Kolovoz 07, 2025, 07:11:26 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Vrtno jezero  (Posjeta: 2491 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MAXIMUS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Vrtno jezero
« u: Ožujak 30, 2006, 19:00:00 poslijepodne »
Za one kojima se čita:

(Evo,da Vas najprije sve pozdravim,duže sam ja izbivao s najdražih mi stranica,zbog nekih osobnih problema,no nadoknadit ću ja to! Vidim da Vas ima i novih,pa i Vama veeeeliki pozdrav!!)

E,ovo je za sve:

Moja prva nova stara tema pa evo off topic!
Molim administratore da ne zamjere,i da me prebace kamo spadam. Stvarno ne kužim gdje bi ovo trebalo biti,ali ima veze s algama,pa neka bude ovdje!

Dakle u pitanju je novo iskopano jezerce volumena 1500L.Još nije napunjeno vodom,iz razloga što prvo želim pitati Vas što je najbolje,tako da Vas sve molim da pišete bilo što o vrtnim jezerima u ovoj temi,ali nemojte zaboraviti pitanje: Kako spriječiti da se voda full zamuti? Znam da pumpa i filter nisu dovoljni.a svugdje gdje sam vidi takvo jezero,uglavnom je mutno zbog algi. Pa što misliti o onom algae control preparatu? I svakodnevno mijenjanje nekih 20-tak litara?
Mislim u njemu imati zlatne ribe,i biljke,naravno. Još jednom pozdrav svima!
M

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Vrtno jezero
« Odgovori #1 u: Ožujak 30, 2006, 19:09:00 poslijepodne »

Pozdrav Maximuse

Nisam stručnjak na području, ali mislim da bi uv lampa pomogla, a vidio sam nedavno i jedan filter za jezerca koji ima integriranu uv lampu ..ne znam točno tip, mislim da je od Hagena, ne znam za koju litražu..isuseovasenilnost...

Offline Night bird

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #2 u: Ožujak 30, 2006, 19:13:00 poslijepodne »
Ja sam se gledao nešto o tome na tv-u i vele da trebaš na površini imati što više biljaka(lopoča,vodenu leču...)tako da ima manje svijetlosti u jezercu,ali oni nisu
unutra stavljali ribe

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #3 u: Ožujak 30, 2006, 20:02:00 poslijepodne »
Baš ću potražiti tu lampu.Samo svi znamo kako je to kod nas s takvim stvarima... Hvala na odgovorima!
M

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2006, 14:38:00 poslijepodne »
Evo ovako,kako sam iz Osijeka prošetao sam danas po trgovinama,no nakon što sam im rekao da tražim filter s ugrađenom uv-lampom čudno su me gledali ...
Tako da me još uvijek zanima što mislite o ovom preparatu za uništavanje alga? Smeta li to ribama i biljkama?
M

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Vrtno jezero
« Odgovori #5 u: Travanj 01, 2006, 21:36:00 poslijepodne »

Hvala na odgovoru za rogolist.

Inaće i ja sam borim bitku s mutnom vodom, tak da ti niš nemrem potvrdit iz vlastitog iskustva. Ali ja sam ti skroz protiv tih preparata za alge. Pričao mi je jedan čovjek da je on to probao. Neznam dal je on negdje pogrješio al voda mu se jako zapjenila nakon uptrebe neke kemije protiv algi, a ribe su se samo okrenule i skoro sve pocrkale, neke su preživjele jer ih je povadio van. Nego svaki otrov, pa makar i za alge, je otrov i nije mu mjesto u jezeru.

Ono kaj sam ja do sad skužil je da se alge pojavljuju zbog biološke neravnoteže u jezeru pa se priroda sama pokušava vratit u ravnotežu. Najbolje je pkušat stvorit ravnotežu. Moj plan je sljedeći: nabavio sam dosta lopoča i nadam se da će ove godine pokrit bar pola površine (pazi lopoči će ti rast ono pravo tek drugu ili čak treću godinu kad im ojača onaj podvodni gomolj ili kak se već zove), uz bazen s južne i istočne strane posadit što više grmlja, šaša i neznema ni ja čega (ovdje možeš vidjet kak je to izgledalo lani), prebacit mostić preko jednog djela jezera, onak radi estetike i da malo radi sjenu kad sam već jezero napravil na najsunčanijem dijelu dvorišta, u nezasjenjeni dio ubacit rogolist ili tak nešto da troši hranjive tvari iz vode, složit pumpu i filter( pumpa je tu, još se čekaju ideje za izrdu filtera, al su mi ljudi nekak nezainteresirani da podjele svoje ideje, a znam da su neki ljudi to vrlo uspješno riješili), možda ubost UV, al mi je malo 1000kn+ puno za nešto što možda neće djelovat, i da lani saam dobio jednu malu biljčicu koja pluta na površini (Eichhornia crassipes kaže tropica), al ,mislim da zato što je bila samo jedna, je bila jako zanimljiva koićima za grickanje pa je brzo ostala bez korjenja, vidio sam da je u zagrebačkom botaničkom vrtu iamju u velkim količinama.

