Srpanj 29, 2025, 21:31:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rasvjeta???  (Posjeta: 2175 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dezi23

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Rasvjeta???
« u: Prosinac 17, 2013, 23:08:45 poslijepodne »
Proučavajući forum uočio sam da svi preporučaju osvjetljenje min. 0,5W/l za neki nezahtjevan biljni akv + dodatno svjetlo ako se doda CO2, prihrana...
Pošto većina kompletiranih akvarija dolazi sa orginal poklopcem i rasvjetom koja je slaba (cca 0,30/W/l), kao i mojem slučaju -15 W/54lit. potrebno je dodati jače osvjetljenje za bolji rast biljaka
Što sad učiniti??
1. mogućnost: na postojeći poklopac raditi neke rupe i stavljati dodatne žarulje
2. mogućnost : izraditi novi poklopac sa reflektirajućom pozadinom i staviti više žarulja ili neonskih lampi

Na bilo koji način da se odlučim pojačati osvjetljenje, više me zanima sa kojim žaruljama bi bilo to dobro učiniti jer za fotosintezu je potrebna određena jačina svjetlosti ali je bitna i valna duljina koju daje određena žarulja.
Ja se bavim i proizvodnjom presadnica povrća i većinom koristim natrijeve žarulje za nadomještavanje sunčeve svjetlosti i nisam siguran da led i štedne žarulje daju adekvatnu svjetlost potrebno za fotosintezu, jer valna duljina bi trebala biti 600- 700 nm.
Znam da led žarulje imaju predosti u nezagrijvanju i potrošnji, ali koliko sam upoznat pokrivaju dosta usko područje valnih duljina.

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Rasvjeta???
« Odgovori #1 u: Prosinac 18, 2013, 11:16:49 prijepodne »
stavi led rasvjetu, dovoljno je dobra za bilje kojeg vecina nas ima po akvarijima,  prednosti ima puno.... zauzima mali prostor, trajnija je, jeftinija za odrzavat, biras si jacinu i spektar boja, da ne pricam da 150 w ledica kosta 100 kn, kao jedna fluo cijev od 58 w max, led mozes i rasporedit po poklopcu dok si sa fluo ograničen na sredinu akvarija... itd

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Prosinac 23, 2013, 15:22:11 poslijepodne »
Akvarij 20L, bez poklopca, od svjetla ima jedino sobno svjetlo koje s obzirom da mi trenutno rade samo 2 od 8 žaruljica i nije nes prejako

jedino sto imam trenutno doma je stolna lampa ovog tipa

a unutra Massive Halogen 50W žarulja koja ustvari dosta jako i udara

da ja sad
1 - ostavim ovak kak je
2 - za rasvjetu koristim ovu stolnu lampu
3 - odem kupit nesto prigodno

unutra bi trebale bit samo ribice, s obzirom da sam teski pocetnik, ne namjeravam se sa biljem zezat jos

dodatno pitanje, ako je na gornje pitanje odgovor pod brojem 2, kako da ga postavim?

You can't win if you don't play

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 23, 2013, 19:37:17 poslijepodne »
možeš stavit tu lampu ali je podigni dosta iznad površine, jer je dosta jaka. da ne spališ bilje i da ne napraviš boom algi.

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 23, 2013, 21:05:43 poslijepodne »
da ju probam pozicionirat na centar ili nema veze ako sa strane tuce? kolko visoko, normalno ju mogu postavit na nekih 25 cm iznad.. sad, mogo bi iakombinirat da ide vise...

te kolko sati dnevno je preporuceno da bude ukljucena? cito sam o tome al vidio kao od 6 do 12 da se spominje...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Prosinac 24, 2013, 02:41:34 prijepodne »
Ako ti ta lampa prihvaca zakretna grla GU10 ili ubodna MR11, halogenku mozes zamijeniti led verzijom zarulje: LINK1   LINK2, ovakve jednostavne se znaju naci i po cijeni od 50-ak kn.
Jer dugorocno ti je halogenka losa rasvjeta za akvarij, daje ti toplu boju svjetlosti 2500-3000 kelvina sto pogoduje rastu algi. Osim toga halogenke jako griju, sada po zimi to nije problem, ali cim zatopli drasticno ce ti dizati temperaturu vode. Ja za svoje kornjace drzim GU10 50W 25-30 cm iznad povrsine vode i zagrijavaju kopno na povrsini na 30-35 stupnjeva...
Sto se tice fotoperioda ribama je sada po zimi sasvim dovoljno nekih 8 sati dnevno.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 24, 2013, 15:19:14 poslijepodne »

?

kad nabavim te led žarulje (ubodno je grlo), jel bi onda trebo spustit svjetlo blize il da ostane ovak? trenutno je cca 45 cm iznad povrsine vode

edit: kad stavim ruku na povrsinu vode ne osjetim neku posebnu toplinu

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #7 u: Prosinac 25, 2013, 09:19:59 prijepodne »
ja na tvome mjestu nebi ni stavljao rasvjetu na taj akvarij, pošto nemaš bilja unutra, a ovo mi dijeluje prejako skroz  :nuclear: samo če ti alge bujat, ali ako baš moraš digni ga što višlje

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Prosinac 25, 2013, 14:09:31 poslijepodne »
sve više trolanja na forumu  -?. zašto jednostavno ne stavi slabiju žaruljicu?

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 25, 2013, 14:39:26 poslijepodne »
ovo je pre jako alge su samo ovo cekale

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Prosinac 25, 2013, 14:43:35 poslijepodne »
kao prvo samo da kazem da u stvarnosti nije tako jaka svjetlost nego sam prije toga izvodio neke divljastine sa mobitelom, pa su mi postavke ostale divlje :D

al da, svejedno mislim da je prejako.. ha ne znam ja bi svakako htio neku rasvjetu, mislih kupit led zarulju kakvu je Kori gore spomenuo jer ove halogene fakat udaraju, sam ne znam kolke snage.. to cu vidit sve jos, al svakako cu mijenjat to