Lipanj 07, 2025, 20:00:58 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Moj prvi akvarij 250 litara- Pomoć  (Posjeta: 1396 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Drago Stulic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
Moj prvi akvarij 250 litara- Pomoć
« u: Ožujak 13, 2014, 00:12:54 prijepodne »
Ovo je moj prvi akvarij, 250 litara, rasvjeta 4xT5 neon cijevi 39 W, filter je haqos expro 1200, supstrat je humus za cvijeće mineraliziran, trenutno nema ništa riba osim dva ancistrusa i 5 betta jer sam lijevao tekući co2 za biljke i sve ribe su uginule. imam par problema pa se nadam da mi možete dati savjete. Prvi problem je taj što mi biljke ne izgledaju zdravo, rastu i sve je ok ali listovi su nekako čudni zakrivljeni pogotovo ovoj biljci u sredini ispod drva. Drugi problem je taj što po listovima ima nekakva bijela naslaga, pod prstima se čini kao naslaga kamenca, gruba je a ne ljigava kao što su alge.
Ako itko može reći išta bio bih zahvalan... Ako nešto nisam napisao, a trebao sam, recite :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Moj prvi akvarij 250 litara- Pomoć
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2014, 11:42:17 prijepodne »
gle, ako je 160W na 250l bruto onda je to dosta jako i za dobro bilje trebas CO2 bocu i nekakvu prihranu kroz vodeni stup. S druge strane ne kuzim kaj ce ti toliko svjetla kad imas uglavnom kripte i anubias, ovu u sredini ne kuzim kaj je (hygrophila neka mozda), a niti kripte niti anubias ne trebaju toliko svjetla. Anubias pogotovo. I imas malu biljnu masu.
A kaj se tice bijelih naslaga, ne znam, nisam tak nesto jos vidio a i slike su ti lose ali ako velis da tio se cini kao kamenac a meni se onaj kamen lijevo cini kao vapnenac onda zbroji 2 i 2. Izvadi taj kamen veliki van i polij ga octom, ako "kipi" znaci da se topi i nemoj to vracati natrag jer ti to podize tvrdocu vode koja je u HR tak i tak dosta tvrda. Vapnenacko kamenje i kamenje iz mora nikako nije za biljne akvarije.

Offline Drago Stulic

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2014, 18:48:51 poslijepodne »
gle, ako je 160W na 250l bruto onda je to dosta jako i za dobro bilje trebas CO2 bocu i nekakvu prihranu kroz vodeni stup. S druge strane ne kuzim kaj ce ti toliko svjetla kad imas uglavnom kripte i anubias, ovu u sredini ne kuzim kaj je (hygrophila neka mozda), a niti kripte niti anubias ne trebaju toliko svjetla. Anubias pogotovo. I imas malu biljnu masu.
A kaj se tice bijelih naslaga, ne znam, nisam tak nesto jos vidio a i slike su ti lose ali ako velis da tio se cini kao kamenac a meni se onaj kamen lijevo cini kao vapnenac onda zbroji 2 i 2. Izvadi taj kamen veliki van i polij ga octom, ako "kipi" znaci da se topi i nemoj to vracati natrag jer ti to podize tvrdocu vode koja je u HR tak i tak dosta tvrda. Vapnenacko kamenje i kamenje iz mora nikako nije za biljne akvarije.

Hvala na odgovoru, za vapnenac mi nikad nebi palo na pamet, a vjerojatno je vapnenac, s krša je... Ide van pod hitno, a sto se tice co2, napravio sam s kvascem i cukrom i ok radi, a neonke su upaljene samo dvije blue i colour tropic, bilja cu saditi jos, a ribe zicam :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2014, 19:00:42 poslijepodne »
plava ti je potpuno beskorisna lampa u biljnom. Kaj se tice DIY CO2 na 250l............ tesko je reci bez drop checkera ali jedna boca skoro kao nijedna. Jacina rasvjete ti za sobom povlaci kolicine hranjivih tvari.
Sa ribama sad pricekaj dok ne rijesis sve ovo.