Lipanj 16, 2024, 08:46:17 prijepodneNajnoviji Član: Tomislav84

Autor Tema: kameleonska zmija  (Posjeta: 1339 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sheep

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 649
kameleonska zmija
« u: Lipanj 27, 2006, 16:18:00 poslijepodne »
Znanstvenici pronašli kameleonsku zmiju
Istraživači su u močvarnom području u srcu Bornea otkrili novu vrstu zmije koja poput kameleona može mijenjati boju kože, objavila je u utorak organizacija za zaštitu životinja WWF




Kapuas Mud Snake, foto: BBC
Kapuas Mud Snake, foto: BBC
JAKARTA – Sposobnošću promjene boje kože pohvaliti se mogu mnogi gmazovi, kao na primjer kameleoni. Međutim, znanstvenici su taj fenomen rijetko viđali kod zmija i za njega još nisu našli objašnjenje.

Stavio sam crvenkasto-smeđu zmiju u tamnu kantu, rekao je dr. Mark Auliya, njemački stručnjak za gmazove i savjetnik spomenute organizacije: Kad sam je ponovno izvadio nakon par minuta, bila je potpuno bijela.

Gmazovi u pravilu mijenjaju boju kako bi se maskirali i sakrili od grabežljivaca. Pola metra dugačka otrovna zmija otkrivena je na području močvarnih šuma oko rijeke Kapuas u Nacionalnom parku Betung Kerihun, na indonezijskom prostoru otoka Borneo. Znanstvenici su životinju imenovali Kapuas Mud Snake (blatna zmija Kapuasa) te pretpostavljaju da se pojavljuje samo na mjestu sustava za navodnjavanje rijeke Kapuas.

WWF, međunarodna organizacija nekada poznata kao World Wildlife Fund, izjavila je da je od 1996. godine otkriveno preko 360 novih vrsta biljaka i životinja na Borneu, koji Indonezija dijeli s Malezijom i Brunejima. Udruge za zaštitu životinja i prirode upozoravaju da je dom nove vrste zmije ugrožen budući da je površina koju prekrivaju šume pala sa 75 posto od sredine osamdesetih godina na 50 posto.
T-Portal
utorak, 27.06.2006.

Edited by: Sheep
5 sezona u par dana,viva Torrent
Zadar

Offline Sheep

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 649
kameleonska zmija
« Odgovori #1 u: Lipanj 27, 2006, 16:23:00 poslijepodne »
inace, ima link samo na pocetnu, pa premjestite ako smeta
5 sezona u par dana,viva Torrent
Zadar