Srpanj 06, 2025, 13:25:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: RO uređaj - dilema  (Posjeta: 5565 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
RO uređaj - dilema
« u: Ožujak 26, 2014, 08:19:48 prijepodne »
Pozdrav!

U dilemi sam oko odabira RO uređaja, koji ću koristiti za potrebe morske akvaristike.

Dvoumim se između: AquaPro QuickFit i Puratek 100 GPD RO

Razlika u cijeni je 1100kn.

Imate li kakva iskustva?
Hoće li ovaj jeftiniji model biti dovoljno dobar za moje mjesećne potrebe od oko 300litara RO vode za doljevanje kod mora?

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: RO uređaj - dilema
« Odgovori #1 u: Ožujak 26, 2014, 09:26:56 prijepodne »
kakve catridge prima ta aquapro? ako nisu standardni kao za vecinu ro ja ju nebi uzeo, u konacnici mozes imati vise problema nego koristi. ako jesu onda uzmi jeftiniju, za tu razliku u cijeni ti lako jednog dana ako imas zelje, potrebe, stavis i drugu membranu, filtere...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #2 u: Ožujak 26, 2014, 09:29:24 prijepodne »
kakve catridge prima ta aquapro? ako nisu standardni kao za vecinu ro ja ju nebi uzeo, u konacnici mozes imati vise problema nego koristi. ako jesu onda uzmi jeftiniju, za tu razliku u cijeni ti lako jednog dana ako imas zelje, potrebe, stavis i drugu membranu, filtere...
za aquapro piše samo sljedeće:

Nove Best Buy reversne osmoze na HR tržištu.
Novi veći kapacitet filtera i novi sistem zamijene filtera, vrlo povoljne cijene zamijenskih membrana, jednostavno najpovoljnija i najkvalitetnija reversna osmoza na HR tržištu u ovoj cjenovnoj klasi.

Mozda bi trebao nazvati i pitati?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 26, 2014, 09:41:16 prijepodne »
da, najbolje bi bilo da pitas direktno u ducanu. tebi nista puno nebi trebalo znacit povoljna cijena zamjene membrane kad bi ionako trebale trajati duzi niz godina i dok dode vrjeme zamjene pitaj boga sta ce biti na lageru i po kojoj cijeni
p.s. i aquashop ti drzi jeftine modele  http://www.aquashop.hr/Catalog-Aquili_1121.aspx

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #4 u: Ožujak 28, 2014, 19:59:27 poslijepodne »
za 500l akva deinitivno ozbiljan RO uzmi ne igračke ;)
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #5 u: Ožujak 28, 2014, 20:17:43 poslijepodne »
AquaPro QuickFit sam nabavio i prezadovoljan sam
Sa 300 skida na 5ppm
Membrana je od americke poznate firme,tako da je definitivno za te novce najbolja kupovina,daje vise od 150L dnevno
U aquashopu su preskupe za ono sto daju

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2014, 22:35:50 poslijepodne »
Moj ti je savjet da kupis osmozu u koju idu 10'' ulosci i to sa 3 predfiltera i membranom. Tri predfiltera trebaju biti sediment 20 mikrona, drveni ugljen s 10 mikrona i iza toga sediment od 5 mikrona. Pozeljno je da ti "posuda" od ovog uloska s 20 mikrona bude prozirna da vizualno vidis zmazanocu, iako uloske TREBAS mjenjati svakih 6 mjeseci ili 10.000l vode.
10'' ulosci (ova tri) kostaju ukupno 100kn, a membranu ne mjenjas godinama.

Ako kupis osmoze koje imaju "inline" filtere, zamjene trebas raditi u jednakim intervalima, ako ne i cesce, a filteri kostaju svaki po cca 70 i vise kuna.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #7 u: Ožujak 28, 2014, 22:54:43 poslijepodne »
meni tu par stvari odmah bode oči :D
[/quote]
za aquapro piše samo sljedeće:

Nove Best Buy reversne osmoze na HR tržištu.-OK ako je dobra cijena
Novi veći kapacitet filtera i novi sistem zamijene filtera, vrlo povoljne cijene zamijenskih membrana, -veći kapacitet  -?znači van standardna membrana ?! -? takve koštaju opako ;)
jednostavno najpovoljnija i najkvalitetnija reversna osmoza na HR tržištu u ovoj cjenovnoj klasi.-ovo je uzrečica koja otvara sva.... :up:

samo za info jedine membrane koje su u standardu su membrane koje koriste svi proizvođači su američke licence,
no možda su ih već i Kinezi iskopirali pa od tuda i veći kapacitet ;) samo ako je veći kapacitet ja vidim po slici da je to membrana standardnih dimenzija onda ostaje pitanje koliko dugo će skidati na određeni ppm :)

Samo za usporedbu nije bitna marka orginalna membrana Zagrebačku vodu drži do 20 ppm i nakon 2 god.,a moj morski od 600 litara u prosjeku dnevno odpari i do 40 lit. spojena direktno na vodovod plovak,EMV-akvarij...

