Srpanj 09, 2025, 02:04:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bijelica...  (Posjeta: 1865 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Bijelica...
« u: Svibanj 26, 2006, 20:25:00 poslijepodne »

Uhvatio sam ovu zmiju pored kuce. Rjec je o obicnoj bjelici - Elaphe longissima (to sam, kao i sliku nasao na stranicama PMFa). Jel bi mogao tko napisatistogod o toj zmiji. Koliko moze narasti? Ova je imala negdje 1m.

http://pubwww.srce.hr/botanic/cisb/doc/fauna/zmije/smuk.jpg

Edited by: Antimon
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Bijelica...
« Odgovori #1 u: Svibanj 27, 2006, 09:40:00 prijepodne »
mislim da bjelica raste do 2 metra... predivna zmija... šteta...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Bijelica...
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2006, 13:05:00 poslijepodne »

Bjelica ili Eskulapova zmija (E. longissima) naseljava srednju i južnu europu. U Hrvatskoj je možemo naći u većini krajeva u prikladnim staništima (svjetle bjelogorične šume ili rubovi bjelogoričnih šuma u unutrašnjosti, kamenjar i makija u primorju). Prema literaturi naraste 180-200cm, ali ja nikad nisam vidio primjerak dulji od 150 cm. Hrani se uglavnom glodavcima. U zarobljeništvu zahtijeva uvjete držanja slične kukuruznoj zmiji (Pantherophis (Elaphe) guttatus). Na žalost, i ova je vrsta zaštićena je prilično nerazumnim Hrvatskim Zakonom o zaštiti prirode kojim se isključuje svaka mogućnost držanja ove prekrasne zmije kao kućnog ljubimca. Kad znamo da ovu zmiju možemo kupiti legalno u susjednoj Austriji, iz uzgoja i uz svu potrebnu dokumentaciju, postavlja se pitanje opravdanosti ovog zakona (pogotovo u svjetlu skorog priključenja Europskoj uniji i potrebe usklađivanja zakonska regulative). Sličan problem postoji i kod svih drugih životinjskih vrsta koje nalazimo na teritoriju Republike Hrvatske (no, koncentrirajmo se na gmazove i vodozemce)-klasičan primjer ja problem obične čančare (Testudo hermanni): U Hrvatskoj za fizičku osobu ne postoji legalan način držanja čančare u zarobljeništvu, iako ih mnoga domačinstva imaju kao kućne ljubice već godinama ili decenijama. To me osobito srdi kadu susjednim zemljama (Slovenija, Austrija, Mađarska) uredno na price- listama vidim čančare - što legalno uzgojene, što prošvercane iz lijepe nam naše, uz svu potrebnu dokumentaciju sukladnu Europskoj regulativi!

Nešto se na tom planu mora promijeniti - i to brzo.

Offline Zluf

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
    • flertanje
Bijelica...
« Odgovori #3 u: Svibanj 27, 2006, 20:33:00 poslijepodne »
Manje više svaka zmija kad se uplaši voli gricnuti ili se sklupči, zato su mi najviše dragi krljaljevski pitoni jer rijetko kad "štipne" ,govorim o frendovom pitonu koji je izuzetno pitom i još nijednom nije griznuo

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Bijelica...
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2006, 13:46:00 poslijepodne »
Evo uredio sam ovu temu jer mi je bilo žao izbrisat ovaj dio što je Nino G napisao, dalje možete raspravljati o samom gmazu, ali ne i o uvjetima njegovog stradanja!!!

Nepotrebne komentare sam izbacio!

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Bijelica...
« Odgovori #5 u: Svibanj 28, 2006, 16:17:00 poslijepodne »

Zahvaljujem Antimonu na ispravnom"usmjeravanju" teme . . .

dakle te zmije su višestruko korisne, jel' nadziru populacije miševa i štakora, koji prenose razne bolesti i parazite i rade veliku štetu u vrtovima i vočnjacima i ljudskim nastambama.
to najbolje znaju ljudi u gradovima gdje je populacija tih životinja nekoliko puta veća od populacije ljudi'. stoga je izuzetno bitno očuvati raznolikost i osjetljivu ravnotežu prirode'.

pozdrav icek

Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Bijelica...
« Odgovori #6 u: Svibanj 29, 2006, 11:17:00 prijepodne »
Zmija je super....

https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti