Kolovoz 15, 2025, 15:15:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pocetnicke ribe  (Posjeta: 1377 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline murk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
pocetnicke ribe
« u: Lipanj 16, 2006, 14:34:00 poslijepodne »

mislim da necu nikog povrijedit s tom temom ali mislim da bas zivorotke i nisu neke jednostavne ribe (osim sta se malih tice na svijet dolaze svako malo) ako ih covjek zeli imati mora paziti na vodu (npr. ph da je u granicama). neki dan sam procitao u jednoj knjizi (akvarijski atlas ili tako nekako) da guppy moze do 8 ph. ako covjek ima veci akvarij (vise od 250 l.) mislim da mu je onda bolje uzeti ciklide ( malawi) jer covjek toci vodu iz pipe malo je tvrdja tj. 8 ph osim sto je klor u vodi. a kod zivorotki voda mora biti 7 ph. (npr. ja tocim kisnicu i tek sada mi je ph7) kuzite sta zelim reci? nije opet svejedno covjeku rec da su zivorotke najjednostavnije. cak i kod biljaka za ciklide je covjek donekle ogranicen ali kod amerike ili azije mozes birati izmedju zahtjevnijih i manje zahtjevnijih biljka.

sta mislite o tome nadam se da nije glupa tema.Edited by: murk
tko zna zna, ko nezna dva

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
pocetnicke ribe
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2006, 14:41:00 poslijepodne »

pa...

guppy-jima sam godinama (iz neznanja) uljevala vodu ravno iz pipe...nisam mjenjala vodu uopće godinu dvije ili bar tri i onda očistila čitav akvarij i opet ulila u nutra vodu ravno iz pipe...i živili su...i bili ljepih boja...i kotili se...i sve bez problema...

ali nekako sumnjam da bi diskusi živjeli toliko dugo uz takve uvjete...????!

ili možda bi??

Pustike, Turopolje

Offline murk

• Punopravni član
pocetnicke ribe
« Odgovori #2 u: Lipanj 16, 2006, 14:44:00 poslijepodne »

diskus ne ali bas konkretno malawi "da"on bi zivio. a sto se gupija tice kao sto napisah oni mogu "trpjet " vodu iz pipe.

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
pocetnicke ribe
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2006, 14:57:00 poslijepodne »

dobro...za malawi je opće poznato da im voda iz pipe ne smeta....izuzmemo li klor i sl. spojeve.

samo je stvar u tome kaj početnik najčešće ima mali akvarij...a ne bar 150-200 l da bi si mogao staviti malawi u nutra.

pa se valjda traže ribe koje najlakše "trpe nebrigu" ali su dovoljno malecke da im ne treba 200l...odmah.
Pustike, Turopolje

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
pocetnicke ribe
« Odgovori #4 u: Lipanj 17, 2006, 18:15:00 poslijepodne »

meni se tema cini OK

ribe ako su u dobroj kondiciji mogu podnjeti svakakav stres/ove... najcesce "pocetnici" pomisle na bolest pa je ona glavni krivac za smrt riba... mislim da svakoj ribi treba stvoriti optimalne, i tako da su oni stalni, uvijete za zivot.. bez obzira dali ce ona prezivjeti u drugim uvijetima odnosto prilagoditi se pa cak i razmnozavati... ne zato jer sam neki zastitar zivina nego jednostavno jer je meni to prirodno..

za pocetnike je po meni najbolji onaj plasticni akvarij sa plasticnim roniocem i nekom plasticnom biljkom i ribom ...

malo sam bezobrazan ali mislim kad je rijec o drzanju bilo koje zivotinje da prvo i osnovno treba misliti na nju... kad je vec izdvajamo iz prirode da joj onda pruzimo koliko toliko "prirodne" uvijete .. njihov medij je voda pa pocetnicima porucujem da prvo nauce osnovne stvari (tvari) vezano uz vodu ... i tako dalje redom...
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
pocetnicke ribe
« Odgovori #5 u: Lipanj 17, 2006, 19:07:00 poslijepodne »
ja neznam z a tebe ali ja svoje ribe izdvajam iz tank au trgovini di su im uvijeti X puta gori nego kod mene doma...

Slazem se da u akvaristiku nebi trebalo ulazit iz dosade ono ko jj ribe bitno da nest pluta u vodi... al zivorotke su se pokazale najizdrzljivijima.. osim njih eventualno i ancistrusi...al nema puno ljudi ancistruse solo u akvariju...kiad sma ja poceo imao mollye svertove i guppye.. riba bilo ko u prici.. sad ono sto kupim to i imam osim somova koji se kote...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline murk

• Punopravni član
pocetnicke ribe
« Odgovori #6 u: Lipanj 19, 2006, 14:47:00 poslijepodne »
evo da vam velim ja sam se sa guppijima mucio tri godine i jos se mucim. zelim im stvoriti nekakvo prirodno okruzenje (akvarij mi je 50 litara) a u velikom mi je sve uredu (maconose , platiji, cistaci, kozice i skalari). svako malo pa crke neki (istina sada ih imam negdje oko 25 malih) ali zelim da mi bar pola godine svi budu zivi. a s velikim nemam nikakve probleme

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
pocetnicke ribe
« Odgovori #7 u: Lipanj 19, 2006, 15:48:00 poslijepodne »
meni je isto problem sa gupijima jer iz rodilišta izađu trudne i prče se nonstop....
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline murk

• Punopravni član
pocetnicke ribe
« Odgovori #8 u: Lipanj 19, 2006, 18:16:00 poslijepodne »

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
pocetnicke ribe
« Odgovori #9 u: Lipanj 19, 2006, 19:39:00 poslijepodne »
Gupiji.... Nekima se kote ko ludi(daju na okolo), a kod nekih neće, pa
neće... Pokušavao sam sa njima pred godinu dana, pH je pa na 5 i sve su
pocrkavale, a tetre koje su bile sa njima su preživile...

Kod njih je jedino problem ako pade pH, a kad se pH digne neznam jer se to kod mene ne događa...

Žminj/Istra/Hrvatska