Srpanj 14, 2025, 09:54:26 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi projekat: 40 x 40 x 40  (Posjeta: 2806 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LikssOn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Novi projekat: 40 x 40 x 40
« u: Prosinac 04, 2014, 14:20:30 poslijepodne »
Imam u planu izradu novog aq od cca 60 litara, kontam da je to neka litraza s kojom se mogu boriti srazmjerno sa slobodnim vremenom koje imam. U planu je kocka od 40cm. Ovaj put bi isao i sa hranjivom podlogom i boljim uvjetima. Zasad pocinjem skupljati informacije i materijal, te razradit prijedloge koje dobijem, u akciju krecem iza nove godine... Neka od prvih pitanja:
* Zivorotke ili ikrasice?
* Jel 60 lit. dovoljno za 2 manja jata riba?
* Jel bolje da aq ima poklopac ili bez poklopca (kontao sam bez poklopca, al neznam zbog mirisa i zadrzavanja toplote vode)
* U aq ce obavezno ici kozice, koje su me strasno zainteresovale!
* Ima li neko nisko bilje, poput trave, al da je bujnije?
*Neki manji panj ili korjen ili mozda kamen u prvom planu, sta je bolje?

Dok se zanimam ovom temom, guglat cu i malo bolje cu se ustelit na vec postojecem aq, posto sam novu u akvaristici...
« Zadnja izmjena: Prosinac 04, 2014, 14:29:58 poslijepodne od LikssOn »

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Novi projekat: 40 x 40 x 40
« Odgovori #1 u: Prosinac 04, 2014, 15:57:35 poslijepodne »
Možda bolje da ideš na plići akvarij ako već hoćeš biljni tj da dobiješ više širine.
Npr. 50x35x35 što je bolje opet za ribice da imaju više prostora za plivanje.
Ja nevolim živorotke tako da moj glas ide nekim ikrašicama tetre ili rasbore, mislim mogu i zajedno.
Dva manja jata bi mogao komotno složiti s nekim manjin vrstama.
Imaš ti bilja kakvog ti srce poželi samo trebaš krenuti od toga šta ti misliš imati i koliko se misliš posvetiti tome.
Glavni faktor od kojeg krećeš je rasvjeta pa onda po njoj slažeš ostale segmente.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 04, 2014, 16:21:21 poslijepodne »
Možda bolje da ideš na plići akvarij ako već hoćeš biljni tj da dobiješ više širine.
Npr. 50x35x35 što je bolje opet za ribice da imaju više prostora za plivanje.
Ja nevolim živorotke tako da moj glas ide nekim ikrašicama tetre ili rasbore, mislim mogu i zajedno.
Dva manja jata bi mogao komotno složiti s nekim manjin vrstama.
Imaš ti bilja kakvog ti srce poželi samo trebaš krenuti od toga šta ti misliš imati i koliko se misliš posvetiti tome.
Glavni faktor od kojeg krećeš je rasvjeta pa onda po njoj slažeš ostale segmente.
Gledao sam onaj tvoj aq od cca 15 litara, onako otvoreni s nekom lijepom lampom, zato sam kontao manjih dimenzija, a da ipak bude dovoljno vode. Sad bas razgledam lampe, pa cu odlucit i o dimenziji, slicnu sam i ja imao na umu kao rezervu: d50, s35, v40.  Sto se ribica tice, one idu zadnje, al onako, cisto informativno, skalari izgledaju lijepo, pa neka kombinacija, 2mlada skalara, manje jato ikrasica: tetra ili rasbora ili.. , kozice obavezno, mada neznam idu li one sa skalarima, o tome se jos moram informisat...

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 04, 2014, 16:53:50 poslijepodne »
Skalare nikako oni trebaju veliki i dubok akvarij oko 50cm dubine

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 04, 2014, 17:29:13 poslijepodne »
Predpostavio sam to. Nebi bilo lose 2-3 krupnije ribice i manje jato nekih manjih, al to je neka moja ideja. Skontat cu to vec, ceka me puno istrazivanja...

Offline heros

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2014, 18:33:26 poslijepodne »
Moje misljenje je da uzmes veci akvarium,lakse ga je odrzavati

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2014, 19:15:28 poslijepodne »
Predpostavio sam to. Nebi bilo lose 2-3 krupnije ribice i manje jato nekih manjih, al to je neka moja ideja. Skontat cu to vec, ceka me puno istrazivanja...
40 ti je malo kratko za bilo kakve vece ribe. A i ako zelis kozice onda zaboravi vece ribe.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 04, 2014, 19:22:25 poslijepodne »
40 ti je malo kratko za bilo kakve vece ribe. A i ako zelis kozice onda zaboravi vece ribe.
Kliker je predlozio 50 x 35 x 35/40- visina

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 04, 2014, 19:27:34 poslijepodne »
Pa dobro ti je napisao jednostavno se moraš pomiriti s tim da ne možeš imati sve što ti se sviđa jer moraš gledati da jedno s drugim ide skupa i da im odgovaraju uvjeti.
Neznam zašto svi navaljuju na te skalare ja recimo ću u budućem akvariju samo jato hengeli rasbora a imam u planu jednog od cca 200L.
Osobno mi je lijepše jato manjih ribica sa većim brojem jedinki nego jato sa par većih riba.

Offline LikssOn

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 04, 2014, 19:39:52 poslijepodne »
Pa dobro ti je napisao jednostavno se moraš pomiriti s tim da ne možeš imati sve što ti se sviđa jer moraš gledati da jedno s drugim ide skupa i da im odgovaraju uvjeti.
Neznam zašto svi navaljuju na te skalare ja recimo ću u budućem akvariju samo jato hengeli rasbora a imam u planu jednog od cca 200L.
Osobno mi je lijepše jato manjih ribica sa većim brojem jedinki nego jato sa par većih riba.
Pocetnicke greske, zato sam i otvorio temu, da se nasavjetujem, uz to cu dosta citati i na kraju cu imati dobar i uspjesan projekt, te se nadam da cu steci neko iskustvo i mozda i ja nekad, nekom pomognem :)