Igore, evo ti tvog posta od 08.08.2010....iz doba kad si filozofirao non-stop!
Ne kužim zakaj nisi našel akvarij koji ti se sviđa i pičil po tome

"Planiram kupit u aqua terry aq od kojih 400-500litara, zajedno s poklopcem (ako ima šta bolje, jeftinije, pametnije, uradi sam, preporuči...). Što se tiče riba i njihove dostupnosti planiram imati ribe tipa malawi ciklida (carleusa, lombardoia, flavusa, Pseudotropheus elongatus mpanga, Labidochromis hongi kimpuma) i sl. Neću neke ribetine, već što manjih dimenzija to bolje...(3,4 vrste)
e sad mene zanima:
1. Koju dimenziju aq da uzmem ( s obzirom na kretanje ribica u aq?)- bolje da je akvarij dulji i niži ili manji i viši, s obzirom na način kretanja riba? Kaj se tiče prostora meni nije problem...tak da mi je svejedno.
2. Pumpu mislim uzet vanjsku s 2 cijevčice Fluval ili Eheima 2000-3000L/h (jel to ok?, čuo sam da su dobre...), dali je taj protok dobar? To je 5-6x izmjena vode u satu...čitao da protok bitan. Sad me zanima još tu što se tiče zraka(kisika)? Jel uz pumpe takvog tipa aeracija dobra ili bolje uzet suho-mokru pumpu koja ima još jednu cijevčicu za usis zraka?
3. Grijač isto planiram od Eheima ( 500L= 500W) ?
4. Bilje bi stavio, tipa: anubias i valsinerija, moglo bi proći... ANUBIS NE SADIM, VEŽEM GUMICOM ZA KAMEN, valsinerija može u pjesak?
5. Ja bi stavio unutra kamenje, a htio bi tipa stijene ( komadi stijena, crno sive boje)
6. Pjesak-kvarcni , granulacija 0.3-0.6mm
7. temp održavam na 26-27C
8. Svijetlo, tj. osvjetljenje- koje lampe su najbolje i dal je to najbolje riješit odma kad radim poklopac? I VAŽNO! KOLIKO LAMPI MI TREBA I KOLIKO WATA?
9.VODA: mjenjam SVAKIH TJEDAN DANA oko 30%vode, na taj način da staru bacim a novu predhodno dan prije pripremim i ubacim. Tu koristim one cijevčice, usisavam više s dna aq zbog nitrita i nitrata... to ok?
10. Prije riba cikliram: kada sve dobro operem ubacim u aq, nalijem vodu, upali grijač, naštimam svijetlo i ubacim dobre bakterije Sera Bio Nitrivec tako radi na prazno 20 tak dana. Dan prije ubacivanja riba promjenim 50 % vode i sutra dan pustim ribe, ali ne sve od jednom već postepeno...
11. Hrana: jel ok hraniti ovom kombinacijom? sax spirulina, tetra pro vegetable i sera flora.
12. pH-Čitao u vezi Malawia da ih je većina na ph oko6-8. zanima me koliko je ph bitan i ako je bitan kako ga korigirati?
13.ribice- zanima me ove gore nabrojene dal se one podudaraju, mogu li zajedno? može i preporuke za ribe...
jel to sve tako ok, fali li mi još što tu od opreme, ako sam što izostavio a treba molio bi da mi kažete!
HVALA NA POMOĆI! "