Kolovoz 03, 2025, 12:09:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pravilna briga o Utricularia Graminifolia  (Posjeta: 2212 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline joze

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pravilna briga o Utricularia Graminifolia
« u: Lipanj 03, 2014, 19:46:30 poslijepodne »
Pozdrav,
prije dva dana uzeo sam Utricularia Graminifolia u Zoo Citija i malo sam čitao o njenoj zahtjevnosti. U akvariju držim 25C vode, koristim tetra complete  substrat i svjetlo je t8 15w daylight. Kod dodavanja sredstava na početku dizanja akvarija doda sam i Tetra PlantMin.

Mene sad zanima kako da je tretiram za početak da se to razvija u pravilnom smijeru? Bitno je napomenuti da CO2 ne koristim, kažu da je za ovu biljku poželjno al da se ne mora.

Čitajući naišao sam na razno razne informacije poput toga da moram testirat tvrdoću i po potrebi to stabilizirat, pa dodavat željezo i sl.

Jednostavno na tržištu ima svakakvih kemija za svašta i pomalo sam izgubljen u svemu tome. Da li je dovoljno da ostavim sve kako je i koristim Easy Life Easy Carbo, a PlantaMin da više ne koristim?

Evo ovako je to kod mene

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Pravilna briga o Utricularia Graminifolia
« Odgovori #1 u: Lipanj 03, 2014, 20:03:28 poslijepodne »
Bez omekšavanja vode ništa, znači ako dodaješ vodu iz pipe koja je u Splitu pretpostavljam isto tvrda ko i u ostatku Hrvatske možeš se odmah pozdraviti s njom, jednostavno ne podnosi tvrdu vodu.

Ja sam je držao u vodi napravljenoj mješanjem RO vode i pipovače u omjeru 4:1 ili 5:1, nisam nikada mjerio tvrdoću pa ne znam koliko je točno. Ne voli baš jako bogatu podlogu jer je ustvari mesožderna biljka i kao i sve mesožderke naviknute su na siromašne uvjete. Najbolje mi je rasla u kombinaciji malo Amazonije sa Manadom. Voli dosta željeza i mikroelemenata u vodi, bez toga brzo poblijedi. Svjetlo srednje jako do jako, CO2 sam uvijek imao. U tim uvjetima dosta brzo raste.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 03, 2014, 20:09:38 poslijepodne »
Znači onda mi je za početak omekšavanje vode potrebno. Nisam ni ja mjerio tvrdoću ali onda ću stavit ono sredstvo za smanjenje tvrdoće ili mogu kombinirat destiliranu vodu sa vodom iz vodovoda. Ako mi stoji dva tri dana u normalnoj vodi, nisam napravia neku veliku štetu?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 03, 2014, 20:14:26 poslijepodne »
Samo miješanje s destiliranom vodom pomaže, nemam pojma kakvo je to sredstvo za omekšavanje vode, ali sumnjam da može dovoljno omekšati vodu. Znači na svaku litru vode iz pipe trebaš oko 4 litre destilirane vode otprilike. Jedino nemoj naglo to napraviti ako imaš ribe ili nešto živo u akvariju nego malo pomalo. Par dana u tvrdoj vodi ne bude ubilo UG, a naglo omekšavanje vode i pad pH koji ide uz to bi moglo ubiti ribe.   
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 03, 2014, 20:19:29 poslijepodne »
Drugi tjedan cikliranja tako da nema problema oko toga..  Al opet kad razmišljam zar u samom procesu cikliranja voda ne omekša, dodavanjem SafeStarta i sl.? Akvarij mi je 80 litara, tako da otprilike možda ima 70-75litara vode u njemu..

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 03, 2014, 20:54:12 poslijepodne »
Možda i omekša malo, ali za ovu biljku mora biti jako mekana. A gle, probaj pa vidi, možda će ti rasti i bez omekšavanja (iako prema mojem iskustvu neće)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Lipanj 03, 2014, 22:57:20 poslijepodne »
A mislim da ti je rasvjeta pre slaba tako da ti trud možda neće ići

Galaxy SIII

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 03, 2014, 23:29:49 poslijepodne »
Koliko sam cua ova biljka na pocetku zahtijeva slabije svjetlo?

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 04, 2014, 07:16:39 prijepodne »
A neznam ja sam pak čitao da je zahtjevna te traži jako do srednje svijetlo, a ti imaš slabo slabo sijetlo

Galaxy SIII

Offline kliker

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 04, 2014, 07:34:11 prijepodne »
Vjerojatno imaš ovo pakiranje sa slike i koliko tu vidim traži dosta svijetla

Galaxy SIII

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 04, 2014, 11:58:37 prijepodne »
Da imaš pravo. vidiš tu na kutiji tražu dobro svjetlo a po internetu piše umjereno svjetlo..  :)

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Lipanj 04, 2014, 12:28:18 poslijepodne »
mislim da je to zahebana prestižna biljka koja je lijepa ali nije vrijedna tolike brige koliko zahtijeva. kod mene je lijepo rasla neko vrijeme ali nisam ju ošišao na vrijeme i digao mi se cijeli tepih. svi pokušaji da ju ponovo zasadim su propali i s vremenom se izgubila.
uglavnom kod mene je problem bio u šišanju. nakon što se ošiša (a to je prilična gnjavaža ako je veća površina) tepih ružno izgleda i dosta dugo treba da ponovo ozeleni, a ako previše uživaš u tom zelenilu riskiraš odvajanje od podloge. zato mi više nije previše zanimljiva.
ja sam ju imao u srednje tvrdoj vodi 8GH, 0.6W/l T5, co2, gnojenje pojačani PPSpro, podloga Seachem Flourite black.

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 05, 2014, 18:43:30 poslijepodne »
Uzeo sam Tropical GH/KH test i mogu reć da mi je tek nakon 22-23 kapanja GH testom voda prominila boju. Šta znači da je meni voda tvrda negdi do 23dGH. Možda sam slabo i protreskiva mjeru kad sam stavlja kapjice al tek nakon 22 je poprimila skroz zelenu boju. I sad po mojoj procjeni znači trebalo bi u akvariju bit otprilike 56 litara destilirane vode i 14 litara normalne vode?
« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2014, 18:51:36 poslijepodne od joze »