Srpanj 27, 2025, 13:15:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: osnovni preparati za vodu  (Posjeta: 1374 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivanpa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
osnovni preparati za vodu
« u: Svibanj 16, 2006, 09:28:00 prijepodne »

Pozdrav svim ljubiteljima ribica pa makar i samo na gradelama.

Novi sam u ovom sportu pa vas molim da mi date par savjeta koji supreparati dovoljni za zdravi rast biljaka i ribica. Kada pitate trgovca onda bi vam trebalo višepreparata nego vode, a mene samo interesira iz vašeg iskustva koje, u kojoj količini i koliko često ( tjedno, mjesečno ) dodavati u vodu a da bi vam bili zahvalni ribice, biljke i naravno vaš novčanik.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2006, 09:44:00 prijepodne »
Hej ivanpa, dobro dosao!
Osnovno je da uzmes sredstvo za pripremu vode koje neutralizira klor i teske metale. Bez svega mozes proci osim bez toga. (Neki prolaze i bez toga, ali ja ne vidim zasto i cemu to.) Osim toga ja koristim jos jedino tekuce gnojivo za biljke.
Sto se tice drugih dobrih stvari (npr. treset), to ovisi koje ribe mislis imati.
Ja tjedno mijenjam 10% vode, ali to ti je sve individualno, isto ovisi o broju ribica, kolicini bilja, filtraciji, svjetlu, ma vidjet ces i sam kad krenes.
Ono sto ti ne bih preporucio da bacas novce su pH minus, zatim sredstva koja sluze da pola godine ne radis izmjenu vode te biostarteri (bakterije). Ako se jos cega sjetim, napisem ti!

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline ivanpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2006, 10:34:00 prijepodne »
Zahvaljujem na brzom odgovoru. Akvarij ima 120 l brutto, a kad sam stavio dodatke cca 100 l. U njemu su dvije lampe aqua-glo i flora-glo svaka po 20w. Volio bi da su jače ali sam ograničen originalnom dužinom cijevi. Filter je unutrašnji Duetto 150. Za početaku njemu imam 4 guppya, 7 neonki, 5 plata, 1 ancitrusa, 2 leopard koridorasa, i još dva čistača algi. Interesira me kakva bi idealan bio sastav vode, te ako je tvrđa ili povišen ph kako ih prirodno snizit.Koji su najisplativiji testeri?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #3 u: Svibanj 16, 2006, 11:13:00 prijepodne »
Ovako. Gupijima i platijima pase tvrda, bazicna voda, a neonkama, korijima i ancistrusa meksa, kiselija. Sad bi bilo najjednostavnije kad bi se odlucio za jedne od njih. Ako se odlucis za neonke&co. onda se voda omeksa dodavanjem destilirane i zakiseli tresetom. Ako se odlucis za zivorotke onda mozes slobodno tociti vodovodnu pripremljenu sredstvom za pripremu vode. Medjutim, mnogi drze neonke&co. u vodovodnoj i nemaju problema. Dosta je vazno da ako mijenjas vece kolicine vode nema velike razlike u temperaturi. Ne znam gdje zivis, ali mislim da nema tih riba za koje bi vodu eventualno trebao "otvrdnuti".
Koliko bilja imas, znas li kakvog?
Koridorasi ti vole biti u jatu, bar pe-šest komada tako da ako imas mogucnosti onda im to i omoguci.
Najisplativiji testeri? Khmm. Tesko je to reci. Uzalud ti jeftini testeri ako ne valjaju, u analizu istih ne bih isao jer ne znam dovoljno.
Ako ne mislis dodavati destiliranu i kiseliti vodu onda mislim da ti testeri ni ne trebaju.
Sam nesto zaboravio?

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline rolka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Svibanj 16, 2006, 16:21:00 poslijepodne »
ako si pocetnik uzmi neke ribe da se ucis na njima (gupy,moly...),a ako mislis uzeti odmah neke ribe za koje ti trebaju testeri mislim da je najisplativije tetra 5u1 a i najjednostavniji za testiranje.To ti kosta oko 150 kn,ali da ides kupovat svih 5 posebno platit ces oko 200-250kn.Koji su od njih svih najprecizniji i najbolji neznam
johnny

Offline ivanpa

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 16, 2006, 20:27:00 poslijepodne »

Ovo je moj akvarij za početak. Interesira me kolika bi bila idealna temperatura i trebaju li sve ribice prije ubacivanja u akvarij proći proces dezinfekcije, te koja bi bila bolja hipermangan ili sol