Pozdrav!
Kako sam (relativno) nov na forumu (0 postova, pun kufer sati čitanja postova), mislim da bi prvobitno bilo ok da kažem poneku o sebi. Dolazim iz KC, 24 godine, student, prvu "kuglu" dobio sa 18, začas preselio suživot u 35litraša (neću reć šta mi je unutra, razapet ćete me

), a nedavno me pukla želja da napravim neki novi.. (nešto novo, nešto divlje

) I tako dođoh na ideju aj ti lipo kupi neki cca 200 litri pa naprav' neš iz toga (o živote, *ebem li te i s idejom, rakija prva - od sreće). Dakle, reko kad se predstavljam već, mogao bi odmah i napisat ponešto o svom akvariju, stoga nisam stavljao post u sekciju "Novi članovi", već odmah sve obuhvatio u jedan pod slatkovodne akvarije, pa reko kad već pišem o akvariju, mogao bi napisat cijelu povijest postanka akvarija. Pa da počnemo.
Dakle kao što već rekoh, pukne mene želja za nekim cca 200litrašem, a kako imao neki stolić od 87*55, reko prema njemu će bit i akvarij (ponavljam, student, iskoristi sve šta se iskoristit da, nemaš love, krpaj đe stigneš). I tako otišao ja do staklara, reko deder ti men daj 85d*55š*40v. I eto ti 190 litri. Fala lepo. Rakija druga. (SLIKA PRVA)
A kaj sad? Kakve ribetine nutra? Malo prčkao okolo naokolo i naišao na okvirno neke šta mi se sviđaju. I reko OK, avantura može započeti.
Prvo šta sam odlučio je bila izrada poozadine za akv. Vidio 3d, oduševio se. Vidio lakoću izrade, oduševio se. Vidio jeftinoću izrade, oduševio se. Kupljen stirodur, izrezbaren, spoljepljene stijene i sve kako će već bit silikonom, izdubljena na stražnjoj strani rupa kroz koju ide cijev filtera (da sad opet radim, složio bi nekako i na bočno staklo stiropor da prikrije nekako grijača i izlaznu cijev/skimmer, no ok, nema veze, nije toliko uočljivo..), spaljen brenerom

(jest da je mitrač, al mi izgleda ko flejmtrover, pa neka bude flejmtrover), još malo izoblikovan, i dok sam bio ajde zadovoljan izgledom, može nanošenje boje.
(SLIKA 2, 3)
Boja se sastojala od fugikola mešanog sa crnom masom za fugiranje, te nanošena sljedećim načinom:
1. dan - polit vodom, bijela podloga (čisti fugikol), ostavi da se suši
2. dan - polit vodom, tamno sivi premaz, ostavi da se suši
3. dan - polit vodom, svetlo siva izbočenja, ostavi da se suši
4. dan - polit vodom, tamno siva/crna udubljenja, ostavi da se suši
(SLIKA 4)
i super to meni zgledalo! Reko zakooon zakoooon bravo ja! Eh. Nakon 3 dana bravo ja išao malo polit vodom, reko da vidim dal drži vodu. Doslovno. Rakija treća četvrta i peta. Ode sve crno dolje. I dio sivog. Rakija šesta.

Šta sad? Tak se keljit u akvarij ne može. Uz prisjećanje rodnog stabla svih osoba šta su hvalile izradu pomoću smjesa za fugiranje odlučim napravit novu pozadinu. Majka odgovara, uzima ovu i izriba lagano šta je išlo dolje. Traži dalje. Naišao na neku hidroizolacijsku žbuku. A reko em je hidro, em je izolacija, ćemo da probamo, jel. Sva sreća paše. Ajde, malo olakšanja, to smo rešili, možemo dalje.
Korak sljedeći: lepljenje u akv. To je prošlo bez problema, pun kufer silikna, gore dolje levo desno ekvator i paralele i pljas odozada, podboči stiroporom sprijeda i ostavi da se suši. E da, samo da napomenem, akv je prethodno bio napunjen vodom i testiran dal drži, da ne bi poslije bilo nismo znali

