Srpanj 28, 2025, 17:36:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Xiphophorus helleri koi  (Posjeta: 2492 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dubravec mario

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
Xiphophorus helleri koi
« u: Prosinac 10, 2013, 11:44:21 prijepodne »
Postovanje akvaristi, zelio bih podijeliti sa vama iskustvo sa ovom novom i zanimljivom vrstom sverta do koje sam dosao prosle godine u trgovini kod Igora. Svert je i do sada bio dostupan u raznim bojama, od prirodne zelenkaste, preko narancaste i crvene, pa do kombinacija boje sa crnom. Ova kombinacija crveno bijele boje je veoma zanimljiva zbog nijanse crvene, naime ovaj svert je albino, ima crvene oci, a bijela boja jos vise istice crvenu koja je veoma izrazita. Postoje varijante sa vise bijele i sa vise crvene boje. Posto je boja genetski odredjena moze se lako odabrati koju varijantu zelite, dovoljno je pariti bijele sa bijelim da bi se dobilo bijelo potomstvo, isto tako i crvene sa crvenim za crveno potomstvo. Zenka u prosijeku koti od 50 do 100 malih svertova, koti se svakih mjesec i pol otprilike. Tek rodjene ribice su veoma sitne, jos manje od novorodjenih gupya i mnoge imaju problem sa mjehurom, leze na dnu akvarija umjesto da plivaju. To im medjutim ne smeta pri hranjenju, normalno jedu i nakon mjesec dana taj problem se rijesi sam od sebe, proplivaju kao i sve druge ribice. Ne znam da li je to problem samo riba koje sam ja kupio ili te varijante uopce, kao negativna pojava zbog albinizma. Mali svertovi odmah jedu svu vrstu hrane, ali najbolje rastu od artemije, nisu bas zivahni kao mali gupy, hranu ne love po akvariju nego jedu tek kad im vodena struja priblizi hranu. Kad porastu do dva tri centimetra ohrabre se i njihovo ponasanje postane manje vise kao kad odrastu. Ponasanje odraslih je posve jednako drugim varijantama sverta, plivaju u jatu u kojem se muzjaci bore za zenke ali na srecu u tim borbama se ne ozlijede. Napravio sam kratki video mojih svertova starih 4 mjeseca, oprostite zbog kamenca na staklu akvarija, nisam mislio da ce se tako dobro vidjeti.

Offline dubravec mario

• Punopravni član
Odg: Xiphophorus helleri koi
« Odgovori #1 u: Prosinac 10, 2013, 17:27:33 poslijepodne »
Nasao sam dobar video na you tube na kojem se dobro vidi razlika izmedju svijetlijih i tamnijih svertova, svaki je zanimljiv na svoj nacin...

Offline Jakov123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2013, 17:36:47 poslijepodne »
bas su ljepi  :up:

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Prosinac 10, 2013, 17:42:10 poslijepodne »
bravo,svaka cast..
dali imas jos koju vrstu svertova ili imas samo koi-e?
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 10, 2013, 17:58:03 poslijepodne »
Tommy imam samo ovu vrstu svertova, vec dugo ih nisam drzao sve dok nisam vidio ovu novu varijantu pa me zanimalo da li ima kakve razlike od ostalih svertova. Jedina razlika je u problemu sa plivajucim mjehurom nakon okota, ali ne znam da li je karakteristika varijacije koi ili samo mojih riba.

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 10, 2013, 18:13:02 poslijepodne »
vidis,to se meni pokazalo i kod lyra svertova..
imao sam ih par varijacija (jos imam 2), i isto budu takvi nakon okota..
samo sto brzo nadođu..
iako radim selekciju riba,da se ne križaju i sve ostalo,puno puta mi okoti samo jajasca..tj.nisu oplođena..
a i malo sam to proucavao kod lyra,kazu da je problem kod velikog gonopodija kod mužjaka..
ali uspijem ih razmnoziti..

kakve su koi po zahtijevnosti razmnozavanja?
dali ti uspije svaki mrijest ili bude i kod tebe neoplođenih jajašaca?
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 10, 2013, 18:38:03 poslijepodne »
Mislim da sam do sada vidio samo par neoplodjenih jajasaca pri okotu. Sto se tice razmnozavanja cini mi se da nemaju problema sa oplodnjom, ali nije lako pogoditi vrijeme kocenja jer su malecki svijetle boje i nemaju crne oci pa zenkin trbuh ne potamni. Ili zapises kad se okotila ili gledas velicinu trbuha.

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 10, 2013, 18:59:58 poslijepodne »
kod mene je samo slucaj sa malo tezim razmnozavanjem bio kod lyra.
sve ostale vrste su se mnozile bez problema i nije bilo nikakvih problema s razmnožavanjem..

vjerujem da je..
tako i kod mojih lyra neon green..
vidi se kada je zenka skotna..ali kada okoti male..vidi se kroz njih.. :D
CATCH AND RELEASE