Pozdrav,
U akvaristici sam bio nekoliko godina, biljni tropski akvariji, gupiji, moliji, skalari.......i nakon pauze od 10 godina, prije tri mjeseca sam se odlučio za poratak uz afričke mbuna malawi ciklide. Nakon višemjesečnog istraživanja svega o ciklidima...bitopa, prehrane, ponašanja, vrsta, čitanja foruma od korica do korica, krenuo sam sa sastavljanjem akvarija misleći da nema mjesta pogrešci, da će moj biti savršen, ali.......
Priča kreće prije 3 mjeseca kada sam formirao akvarij 30x45x100 cm, posatavio pijesak, kamenje, ciklirao ga mjeseca dana, nabavio ribice, 13 Pseudothropeus saulosija, situacija je bila fantastična, ribice mlade 3-4 cm, vesele, gladne, krenule su se bojati polako....bajka.... nakon 45 dana počele su me mučiti alge, smeđe i zelene (možda i nitrobakterija). Bio sam u prilici i isti dan sam nabavio 8 nerita puževa, ali i 5 Labidochromis mbambe iste veličine. Uz puževe i stavljanjem folije na neonke (T5 2x39W) da bi smanjio količinu svjetla nakon 3 dana alge su nestale....uglavnom idila se nastavila...... Osim što sam jednog saulosija našao uginulog 2 dana nakon stavljanja puževa i mbambi, napola pojeden, nisam skužio što je bio razlog....ali nastavljam kao da se ništa nije desilo....
Moj problem kreće prije tjedan dana, SVE ribe mi se ČUDNO ponašaju, leže pri dnu i kao da levitiraju na mjestu, plašljive su, hrana ih ne zanima osim kad padne na dno, izgubile su šare/crte, izblijedile, ne idu prema površini, skrivaju se, kada se ipak odluče jesti jer nisam odustjao, plivanje im je bilo nervozno i strelovito tj. cik-cak!!! Promijenim vodu 40%, pripremim ju standardno sa FFm-om, dodam standardno 1 žlicu soli na 30l. Uglavnom promjene nema, promijenio sinoć, promjene nema. U jednom trenutku tijekom dana čak se i ponašaju kao i prije, ali se to sve vraća na staro... Pomislio sam stres, trovanje nečim, bakterije, bloat, predoziranje soli! Ništa mi se ne uklapa i ništa se ne mijenja.Uglavnom mene kao perfekcionista, ovo tjera u očaj.
Muči ne nestalnost temperature od početka jer varira od 26-28,5 C zbog neadekvatnog rješena strujanja zraka ispod neonki....
također bikarbonatna tvrdoća mi je od početka previsoka, ali po tom pitanju nisam ništa radio...
Znam da je akvarij mali za tu vrstu riba i za tu količinu riba, ali ovo je prijelazna faza dok mi se ne formiraju mužjaci i ženke...
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 30x45x100, 135 l
- temperatura, 26-28,5
- parametri vode: PH7.2, NO2 0, NO3 10, GH 16, KH15
- vrijeme od pokretanja akvarija, 3 mjeseca
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 1 mjesec
- koliko često i koliko mijenjate vode, svakih 7 dana 40%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija, ne
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) unutarnji pregradni, protok 600l/h
- način i periodi čišćenja filter materijala prvi put očišćen prije 6 dana, ispran u akv vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spužva, vata, keramika
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? kamenje, nema sluzi
- grijač 150 W
- pumpa za zrak na filteru
- CO2 sustav – kakav ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) FFM
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 12 Pseudothropeus saulosija 6 Labidovochromis mbambi
- starost ribica 3-4 mjeseca
- ima li potencijalnih „terorista“
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 1 put na dan par minuta
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) bila
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) 8 nerita puzeva i 6 Labidovochromis mbambi
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma levitiraju na mjestu, plašljive su, hrana ih ne zanima osim kad padne na dno, izgubile su šare/crte, izblijedile, ne idu prema površini, skrivaju se, plivanje strelovito i cik-cak
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ne
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) ponekad
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili prije 7 dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima izmjeba vode
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? sve, ne
- stanje ostalih stanovnika