Srpanj 21, 2025, 12:00:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Broncani Cory  (Posjeta: 960 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lady Jana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Broncani Cory
« u: Siječanj 01, 2015, 16:46:20 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  54l
-   temperatura,  27°C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  neznam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   1,5g
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   3-4tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode   svakih tjedan do 10 dana  20%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija   da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    Eheim unutrašnji filter 2007
-   način i periodi čišćenja filter materijala  spuzvu malo isperem u akvarijskoj vodi prilikom ciscenja
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spuzvu

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   jedan panj dobiven od akvariste neznam koji je i jedan veci kamen testiran octom te na njemu mahovina
-   grijač Jager 25-300w
-   pumpa za zrak da 
-   CO2 sustav – kakav   ne, dodam nekad Easy Carbo
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  Mikroelemente kupljene preko njuškala i Easy Carbo

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   5 ramireza, 4 pristele, ancitrus i 2 pangasiusa
-   starost ribica   kod mene su 7mj i duže jer ih nisam sve odjednom stavljala
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   jednom dnevno hrana u listicima, sak, lavre komaraca, tabletirana hrana i kuhano povrce - svaki dan nesto drugo i nedjeljom post

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke   ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju)  ne
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi   ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi  zemlja za cvijece prokuhana i stavljena u najlonsku carapu oko 2 cm te preko toga oko 5 cm kvarcnog bijelog sljunka koji je također prokuhan
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu  ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   promjena podloge
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)  ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
Dakle akvarij je bio u funkciji nekih 1,5 g ali mi je biljke napala crna koncasta alga uslijed oslabljenog svjetla. Promijenila sam lampu i iscupala svo bilje. Tu vodu sam ispumpala u kanistere. Stavila novu podlogu i vratila vodu iz starog postava. malo cesce sam mijenjala vodu i usisavala podlogu zbog zemlje cca svakih 4-5 dana jedno 2 tjedna. Kako mi je spuzva u filteru bila stara i sva se vec ofucala istu sam promjenila nakon tih 2 tjedna od nove podloge i stavila novu te kupila Cory-e od uzgajivaca sa foruma kojeg su mi svi preporucili, 8 kom. Nakon tjedan dan jedan po jedan su poceli ugibati i to prvo 3 najmanja a zatim jedan malo veci. Sada nekih tjedan i pol nije vise niti jedan uginuo

-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nisam primjetila, samo sam ih odjednom ujutro ili kasno navecer po jednog nalazila preokrenute na dnu
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)  normalno su rovarili po dnu
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)  neznam
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   tjedan dana nakon sto sam ih stavila u akvarij
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   uginula 4 cory-a
-  stanje ostalih stanovnika  odlicno

Dakle neznam zasto su Coryi uginuli jer mislim da sam sve napravila kako treba i cikliranje i izmjena vode... Također Coryi su kupljeni od provjerenog uzgajivaca sa foruma (Dario28). Pretpostavljam da je do necega u podlozi jer je samo njima smetalo. Ono na sto ja sumljam je ta promjena spuzve jer ova nova nije stigla jos na sebe vezati bakterije a ja pametna ju se nisam sjetila malo natopiti u vodi kojoj sam oprala staru spuzvu. Sto vi mislite? Sada je sve ok ali zelim znati gdje sam pogrijesila kako nebi ucinila ponovno neku pogresku.

Hvala na savjetima