Srpanj 28, 2025, 21:13:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim savjete oko rasvjete i bilja  (Posjeta: 1683 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran234

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
Molim savjete oko rasvjete i bilja
« u: Siječanj 13, 2014, 15:55:45 poslijepodne »
Imam akvarij od 112 lit., u poklopcu je samo jedna lampa od 18 W. Pretpostavljam da mi to neće biti dovoljno za gusto zasađeni biljni akvarij pa molim za savjete. Dali je led rasvjeta dobra za bilje ?
Btw - ako netko ima kakvog bilja za prodati....

Hvala i pozdrav
Proljetno cvijeće, jesenji mjesec, ljetni povjetarac, zimski snijeg. Ako ti um ne zatrpavaju beskorisne stvari, provodiš najljepše dane svog života

Offline goran234

• Novi član
  • *
Odg: Molim savjete oko rasvjete i bilja
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2014, 12:26:07 poslijepodne »
anyone?
Proljetno cvijeće, jesenji mjesec, ljetni povjetarac, zimski snijeg. Ako ti um ne zatrpavaju beskorisne stvari, provodiš najljepše dane svog života

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2014, 12:57:52 poslijepodne »
ja nemam zahtjevo bilje, ali imam na jednom akvariju 100w na 140 litara, a na drugom 71w na 112 litara, a 18 w na 112 litara za bilo kakvo bilje nema smisla, imaš cijelih 0.16w po litri. dakle 0.5W po litri je neko nepisano pravilo...... kad staviš barem 50w na taj akvarij onda kupuj bilje :up:, jer u protivnom je to bacanje novca ;)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2014, 13:12:28 poslijepodne »
kakvu rasvjetu ces staviti to ovisi o tome koliko zelis to platiti, kakav poklopac imas odnosno moze li se nesto sloziti u postojeci a da ga se na razvali cijeloga ili trebas raditi novi.
Toj T8 lampi po duzini odgovara T5 od 28W. Sa dvije takve sadis kaj god hoces. Ta prica kosta 300-400 kn, ovisi o tome kakve lampe uzmes i kako se to u konacnici da sloziti, mozda imas mjesta za staviti svaku lampu posebno a mozda moras staviti jednu na drugu

pa ne trebas 4 vodonepropusna grla nego 2 sto je 40kn manje. I na kraju, koliko jesi ili nisi sklon za neki DIY.

Offline goran234

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2014, 15:28:20 poslijepodne »
Imam originalni plastični poklopac u kojem je ta jedna lampa. Mislio sam staviti još jednu takvu ali mislim da ni to neće biti dosta. Možda zaista najbolje staviti odmah dvije t5 i riješeno... Dobro, a led rasvjeta ? Jel može to za biljke ?

Offline goran234

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 16, 2014, 16:13:23 poslijepodne »
ima na e-bayu led rasvjete za akvarij, npr ovako nešto 20/34/4455/66 LED Aquarium Light Suction Stick Strip Lamp Fish Tank. Jel bi mogle biljke rasti sa time, recimo sa 2-3 takve kao sa linka ?

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Siječanj 16, 2014, 16:34:48 poslijepodne »
treba samo malo pogledat po portalu i sve piše  :) http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/661-rasvjeta-biljnih-akvarija evo tu imaš dosta toga o rasvjeti pa proući malo  ;)

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #7 u: Siječanj 16, 2014, 16:36:16 poslijepodne »
mislim da je to slabo
18w t8 daje 1300 lumena ako se ne varam
pa sad planiraj

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 16, 2014, 18:07:28 poslijepodne »
Imam originalni plastični poklopac u kojem je ta jedna lampa. Mislio sam staviti još jednu takvu ali mislim da ni to neće biti dosta. Možda zaista najbolje staviti odmah dvije t5 i riješeno... Dobro, a led rasvjeta ? Jel može to za biljke ?
ja bih tu isao na T5 onako kako sam i sebi slozio. 1 lampa umjesto ove postojece, druga onda na nju a prigusnica ide u ovu kutiju na kojoj je lampa.
Ili na ovu lapmu stavis jos jednu T5 od 35W (mislim da bi stala nekako) a prigusnicu za nju ostavis negdje vani. S time isto dosta dobijes.
LED je OK ali na ovaj poklopac ga nemas na kaj staviti.

Offline goran234

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 17, 2014, 10:40:39 prijepodne »

ja bih tu isao na T5 onako kako sam i sebi slozio.  ovu lapmu stavis jos jednu T5 od 35W (mislim da bi stala nekako) a prigusnicu za nju ostavis negdje vani. S time isto dosta dobijes.

to ću pokušati

Offline tanja123

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 17, 2014, 21:03:43 poslijepodne »
Imala sam sličnu sitaciju. U 100l  je bila samo jedna 18W lampa. Dodala sam u poklopac 2 grla za žarulje i stavila 2x18W sa 6000K. Stvari funkcioniraju prilično dobro.

Offline goran234

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Siječanj 18, 2014, 20:38:10 poslijepodne »
Od početka želim gusto zasađeni biljni akvarij pa sam odlučio ugraditi dvije t5 od 28w. To bi moralo biti dosta