Tako da oprezno sa best buy-om :) da ne bu prebrzo  X-( .... :D :D :D

Mozda bi trebao nazvati i pitati?
[/quote]
« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2014, 23:00:51 poslijepodne od g.mizerak »
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #8 u: Ožujak 28, 2014, 22:59:31 poslijepodne »
Ja se slazem da sediment od 20 mikrona drzi i nakon 2 godine, ali, jako savjetujem izmjenu nakon 6 mjeseci.
To je granicni period kada se pocne organsko smece raspadati u njemu, pa ti pocnu prolaziti nitro spojevi, cak i kroz membranu. Taj sam slucaj imao s morskim akvarijem, kada sam imao cijano, i onda sam pojacavao izmjene mora, a cijano je nakon svake izmjene bujao sve vise... Dok nisam izmjerio "cistu" vodu i bio sokiran. Nakon toga sam zakljucio da mi je jeftinije kupovati vodu u DEMI.

Sad sam opet na osmozi (dvije), ali s vise iskustva :)

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 28, 2014, 23:06:46 poslijepodne »
Ja se slazem da sediment od 20 mikrona drzi i nakon 2 godine, ali, jako savjetujem izmjenu nakon 6 mjeseci.
To je granicni period kada se pocne organsko smece raspadati u njemu, pa ti pocnu prolaziti nitro spojevi, cak i kroz membranu. Taj sam slucaj imao s morskim akvarijem, kada sam imao cijano, i onda sam pojacavao izmjene mora, a cijano je nakon svake izmjene bujao sve vise... Dok nisam izmjerio "cistu" vodu i bio sokiran. Nakon toga sam zakljucio da mi je jeftinije kupovati vodu u DEMI.

A ne Smarky,krivo sediment i ugljen sse mijenjaju u pravilu svakih 6 mj. i to se radi ne rdi nitra ;) već radi zaštopavanja i sprječavanja prodora klora u membranu :up:
Membrana za svaki ozbiljan akvarij i sa 20ppm nakon dvije godine nema veze sa cianom ;) dakle ona se mijenja svake 2 jare ;)
za ciano  sam već puno puta objašnjavao najmanji problem je osmoza...ako je Ok osmoza :)
Zima -co2 u stanu zatvoreni prozori-to je kod stabilnih akvarija u manjoj količini
ostatak godine ...disbalans NO3-PO4 to je glavni uzrok ciana kod nestabilnih sistema....u moru naravno

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #10 u: Ožujak 28, 2014, 23:11:45 poslijepodne »

A ne Smarky,krivo sediment i ugljen sse mijenjaju u pravilu svakih 6 mj. i to se radi ne rdi nitra ;) već radi zaštopavanja i sprječavanja prodora klora u membranu :up:
Membrana za svaki ozbiljan akvarij i sa 20ppm nakon dvije godine nema veze sa cianom ;) dakle ona se mijenja svake 2 jare ;)
za ciano  sam već puno puta objašnjavao najmanji problem je osmoza...ako je Ok osmoza :)
Zima -co2 u stanu zatvoreni prozori-to je kod stabilnih akvarija u manjoj količini
ostatak godine ...disbalans NO3-PO4 to je glavni uzrok ciana kod nestabilnih sistema....u moru naravno
Gle, kad osmozu koristis rijetko, onda nije problem u zastopavanju, vec u raspadu. Mjerio sam nitrate i nitrite u "svijeze" ocjedjenoj vodi, i imao sto vidjeti. Pitaj Dedu V.,  potvrditi ce ti. A osmoza je bila stara ispod godinu dana.
Ok, moguce da je bilo i drugih problema sa akvarijem (Deda tvrdi da je na uketom mjestu)

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 28, 2014, 23:18:32 poslijepodne »

Gle, kad osmozu koristis rijetko, onda nije problem u zastopavanju, vec u raspadu. Mjerio sam nitrate i nitrite u "svijeze" ocjedjenoj vodi, i imao sto vidjeti. Pitaj Dedu V.,  potvrditi ce ti. A osmoza je bila stara ispod godinu dana.
Ok, moguce da je bilo i drugih problema sa akvarijem (Deda tvrdi da je na uketom mjestu)
A to da ako ju koristiš rijetko naravno da se nakupljeni minerali u membrani osuše i razbijaju membranske kolektore jer sesušenjem i ponovnim pritiskom vode dobije sistem šmirgla-pjeska..
e sad NO3 i NO2 ne znam od kud jer u vodovodu je vrlo niska,minerali ..u membrani  -? ok možda malo,a organskog otpada od kud...
pa pipovača je puna klora radi dezinfekcije :)
tako da ili ti je vodovod-tj.cjevi loše ili ...nemam ideju :)
ali oko ukletog ne bi tu ovo je ozbiljan forum ;) :D

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 29, 2014, 11:06:53 prijepodne »
Moj ti je savjet da kupis osmozu u koju idu 10'' ulosci i to sa 3 predfiltera i membranom. Tri predfiltera trebaju biti sediment 20 mikrona, drveni ugljen s 10 mikrona i iza toga sediment od 5 mikrona. Pozeljno je da ti "posuda" od ovog uloska s 20 mikrona bude prozirna da vizualno vidis zmazanocu, iako uloske TREBAS mjenjati svakih 6 mjeseci ili 10.000l vode.
10'' ulosci (ova tri) kostaju ukupno 100kn, a membranu ne mjenjas godinama.