Evo i link na moj blog.

Ak saznaš ili smisliš nešto pametno ili zanimljivo molim te podjeli s nama.

Sretno.

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2006, 12:18:00 poslijepodne »
Evo baš sam pogledao tvoje slike i blog,pa Ti mogu reći da mi se jako sviđa. I sam si tako nešto želim,samo najdublji dio mog ribnjaka je 1m,nadam se da će to biti OK?? Isto unutra mislim staviti zlatne ribe,samo bez koi-a,jer se kod mene ipak radi o volumenu od 1500 L.Evo,pun sam pitanja,pa da nastavim- na koju dubinu je najbolje posaditi lopoče i lokvanje? Ja sam već posadio jednu ukrasnu vrbu pored,tako da će ribnjak biti zaštićen od direktnog sunca,a i inaće se nalazi u hladu,gotovo cijelom površinom. Mislim još staviti i vodenu leću te rogolist. Čuo sam da ALGO-STOP pomaže,te da ne djeluje na ribe i biljke.Ja ću riskirati s njima,jer ne želim da mi se ribe i biljke ne vide od algi. Hvala Ti na savjetima!
Pozdrav!
M

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #7 u: Travanj 02, 2006, 12:19:00 poslijepodne »
Vidim da si napisao da je led dubok 10-15 cm? Jeli to tokom cijele zime,ili bude i deblji?
Na kojoj dubini su ti posađeni lopoči i lokvanji?Edited by: MAXIMUS
M

Offline goran_2711

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #8 u: Travanj 03, 2006, 15:01:00 poslijepodne »
Ajmo redom:

Lopoci su kod mene u teglama na svim dubinama i nema nikakvih problema, tak da ih vrlo vjerojatno neces imat ni ti.

Lokvanji su vec druga prica (ja lokvanj zovem biljku sa srcolikim
listovima, manjim od lopocevih, zuto cvate, tek toliko da nebu zabune),
njihovi mladi listovi su njezniji od lopoca, pa ih ribice vole
grickati, te ne uspiju doc do povrsine. Ja svoje ima posadjene u
teglama koje stoje na ciglama neposredno ispod povrsine vode, bitno je
da cijela tegla bude u vodi. Jednom kad se listovi docepaju povrsine i
otvore vise nisu interesantni ribama.

I ja sam razmisljao o leci, al se bojim da ce to ove moje krave (citaj koi) sve popast, isto se tak bojim i za rogolist..

Mislim da s algo-stopom neces rijesit problem, jer ces ubit ove alge, a
kad to sredstvo "ispari" il sto vec alge se vracaju, al to je samo moje
misljenje, iza kojeg bas ne stojim precvrsto jer neznam na kojem
principu radi taj algo-stop, ni koliko je uncikovit. Probaj pa nas
obavjesti o rezultatima pokusa.

Toliki je led bio pretprosle zime, ove je bio dosta tanji i sam se brzo
otopio. Neznam dal ce kad bit deblji, moje je jezero prezivjelo tek
dvije zime, pa ti mogu rec samo na temelju iskustva skupljenog u tom
razdoblju. Vrlo vjrojatno ti ovisi i gdje zivis.

