Srpanj 27, 2025, 13:48:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kelvini...  (Posjeta: 5823 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gradele

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
  • ponekad drvo, ponekad pas...
Kelvini...
« u: Travanj 23, 2015, 19:43:50 poslijepodne »
ima li ičega u akvaristici oko čega postoji konsenzus ;D ;D

Danas sam pokušao dokučiti zašto Juwel stavlja u setapove lampe od 9000K dok cijeli internet tvrdi da je za biljne akvarije idealan raspon od 6000 do 7500K.
Ovih 9000 bi bilo za more, eventualno...

I tak, nisam uspio saznat jesu li mi biljke sretne ;)
biljni 450, u nastajanju, godina treća

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Kelvini...
« Odgovori #1 u: Travanj 23, 2015, 20:37:40 poslijepodne »
zato jer su sve te lampe zapravo relativno sirokog spektra i bez obzira sto tvoje oko vidi bijelo (9000K) ili zuto (4000K) u svakoj od njih ima i nanometara za crveno
day

natur

color

IMO, svaka komercijano dobavljiva lampa ima dovoljno siroki spektar da bilje pod njom uspijeva pod uvjetom da je dovoljno jaka, odnosno da daje dovoljno lumena a to koliko ima kelvina je ono sto ti vidis odnosno kako preferiras da ti akvarij izgleda

Offline gradele

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 23, 2015, 21:23:44 poslijepodne »
A gle i ovo:
"generally speaking lower kelvin=brighter output!"

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 23, 2015, 21:37:43 poslijepodne »
daj se dogovori sam sa sobom, jel ze zanimaju lumeni (bright) ili temperatura (kelvini, ono kaj tvoje oko dozivljava kao boju svjetla)  ;)

Offline gradele

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2015, 06:39:36 prijepodne »
Kaj hoćeš, zanima me rasvjeta generalno...zato sam i napisal "i ovo"... :p :p

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #5 u: Travanj 24, 2015, 07:42:16 prijepodne »
Si se uopće odlučil za ribe ili još uvijek biras količinu i vrstu?  :D :D :D
Koje bilje mislis stavljati? Hoćeš li koristiti co2 i kemiju ili ides na low light bilje?
Čovjek ti kaze za rasvjetu dobro, moj savjet nadi neki akvarij koji ti se svida, pitaj koju rasvjetu koristi i tak šibaj, a ne filoziforati non stop.

Offline gradele

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 24, 2015, 08:37:59 prijepodne »
Igore, evo ti tvog posta od 08.08.2010....iz doba kad si filozofirao non-stop!
Ne kužim zakaj nisi našel akvarij koji ti se sviđa i pičil po tome ;D ;D

"Planiram kupit u aqua terry aq od kojih 400-500litara, zajedno s poklopcem (ako ima šta bolje, jeftinije, pametnije, uradi sam, preporuči...). Što se tiče riba i njihove dostupnosti planiram imati ribe tipa malawi ciklida (carleusa,  lombardoia,  flavusa, Pseudotropheus elongatus mpanga, Labidochromis hongi kimpuma) i sl. Neću neke ribetine, već što manjih dimenzija to bolje...(3,4 vrste)
e sad mene zanima:

