Srpanj 09, 2025, 11:20:06 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Svjetlo u akvariju  (Posjeta: 1164 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stjepanf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
Svjetlo u akvariju
« u: Ožujak 31, 2014, 10:10:15 prijepodne »
Pozdrav. Kako naslov kaze pitanje je o svjetlu. Znaci momentalno u akvariju imam dvije T8 lampe od 15W, jedna je juwel daylight a druga je crvenkasta nekakva mislim isto od juwela i diy 20 W 6400K. Svjetlo je upaljeno od 11 - 13 i od 16:30 - 22:30.
Moje je pitanje da li je moguce paliti svjetlo jedamput dnevno tako da samo navecer svjetli zbog radi ugođaja?

Offline slina666

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Podsused
Odg: Svjetlo u akvariju
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2014, 11:21:00 prijepodne »
Naravno da je moguće!

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #2 u: Ožujak 31, 2014, 11:25:39 prijepodne »
Paa, sve je moguće, ali pitanje je preopćenito - nisi naveo koliki je akvarij (litraža, dimenzije), gdje je smješten (u odnosu na ostale izvore svjetla - sobna rasvjeta, prozori, sunce) što je unutra (bilje, ribe), ostale podatke (CO2, gnojenje) i tak... Generalno može od 6 do 16 ili od 13 do 23 ili 7 - 21 ali ovisi o dosta drugih stvari.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Ožujak 31, 2014, 16:26:09 poslijepodne »
Paa, sve je moguće, ali pitanje je preopćenito - nisi naveo koliki je akvarij (litraža, dimenzije), gdje je smješten (u odnosu na ostale izvore svjetla - sobna rasvjeta, prozori, sunce) što je unutra (bilje, ribe), ostale podatke (CO2, gnojenje) i tak... Generalno može od 6 do 16 ili od 13 do 23 ili 7 - 21 ali ovisi o dosta drugih stvari.
Nije malo ovo previše od 7-21, mislim da bi nekih 12 sati trebao biti maximum

Galaxy SIII

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2014, 20:26:54 poslijepodne »
meni svjetko gori cca 12 sati ... morao bih gledati točno zareze na timeru... ali pali se oko 9 ujutro .. možda koju minutu kasnije i gasi se oko pola 10 navečer ...  :up:

gorilo mi je i nekoliko sati više dok nisam stavio timere...  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #5 u: Ožujak 31, 2014, 23:39:59 poslijepodne »
Nije malo ovo previše od 7-21, mislim da bi nekih 12 sati trebao biti maximum

Galaxy SIII

Jasno da je previše, pogotovo ako pričamo o nekoj jakoj rasvjeti. No, kako sam napisao, ovisi o dosta stvari. Meni konkretno gori od 10 do 20:30, s time da je samo pet sati u sredini perioda na full (oko 5000 lumena), a izvan tog perioda je na 50 %. Prije i poslije "glavnog" svjetla ima još po sat i pol na slabim diodama (desetak W). I sve super u jako zabiljenom akvariju od 200 l.

Offline Cyrus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Travanj 06, 2014, 19:28:37 poslijepodne »
Da, nekakvih cca 12 sati bi trebao biti maksimum... Mada i ja dok nisam stavio timere to je bilo sve okvirno (poneki dan je to bilo 8 sati, koji put 14).
S time da najjače svjetlo (sve lampe) kod mene gore 3 sata u sredini dnevnog fotoperioda.
Isto tako fotoperiod ti zavisi o jačini svjetla... Moraš malo isprobavati i naći si neki optimum...
Ako treba zakomplicirati stvari - zovite mene!