužjaka u tim bojama ali ako potražite malo po netu vidjet ćete o čemu pričam

Voda je tvrda (spasio sam se, jer ne trebam više kemijati sa RO vodom) pH oko 7 - 7.5, temperatura do 27 C.
Kamenje sam skupio na obali rijeke Save, granje u Maximiru dok je pijesak ostao isti onaj kvarcni u koji sam zamiješao i malo krupnijeg da dobijem neku prirodniju granulaciju.
prvi mrijest sam imao odmah nakon tjedan dana nakon što sam uselio ribe, ali nije uspio. Drugi je bio prije jedno mjesec dana i preživjelo je dosta ribeka koje nisam odvajao nego su se sami snašli u zajednici i polako rastu, izgleda da im parametri u akvariju pašu, što mi je najbitnije pa i ne prčkam puno po tanku, nadolijem svaki drugi treći dan jedno 5-6 litara vode koje ispari i jednom u mjesec dana promijenim kojih 30 litara uz dodatak FFMa i to je to...
za sada ne mislim ništa drugo useljavat dok malci ne porastu, a sve mi se čini da bu bilo još mrijestova pa ako nekog zanimaju ovakvi ribeki možemo se kasnije dogovoriti

evo kako to izgleda...