1. Koju dimenziju aq da uzmem ( s obzirom na kretanje ribica u aq?)- bolje da je akvarij dulji i niži ili manji i viši, s obzirom na način kretanja riba? Kaj se tiče prostora meni nije problem...tak da mi je svejedno.
2. Pumpu mislim uzet vanjsku s 2 cijevčice Fluval ili Eheima 2000-3000L/h (jel to ok?, čuo sam da su dobre...), dali je taj protok dobar? To je 5-6x izmjena vode u satu...čitao da protok bitan. Sad me zanima još tu što se tiče zraka(kisika)? Jel uz pumpe takvog tipa aeracija dobra ili bolje uzet suho-mokru pumpu koja ima još jednu cijevčicu za usis zraka?
3. Grijač isto planiram od Eheima ( 500L= 500W) ?
4. Bilje bi stavio, tipa: anubias i valsinerija, moglo bi proći... ANUBIS NE SADIM, VEŽEM GUMICOM ZA KAMEN, valsinerija može u pjesak?
5. Ja bi stavio unutra kamenje, a htio bi tipa stijene ( komadi stijena, crno sive boje)
6. Pjesak-kvarcni , granulacija 0.3-0.6mm
7. temp održavam na 26-27C
8. Svijetlo, tj. osvjetljenje- koje lampe su najbolje i dal je to najbolje riješit odma kad radim poklopac? I VAŽNO! KOLIKO LAMPI MI TREBA I KOLIKO WATA?
9.VODA: mjenjam SVAKIH TJEDAN DANA oko 30%vode, na taj način da staru bacim a novu predhodno dan prije pripremim i ubacim. Tu koristim one cijevčice, usisavam više s dna aq zbog nitrita i nitrata... to ok?
10. Prije riba cikliram: kada sve dobro operem ubacim u aq, nalijem vodu, upali grijač, naštimam svijetlo i ubacim dobre bakterije Sera Bio Nitrivec tako radi na prazno 20 tak dana. Dan prije ubacivanja riba promjenim 50 % vode i sutra dan pustim ribe, ali ne sve od jednom već postepeno...
11. Hrana: jel ok hraniti ovom kombinacijom? sax spirulina, tetra pro vegetable i sera flora.
12. pH-Čitao u vezi Malawia da ih je većina na ph oko6-8. zanima me koliko je ph bitan i ako je bitan kako ga  korigirati?
13.ribice- zanima me ove gore nabrojene dal se one podudaraju, mogu li zajedno? može i preporuke za ribe...

jel to sve tako ok, fali li mi još što tu od opreme, ako sam što izostavio a treba molio bi da mi kažete!
HVALA NA POMOĆI! "

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #7 u: Travanj 24, 2015, 09:51:21 prijepodne »
13 preciznih pitanja, odnosno mojih već gotovih odgovora, jasnih i glasnih gdje sam samo trazio potvrdu  ;)
Nebitno...

A bitno je da krenes i da šibaš s provjerenom varijantom, nema potrebe otkrivati toplu vodu u današnje vrijeme kad je već sve isprobano.
Ja sam otišao do frenda kod kojeg sam vidio dobar postav, koji funkcionira i iskopirao ga, napravio neke minimalne preinake i to je to. Bez greške.
Sjendes doma i uzivaš a ako ti se igra ubaciš kozice, slazeš im ro vodu, dodajes elemente, bacas catapa lišće i zeka peka ;)

Sretno!
« Zadnja izmjena: Travanj 24, 2015, 09:57:08 prijepodne od igor8 »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #8 u: Travanj 24, 2015, 10:10:55 prijepodne »
Kolege akvaristi, nema potrebe za podizanjem tenzija. Čovjek pita, ako vam pitanje ili rasprava ide na živce najlakše je zaobići temu. Odgovaranjem svađalačkim tonom ne pomažete postavljaču teme niti lijepo izgleda na forumu.

Molim nastavite mirno dalje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 24, 2015, 10:25:55 prijepodne »
generalno.......... bilju daj lumena a oku pusti na volju nek odredi koja kelvinaza mu bolje lezi.
Naravno, ukupni dojam ne ovisi samo o K lampi nego i o postavu (podloga, pozadina, bilje, ribe) samog akvarija.
mozda ti ovo pomogne http://akvafarm.hu/-vilagitas.html
IMO, mislim da je jedini razlog zasto u tvornici trpaju 9kK lampe taj sto ljudsko oko na prvu se uvijek zakaci za nesto sto je vise izrazajno ma koliko (ne)prirodno bilo. Primjer su ti svi ovi televizori po ducanima na kojima boje vriste da ti iscure oci nakon pola sata. Ali uvijek privuku pogled bolje od nekog kalibriranog modela.

Offline gradele

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 24, 2015, 18:05:45 poslijepodne »
Lumena je kolko je. Reflektori su gore i to je to. Jače nemre.
Zanimao me konkretan setap spektra konkretno za biljni akvarij, a po konkretnom iskustvu...
Teoriju i praksu svjetla, kao fotograf u duši, poznajem vrlo dobro :)

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #11 u: Travanj 25, 2015, 13:46:25 poslijepodne »
za bilje ti treba samo plava za rast i crvena za cvijetove ovo sve ostalo je zbog izgleda.
hrga88