. Znači stakla očišćena, pozadina prikeljena, u međuvremenu filter naručen, možemo dalje.
(SLIKA 5)
Šta u njega? znao sam da će bit nešto malo malo biljaka i neki korijen i poneki kamen. Pustolovina pronalaska. Kamenje nije bilo problem, našao u dvorištu, polijevao octom, nema reakcije, reko možee. Kamenje prokuhano i rešeno. Nakon šta sam malo proučavao kako skoro svako drvo može nutra, otišao ja do obližnjeg potoka. Skužim ja iz zemlje nešto viri, ajmo na otkopavanje nečega šta ispadoše fest fajn korijen. I završih do pol u potoku. Rakija sedam. No ok, osuših se, gledam ja malo to, to nekako truljavo. Bem ti korijen. I osma je pala. Sjetih se ja jednog starog vinograda u blizini, neodržavan i bez ikoga i ičega 10-15 godina. Reko odlično. Sutradan stari prolazio onuda, pa ispuknuo jedan trs. Odlično izgledao vizualno, neki truljavi dijelovi, al reko bi'će ok. I tako otpočelo prokuhavanje. Doduše, ova slika nije s korijenom nutra, već s kolinja par dana poslije, al neka, tak je izgledalo dok se o korijenu radilo

. (SLIKA 6)
Prokuhavanje prvo sa solju, drugo sa solju, poslije svakog prokuhavanja mam u zdenu vodurinu di je stajao do sljedećeg dana i prokuhavanja. Od trećeg nadalje sam prokuhavao bez soli, samo panj i voda. Nakon 5. se ja sjetim mogao bi ovo nešto malo truleži šta se još vidi isprat s miniwashom. Mini na najjače i deri. I odbio si pol panja (ne doslovno, al sam ga fino izrezbario) o ebem li ga i ko ga sadio uz ispijanje devete. Ništa, "ukrašavat" ga opet - skalperom, noktima (da, i noktima čupah), fleksericom, nožima, drotkefom, sirkačom, štagodmidošlopodruku, još 2 prokuhavanja i voda još uvijek lagano zamućena ko da se hrčak pop'šo u 50 litri vode. Rekoh zanemarivo. I dobro rekoh. Proces završen, možemo dalje.
Akvarij postavio u odličnu rupu jednu šta imamo(odustali od ideje preuređenja sobe mi i držanja akvarija na stoliću, ovo je na uočljivijoj poziciji), reko ko bog, iza njega ima još mesta za struju, filter, svašta nešta, pod njega zabacio stirodur 5 cm i voila. Muka jad i čemer. Nakon prčkanja podosta po netu i istraživanja o filterima, nekoliko mini infarkta od cijena njihovih (r10), nađem ja dosta pozitivne recenzije za chinesera. Reko naspram ostalih ovo je isplativo i tako bješe naručen Haqos 1200. Stigoše filter, lijepo ja ću njega zabacit iza akvarija, normalno, pošto tam ima mjesta, provučem ja cijev kroz rupu u pozadini ranije opisanoj i super. I prčkah ja po netu nešto vamo-tamo i slučajno naletih na tekst kako eksterni filteri se moraju nalazit ISPOD razine vode. Da, logično nekome ko zna na kojem principu djeluju. Meni koji nisam znao je pao mrak na oči. (ok, pročitao sam to u 11 navečer, nebitno, svejedno mi je bio smak sveta) E tu su bile strušene i jedanaesta i dvanaesta i petnaesta. Da mi nije bilo žao novaca tog trena bi sve letilo van. Ubilo u pojam. Živčana i neprospavana noć. Novi filter ne dolazi u obzir (no shit jbte, 500 kn pljunuo upravo), tam di je trebao bit ne može, pod akvarij ne može pošto je betonska deka, pod betonsku deku da se probuši ne može, dolje jest podrum, al ko zna do kojih temperatura ide, još se smrzne nešto, al ajde došli do zaključka da ćemo postavit nosač ispred akv. i ispod njegove razine. Olakšanje. Složio odozgo prema dolje:
-spužva
-aktivni ugljen
-spužva
-bio balls
-keramika
Kako je i tu mali milion mišljenja, neko nek kaže dal to u redu, ima što da ne treba il nešto promijenit?
Svjetlo. Pošto sam odlučio nemati neke zahtjevnije biljke, reko nije ni svjetlo tolko bitno. Naručih s neta 3 metra ledica (metar ledica ih ima 60 komada, 12-14 lumensa po ledici ispada da je kakvih 2160-2520 lumensi, koji se bolje kužite rekli mi budete jel to dost il ne, biljke budu anubias, micro.pteropus, mahovina). Zakeljih ih na policu iznad akve, i Las Vegas bi se posramio

.
(SLIKA 7,8)
Akvarij postavljen, filter postavljen, hardver pribavljen, lets get the party started.
Kupio u shopu kamenje za dno, 2 vrste granulacije, prokuhao jednom i sasuo na dno. Doduše prvo sam razmjestio veliko kamenje (ono nađeno na dvoru) i pod njega stavio komade stirodura, negdi pročitao da je ok da nije tak velko direktno na staklu. I onda sasuo podlogu. Uz nju ubacio drvo i napunio vodom i tako ostavio da stoji. (I grijač sam stavio na mjesto) (nisam ni njega ni filter palio)
Cikliranje
Bez uvrede, al ebem li vam cikliranje. Ne zbog samog procesa, nego nakon 1000 postova pročitanih, 1000 različitih mišljenja. Mislim, kužim da je to individualan proces, al pa daaaaj