Bok

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #9 u: Travanj 03, 2006, 21:24:00 poslijepodne »
Ma ja mislim imati carassius auratus-e,pase nadam da neće baš pojesti sav rogolist i leću..
U pitanju je prilično hladan istočni dio,Slavonija.
M

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Vrtno jezero
« Odgovori #10 u: Travanj 05, 2006, 11:58:00 prijepodne »
Pozdrav i da se malo ukljucim u diskusiju.
U vezi kemikalija i algi iz vlastitog iskustva: Koristo sam ALGO-REM (proizvodi TETRA) prema uputi proizvodjaca. Prije sipanja voda mi je bila full zelena i puna algi jer mi je ribnjak cijeli dan na suncu. Nakon doziranja voda se izbistrila do kristalne cistoce u roku od 24 sata. Medjutim, sve odumrle alge su pale na dno a filter nije mogao sve pokupiti. Kako su se raspadale ove alge tako se stvarala hrana za nastanak novih! U roku od desetak dana opet voda zelena! I opet ispocetka, algo-rem,.... Za sada mi je jedino rjesenje bilo malo zasjeniti ribnjak od sunca, povecati filtraciju (i kolicinu vode koja se filtrira i korisnu povrsinu filtera - veci filter) i smanjiti hranjenje kad temperatura bude iznad 22 stupnja. Problem mi je sto mi je temperatura u ljetnim mjesecima zna biti i 30 stupnjeva! Ovo rjesavam tako sto u principu svaku vecer zalijevam cvijece i travnjak vodom iz ribnjaka (odlicno gnojivo) i nadomjestim vodom iz vodovoda (oko 150 do 200 litara svaku vecer).
Dubina jezerca bi trebala biti oko metar jer na toj dubini nece doci do smrzavanja i temperatura nikad ne pada ispod 7-8 stupnjeva. Kad se busio bunar u susjedstvu mjerili temperaturu i na dubini od 1 metar je bila 14 stupnjeva (vanjska temeperatura 18) a na dubini od tri metra bilo je 18. Uglavnom zimi na -20 mi je temperatura na 60 cm bila oko 5 a na 1 metar bila je 6 stupnjeva.
pozdravljam

Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #11 u: Travanj 05, 2006, 13:05:00 poslijepodne »

Citat: bedemgrad
Dubina jezerca bi trebala biti oko metar jer na toj dubini nece doci do smrzavanja i temperatura nikad ne pada ispod 7-8 stupnjeva. Kad se busio bunar u susjedstvu mjerili temperaturu i na dubini od 1 metar je bila 14 stupnjeva (vanjska temeperatura 18) a na dubini od tri metra bilo je 18. Uglavnom zimi na -20 mi je temperatura na 60 cm bila oko 5 a na 1 metar bila je 6 stupnjeva.pozdravljam

Pozdrav bedemgrad! Moram priznati da me ovo tješi,jer i kod mene ima više dubina,od močvarnog, 0,4 ,0,7 do 1m,pa sam se bojao da će se to dobrim dijelom zamrznuti.
Ja sam mislio odmah staviti algo-stop-tako da se alge ni ne stignu formirati. Daj malo informacija i o tvom ribnjaku(ribe,biljke,liraža).
M

Offline goran_2711

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #12 u: Travanj 07, 2006, 11:44:00 prijepodne »
Pozdrav.

I ja sam na pocetku ubacio brdo kemije u vodu, vise se i ne sjecam sto
sve, al nije puno pomoglo. Moje misljenje: najjace oruzje protiv algi
je kvalitetna UV lampa, jer ih ona sprizi i przi ih svaki dan, al ja si
to samo tak mislim, jer nemam dovoljno para da i isprobam .

Offline mtomasic

• Punopravni član
Vrtno jezero
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2006, 12:21:00 poslijepodne »

Proljeće ribnjak ribice zove, evo i mene i "pitalice" kratke nove,

na retorikuodgovori, izgovor vam nisu, nego (za sebe) potrudite se!!

Agregatna stanja vode, slažu li se, po temparaturama samo,

ili po težini (i temparaturama), koji "sloj najteži" je??

(UVA) UVB dio spektra što sintetizira, UV "lampa" kada djeluje,

gdje i kako, da li tko probao, djelovanje joj vidio je??

Ribicama najbolje životne uvjete, a vama pozdrav, želim
mtomasic

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
Vrtno jezero
« Odgovori #14 u: Travanj 22, 2006, 10:58:00 prijepodne »
Ovo su ogromni postovi koji mi se ne daju citati ali ja ti preporucujem sto vise bilja koje ce potrositi hranu za alge, i onda dodas jos malo one anti alge tekucine (ja je kupio kod veterinara) i zivio
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.