Srpanj 06, 2025, 18:49:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi plivac u vodama ciklida  (Posjeta: 1654 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brumbramar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
Novi plivac u vodama ciklida
« u: Kolovoz 19, 2014, 20:55:47 poslijepodne »
Pozdrav dragi ciklidasi i svi ostali akvaristi,

Nakon par godina plivanja sa barbusima u biljnim akvarijima zazelio sam se promjene, tocnije malo mi je dosadilo bilje a i ciklidi su mi oduvijek bila tiha patnja. S obzirom da akvarij koji mi stoji na raspolaganju ima samo 54 litre nisam bas imao puno mogucnosti odabira. Tako je odluka pala na Neolamprologus multifaciatus "multice" jer sam na forumima vidio da se mogu drzati u manjim akvarijima.

Trenutno sam u fazi uredenja akvarija ali posto je jos uvijek ljeto i nisam stalno doma to se dosta otegnulo i otegnut ce se jos sigurno do 10 mjeseca. Ipak sam u ono malo vremena sto sam bio doma uspio slozit ovo sto vidite pa sam odlucio to podijelit sa vama i poslusat sve savjete kako da napravim bolje. Tu jos nema puzevih kucica jer ih u Rijeci nisam uspio nigdje naci za kupit. Kad ih uspijem nabavit planiram maknut neko kamenje i stavit kucice na njihovo mjesto tako da ce cijela stvar izgledat drugacije. Ovaj pjesak je tu samo provizorno zbog mene da vidim kako stvar izgleda sa podlogom i meni se osobno svida ali po svemu sta sam procitao ocito je da je za multice prekrupan (1-3 mm). U meduvremenu sam nabavio nesto sitnijeg pjeska granulacije do 1 mm koji planiram stavit umjesto ovog. Dakle ovo je sam pocetak uredenja akvarija i ima puno mjesta i vremena za promijene.

Eto toliko od mene za pocetak. Ovdje cu biljezit sve promijene akvarija dok multici ne zaplivaju pa i poslije toga. Isto tako cu vas sve vjerojatno davit sa pitanjima i trazit od vas savjete jer sam potpuni pocetnik sto se ciklida tice.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Novi plivac u vodama ciklida
« Odgovori #1 u: Kolovoz 19, 2014, 21:28:38 poslijepodne »
pozdrav...

pijesak si i sam pročitao da je prekrupan, oni su ti buldožeri tako da im treba sitniji pijesak... a i zbog filtriranja kroz škrge...
kad budeš micao kamenje ostavi samo 2-3 komada koja će predstavljati neke grube granice teritorija i to je dosta, ionako će oni sebi sami složit kako im paše...

puževe možeš naći negdje po vinogradima, vrtovima, livadama... ne znam kako je u Rijeci, ja sam ih u dalmaciji nalazio posvuda i evo ih u tanku čekaju stanovnike...

sretno dalje

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Kolovoz 19, 2014, 22:45:01 poslijepodne »
Iskreno ako mi se pruzi prilika kupit samo kucice onda cu tako napravit... Pobiranje puzeva sa poda i ciscenje ostavljam kao zadnju opciju jer mi je malo zao ubijat puzeve samo zato sto mi trebaju njihove kucice...
Sad trenutno cekam prvu kisu i frenda koji ih skuplja i jede pa se nadam da cu tako doc do kucica.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Kolovoz 20, 2014, 09:52:40 prijepodne »
ne moraš ih ubijat, ima puno praznih kučica... ja ih nabrao jedno 30 komada samo u svom vrtu :)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 20, 2014, 13:41:10 poslijepodne »
Eto dobrodošao...

Po pitanju peska ja ti savetujem, no ti si ga več kupio, da bih stavljao fini pesak - dobar je kvarčni pesak koji se koristi za bazenske filtere. Po mom iskustvu, ja bih ostavio samo jedan kamen ili nit jedan. naime N.multifasciatusi ti žive u koloniji i oni rade i rade...kako njima paše. No preporuka je da bih stavio puno puževih kučica, jer kod tih kučica oni su jako probrljivi...neke zatrpaju, neke ostave ali u njih ne idu i samo jedna jim na kraju valja , gdje obično obave i mrest. najbolje jih imati same u akvariju, barem u toj litraži pa tako lepo uživati u njihobvom ponašanju.
Staviti jim markere malo je riskantno, jer se znade formirati dve grupici, pa če svaka braniti svoju teritoriju, no da pri tom kat tad koji i nastrada. Sad sa malcima je tako...dok oni vide da ima mesta ima i malca i brižljivi su roditelji..kad nema mesta nema ni malca.
Puževe kučice nadješ u prirodi ili ponekad i u kakvom marketu....

i tako  :)

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Kolovoz 20, 2014, 14:03:15 poslijepodne »
@Zeleni

Potrazit cu ih jos po Rijeci kad budem doma. Sad sam trenutno na Krku i ima golaca na kile ali kucica nigdje :(

@Bojko

Ovaj pjesak koji sam kupio je kvarcni granulacije do 1 mm i kupio sam ga u bauhausu na odjelu za gradnju.

Probat cu tako bez kamenja kad nabavim kucice...
Jedino se bojim da ce akvarij bit pust pogotovo u visinu...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #6 u: Kolovoz 20, 2014, 14:05:22 poslijepodne »
Reci nam,koja je visina akvarijuma i koje su dimenzije dna?
Enjoying cichlids...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 20, 2014, 14:11:17 poslijepodne »

Jedino se bojim da ce akvarij bit pust pogotovo u visinu...

ne moraš se toga bojati....imat češ jih posvuda..to su ti istražitelji i pogotovo kad su sami  u akvariju oni idu u sve sfere akvarija od dole na gore. i da sa ciklidima akvarij nikada nije pust.

Offline brumbramar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Kolovoz 20, 2014, 14:14:49 poslijepodne »
40x45x30 - VxŠxD
« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2014, 14:18:05 poslijepodne od brumbramar »