Kolovoz 09, 2025, 09:27:04 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sljunak?  (Posjeta: 2724 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline carpediem

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
Sljunak?
« u: Srpanj 19, 2014, 10:31:54 prijepodne »
Dali je za akvarijsko bilje dovoljan obicni akvarijski sljunak uz dodavanje plantamin tetra tekuceg gnjojiva ? Unaprijed hvala na odgovoru :-)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Sljunak?
« Odgovori #1 u: Srpanj 19, 2014, 11:20:26 prijepodne »
tehnicki, da. 95% a mozda i vise bilja moze uspijevati u potpuno inertnoj podlozi uz prihranu kroz vodeni stup.
U praksi, koliko god to jednostavno zvucalo, nije bas samo tako.
Ako se ne varam, taj plantamin je samo mikro, znaci samo sa njim nece ici sigurno.

Offline carpediem

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 19, 2014, 11:35:22 prijepodne »
A sta bi mi jos trebalo uz taj plantamin :-)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 19, 2014, 13:15:25 poslijepodne »
pa, gle, ako ces vec ici to probati, mislim da ti je najekonomicniji onda easy life, oni su oko 60kn 0,5l.
Trebas profito za mikroelemente i nitro (N), fosfo (P) i potassium (K) kao makroelemente. I eventualno nekakav CO2, ovisno o tome koliku rasvjetu imas.

Offline carpediem

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Srpanj 19, 2014, 14:14:07 poslijepodne »
A koliko te kostaju dole ? :S

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #5 u: Srpanj 19, 2014, 14:43:00 poslijepodne »
Nebi bilo loše da PROČITAŠ ko i mi svi ostali

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 19, 2014, 14:46:21 poslijepodne »

Offline carpediem

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Srpanj 19, 2014, 19:54:16 poslijepodne »
Hvala puno :-)

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #8 u: Srpanj 19, 2014, 22:48:09 poslijepodne »
Jednostavno je u principu. Prvo vidiš kakav akvarij imaš i koliko svjetla je u poklopcu. Onda prema količini svjetla vidiš koje biljke će ti uspjevati. Ako ti se sviđaju, posadiš ih i bok. Ako ne, pojačaš svjetlo i nabaviš one koje ti se sviđaju.

Da ne filozofiramo, za početak je ovo pravilo okej:
a) jedna neonka po dužini akvarija=najnezahtjevnije biljke (Anubias, Microsorum, Crypte neke, rogolist, Saggitaria, mahovine...)
b) dvije neonke po dužini akvarija=srednje zahtjevne biljke (većina stabiljkastih biljaka kao npr. Ludwigie, Hygrophile, Rotala...)
c) tri neonke po dužini akvarija=skoro sve biljke (tepih biljke tipa Hemianthus, Glossostigma...)
d) četiri neonke do dužini akvarija=bolje nemoj (alge i to)

Ne bi išao u LEDice i to jer pretpostavljam da ćeš krenuti s neonkama kao i svi koji prvi put kupe akvarij. Ovo je jako općenito i okvrino napisano, ima tu još puno stvari koje bi mogle utjecati na rezultate. Isto tako to vrijedi ako želiš da biljke okej rastu i lijepo izgledaju. Npr. neke od srednje zahtjevnih biljka će rasti i pod malo svjetla, ali će izgledati ne baš najljepše.  Ako ti se ne da razmišljati i tražiti po netu koje biljke traže koliko svjetla, onda jednostavno kupi koje ti su ti najljepše, posadi ih i drži fige da će uspjevati...vjerojatno neće. :D

Uz svjetlo, biljke trebaju još i hranu, tj. gnojivo, podlogu i CO2. Koliko ćeš gnojiti i s čim opet ovisi o količini svjetla tj. o biljkama koje imaš. Ako si ovo pod a), vjerojatno će biti dovoljno jednom tjedno dodati mikroelemente i uz mijenjenje vode i ono kaj ribe po**ru (ako imaš ribe, barem par komada i ako ne čistiš podlogu jako detaljno) će biti dovoljno jer biljke rastu sporo. Pod b) bi već trebalo lagano dodavati makroelemente (to je ovo kaj ti je kinggo stavio link) i možda kakav DIY CO2 lagano. Pod c) i d) je već potrebno žešće gnojenje i CO2 iz boce.

E sad, podloga. Super je kad imaš dobru podlogu bez obzira na svjetlo. Npr. pod a) uz dobru podlogu ne moraš dodavati ništa par godina ili ikad, nemaš brige oko doziranja gnojiva, a i biljke ljepše izgledaju. Ali isto tako nema baš smilsa staviti podlogu, a onda akvarij napuniti Anubiasima, mahovina i plutajućim biljkama koje se ne sade u podlogu. Sve ovisi kaj ti se sviđa. Ako nemaš veliki akvarij dobre podloge su ti kupovne, npr. vulkanit, Tetra complete supstrat, JBL Aquabasis plus...naravno dobre su i za veliki akvarij, ali ako imaš love. Ako si raspoložen za eksperimentiranje, zemlja za cvijeće je okej, ali to je sad skroz nova priča. :)

E sad tek vidim da si u temi koju imam cijelo vrijeme otvorenu u drugom tabu pitao za identifikaciju biljaka. Ove prve dvije bi ja stavio u b) kategoriju. Mislim, rast će i u akvariju s jednom lampom, ali bez donjih listova i dosta sporo. Probaj ih barem posaditi direktno ispod lampi. Uz dovoljno svjetla rastu dosta brzo i vole dobru podlogu. Ova zadnja bi bila pod c), u akvariju s manje svjetla će ti životariti neko vrijeme i onda propasti. :/
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline carpediem

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Srpanj 20, 2014, 04:26:25 prijepodne »
svijetlo je jedna neonka od 15 w a akvarij je od 60 litara, a ja imam jednu vrecu aqualita isto neka podloga mislim barem mi je tako reklo u zoo shopu pa jel pase ta podloga?znaci ta mala biljcica tj biljka prednjeg plana treba dosta svijetla ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 20, 2014, 10:20:17 prijepodne »
15W na 60l (54 vjerojatno) je malo. Anubiasi, kripte, microsorum, limun i tako to.
Kaj se tice aqualita, ne znam koliko on je ili nije hranjiv, ali mislim da nije nista posebno.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 20, 2014, 11:11:13 prijepodne »
Na tvom mestu bi ja uz aqualit dodao neku hranjivu podlogu tipa JBL aquabasis+ ili Tropica plant growth.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline carpediem

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Srpanj 21, 2014, 01:08:06 prijepodne »
aham hvala poslusat cu savjet :-)