. No ok, reko ajmo onda nešto nekako iskombinirati kao rezime svega pročitanog.
Dakle, ta "prva voda" stajala u akvariju 5 dana, 4. sam upalio filter i grijač (prema pročitanom to bi trebao kao bit prvi dan cikliranja? recimo da je), 5. sam ih isključio te ispustio 70-80% vode van. (sad ne znam šta sam opće ovo palio dan prije, đe svrha.

Da citiram dokumentarac o karlovčanu jednom - "Nikad nisam bio baš bistro dijete") Zavezah microsorum za kamen, zabacih iza drveta, povezah mahovinu na mjesta na koja sam htio i napunih beštiju vodom.

U shopu su mi preporučili da uzmem od DAJANE Prevent proizvod, da stavljaju obavezno prije dolaska novih riba/prvih riba, pa metnuh toga nutri. Bješe to ponedjeljak. Nemam test kit za mjerenje parametara, jer su skupi ko sam vrag, možda nabavim jednom (in a galaxy far far away). U petak mi stigle iz obližnje Malezije ebuy anubiasi, dok sam ih vidio nisam znao jesu plastični il pravi. Fenomenalno izgledali. Njih "okupao" u hipermanganu, rizom njet, naknadno ubacio u akvarij, te spovezao. (SLIKA 9) Isti dan stiglo još preparata, te dodah u vodu od DAJANE proflor i startplus. Jep, studentski novčanik, proizvodi u skladu s time.

Po drvetu sam počeo primjećivati neke nakupine ili što je već, kao paučinu, no ponovno pročitah da će to riješit stanovnici dna akvarija, planirani ancistrusi, reko no problems. (SLIKA 10)
Sad je već valjalo počet razmišljat koje točno ribe bi išle nutra, znao sam okvirno (skalar, guppy, cory, molly, ancistrus, shrimps, betta..). Tražih tražih koje se podudaraju. I viđ vraga, one šta sam mislio obavezno stavit – skalar i guppy – skalar jede guppye. Božanska tijela, svemirska prostranstva, daleki istok i ostale kulturne znamenitosti svijeta prolazile glavom. Rakija 16. No, aj da mi vidimo drugo treće mišljenje i ko bi reko…sva su različita. Na jednom molly i skalari nejdu, na drugom idu, na trećem guppy možda, na četvrtom u akvariju treba pustinjskog štakora držat. OK, shvatih, očigledno i to stvar izbora. Odluka je pala an skalare, guppye, platye, te ancistruse. Ali, opet, kojim redom? Ancistrusi su čistači i ribe dna, reko njih ću prve, par dana nakon njih guppye, pa platye, nek se udomaće u akvariju, pa skalare na kraju, kako su najagresivniji od navedenih riba, reko ak dođu na kraju možda neće se osjećat tako dominantni i udomaćeni, pa će pustit ostale na miru. I još jedna stvar riješena. Sad samo čekat da prođe cikliranje.
3 dana nakon toga je uslijedila još jedna 50%-tna promjena vode, odstajale prije toga 2 dana, te uz dodatak startplusa (ponedjeljak).
U četvrtak obavih jednu 30%tnu izmjenu vode, te dodah proflor. I danas (konačno) otiđoh u kupovinu po prve fishere.

3 ancitrusa za početak, da vidimo malo ponašanje, a za par dana ću u nabavku guppya! Normalno, ostavio ih prvo u vrećici iz shopa kakvih pol sata da se aklimatiziraju, te ih pustio nutra i 15 min nakon toga već su počeli plazit po drvu. (SLIKA 11, 12). Kako to sad izgleda može se vidjet na SLICI 13.oj.
Ovaj je post trebao bit objavljen nakon završeta punjenja svim ribama nutra, aliii... kao što rekoh da ću idući tjedan ić kupovat guppyće, a vidio sam da su u zoo shopu 15 kn komad (smirenje rakijom 17), odlučio sam ga objavit danas, te upitat odmah ima li netko za podat iz KC ili okolice navedene fishere?
I na kraju da kažem da mi žao šta sam vas zamarao ovako dugim postom, te zahvalim unaprijed onima koji su našli vremena i živaca da pročitaju i još odgovore na pitanja.

Također, svi prijedlozi, kritike, poruke, pitanja, želje i pozdravi više nego dobrodošli!
pozdrav!