Srpanj 27, 2025, 20:21:35 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Hyphessobrycon serpae (callistus)  (Posjeta: 1742 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Danijel-CH

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Hyphessobrycon serpae (callistus)
« u: Prosinac 08, 2013, 10:55:24 prijepodne »
U zajedničkom akvariju teško se mrijesti jer je vrlo aktivna, ali ju je lako mrijestiti u odvojenom akvariju. Za mrijest zahtijeva vrlo mekanu vodu - 4 - 6° dGH. Voda pri mrijestu mora biti blago kisela (6,5 do 7 pH) i temperature od 24 - 27° C. Mrijesni par treba izdvojiti dva do tri tjedna ranije i hraniti ih kvalitetnom hranom. U tim uvjetima ženka će brzo doći u reproduktivnu fazu. Kao podloga u mrijesni akvarij najbolje je staviti biljku sa sitnijim listovima (Vesicularia dubyana, Myriophyllum, Cabomba) ili nekim sličnim umjetnim materijalima (najlonskim mrežicama). Akvarij treba blago zamračiti i staviti na neko mirno mjesto. Takav postav mrijesnog akvarija (20-25 lit.) spriječit će da roditelji odmah u startu mrijesta ne pojedu jaja. Odmah nakon što se završi mrijest roditelje odstraniti iz akvarija. Inkubacija traje 24 – 36 sati. Nakon toga se započinju pojavljivati ličinke koje se svojim ustima hvataju i lijepe za staklo akvarija. Tako ostaju par dana dok ne proplivaju. Kada proplivaju mladunce treba hraniti artemijom ili žumancem od jaja.

Izvinjavam se ako ima tema, ali ja je preko search nisam uspeo naci. Posto sam odusevljen ovim ribicama, zelio bih da ih razmnozim, imam akvarijum od 54l, jel to puno veliki za njihovo razmnozavanje? Takodje, negde sam procitao da cim ih stavimo u odvojen akvarijum da ce roditelji odmah baciti ikru prvu vece, jel to tacno? Dalje, ako ne bi bacili prvu vece kako ja da znam kad su bacili pa da ih na vreme izvadim?

Offline Danijel-CH

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Hyphessobrycon serpae (callistus)
« Odgovori #1 u: Prosinac 09, 2013, 20:43:36 poslijepodne »
Iko :)

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Hyphessobrycon serpae (callistus)
« Odgovori #2 u: Prosinac 09, 2013, 21:07:58 poslijepodne »
ja sam si napravio okvir po dimenziji akvarija i na okvir stavio mrežicu ...

tako da mi je mrežica nekih cca 2cm od dna ... kad ribice puste jaja, ona propadnu kroz mrežicu na dno i ribe ne mogu do njih ... kad primjetim jaja, ribice izvadim i to je to ... ;)
uvijek dostupan na [email protected]