Ako kupis osmoze koje imaju "inline" filtere, zamjene trebas raditi u jednakim intervalima, ako ne i cesce, a filteri kostaju svaki po cca 70 i vise kuna.

zasto sediment iza ugljena? uloga karbonskog bloka nije sediment filter. ja bi onda radije 20-5 prije ugljena a zapravo je dosta i samo 1x 5(ili jos bolje, 1)mikrona. njemu to i tako nije apsolutna vec nominala vrjednost koliko filtrira  i bolje da sto manji koristimo i manje tog prolazi kroz filter. nekako mi se cini da to stavljaju samo da nam vise novca uzmu, ima slucajeva kad je korisno ali vecinom nije potrebno imati 2x sediment ili karbon, najbitnije je samo imat kvalitetne prefiltere i mjenjati ih na vrjeme

Offline Smarky

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kozoljubac
« Odgovori #13 u: Ožujak 29, 2014, 16:30:30 poslijepodne »
zasto sediment iza ugljena? uloga karbonskog bloka nije sediment filter. ja bi onda radije 20-5 prije ugljena a zapravo je dosta i samo 1x 5(ili jos bolje, 1)mikrona. njemu to i tako nije apsolutna vec nominala vrjednost koliko filtrira  i bolje da sto manji koristimo i manje tog prolazi kroz filter. nekako mi se cini da to stavljaju samo da nam vise novca uzmu, ima slucajeva kad je korisno ali vecinom nije potrebno imati 2x sediment ili karbon, najbitnije je samo imat kvalitetne prefiltere i mjenjati ih na vrjeme

Sediment od 5 ili 1 mikron iza ugljena ide zato da filtrira i smetje od ugljena. Iako ugljen sam po sebi navodno ima 10 mikrona filter.
Svakih 6 mjeseci ne mjenjas zbog zastopavanja. Naime, ne zastopa se u 6 mjeseci jednako osmoza koja radi 24/7 i osmoza koja napravi 100l mjesecno. Vec je stvarno problem u smecu koje se akumulira i trune. Istina je da postoji klor koji ubija sve i svasta (da budemo precizniji, klorin).

Sad cisto ograda, ja nemam previse iskustva s svime time, ali znam sto sam vidio. Nitrati su bili poveliki na izlazu iz osmoze, a nije da ih je toliko u Zagrebackoj vodi. Iskreno, tada nisam previse proucavao koji segment filtracije je proizvodio sranje. Isto tako ja nisam strucnjak za slaganje osmoza, ali mi ima logike da iza ugljena ide 5 ili 1 mikron sediment.

Ali, da ne zastranimo s temom, za Igora se slazemo, bolje mu je uzeti osmozu sa 10'' uloscima? :)

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 29, 2014, 17:33:41 poslijepodne »
Pogledaj u oglase, dobra osmoza se prodaje, ja koristim takvu

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 30, 2014, 12:14:01 poslijepodne »
savjetuje se ispiranje prije prve upotrebe ali nevjerujem da ima puno cestica koje kasnije u radu otpusta. nisam nikad vidio da sediment stoji iza ugljena, mislim i on lovi cestice koje su uspjele proci kroz sediment ali ako se ispred njega nekoristi isti ili nize mikronski onda mu to puno smanjuje kapacitet i zivotni vijek
-pa 10'' je svakako najbolja opcija, standardni ulozak i puno veci kapacitet nego inline modeli :up:

Offline Malky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #16 u: Ožujak 30, 2014, 12:46:15 poslijepodne »
Pogledaj u oglase, dobra osmoza se prodaje, ja koristim takvu

ajd Karlo napisi koja jer ja ne pronalazim nikakve u oglasima.

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #17 u: Ožujak 30, 2014, 12:53:09 poslijepodne »
Enjoying cichlids...

Offline dinozd

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #18 u: Ožujak 30, 2014, 15:54:00 poslijepodne »
ja koristim aquili ro clasik nps- i evo nakon 1 god daje trenutno 15 tds, a dugo je bila na čistoj nuli tds, samo mi se čini da je malo loš omjer otpadne vode u odnosu na RO,mislim da puno ide otpadne vode u odnosu na RO.

Offline Karlo

• Punopravni član

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #20 u: Ožujak 30, 2014, 20:45:33 poslijepodne »
800Kn i novi filteri odma u startu  :up:

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 31, 2014, 12:56:35 poslijepodne »
800Kn i novi filteri odma u startu  :up:
dobra cijena :up:standardna membrana,novije inačice predfiltera(sedimenta i ugljena) ...to je ok :up: