Srpanj 22, 2025, 05:40:10 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Stalak za aq 140x50x45  (Posjeta: 4523 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline forser

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Stalak za aq 140x50x45
« u: Studeni 07, 2013, 13:21:47 poslijepodne »
Radio bi si stalak za aq navedennih dimenzija..
Molim vas savjete za izradu?!!!

Gledao sam na netu kako su ljudi radili stalke pa me zanima dali napraviti samo od iverice stalak ili u  kombinaciji s željeznim postoljem koji je obučen u ivericu??
znam da če većina vas napisati željezni obučen u ivericu da bi se mirnije spavalo, ali gledam tvorničke poklopce i oni su samo od iverice napravljeni..
Slobodno mi napišite sve kaj mislite  :up:
Imajte na umu  da bi u ormarić stavio sump, koliki bi uopće trebao i biti???!!

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Stalak za aq 140x50x45
« Odgovori #1 u: Studeni 07, 2013, 13:45:05 poslijepodne »
moj akvarij je puno manji od ovoga i nemam željezni okvir (postolje), ali prvom prlilikom ću ga napraviti.
tako da moja preporuka je definitivno DA!
kad se jednom akvarij stavi u pogon bit će puno teže i skuplje naknadno raditi okvir.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Studeni 07, 2013, 14:11:28 poslijepodne »
ako imaš mogućnost razmotri malo i stalak od YTONG blokova...puno jeftinije nego željezni...mada sa sumpom malo teže izvedivo

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Studeni 07, 2013, 15:28:44 poslijepodne »
imam željezni okvir i da radim ponovo opet bi odabrao isto, iako je predimenzionirano i duplo skuplje. stalak od iverice je dobar dok se ne smoči., a ja sam nespretan i uvijek se nešto prolije ili iscuri. čini mi se da sump pod akvarijem još pojačava tu mogućnost. onda, tu je i kondenzacija vode iz sumpa - nemam sump pa je to samo moja pretpostavka.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 07, 2013, 23:08:24 poslijepodne »
hvala vam svima na odgovorima..
ako još netko ima kakvu ideju ili prijedlog slobodno napišite  :up:

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 07, 2013, 23:10:07 poslijepodne »
imam željezni okvir i da radim ponovo opet bi odabrao isto, iako je predimenzionirano i duplo skuplje. stalak od iverice je dobar dok se ne smoči., a ja sam nespretan i uvijek se nešto prolije ili iscuri. čini mi se da sump pod akvarijem još pojačava tu mogućnost. onda, tu je i kondenzacija vode iz sumpa - nemam sump pa je to samo moja pretpostavka.
možeš li mi reći koju dimenziju aq imaš i koje debljine je željezni okvir )kvadratna cijev)?

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2013, 09:40:30 prijepodne »
Ja sam inspiraciju našao ovdje na forumu (ne znam di je sad ta tema) pa sam spremio slike i dao majstoru! :) Jedina razlika je što sam ja svih 8 nogu radio do poda.
Profil je 35x35 mm, a radna ploča 38mm kupljena u bauhausu, tam je najjeftinije, ploča 2600 mm je 170 kn.

Akvarij je cca 500 litara i mirnije spavam sa takvim stalkom. Kao što kaže Marko, uvijek mi je zašpricano, a ovako manje brinem

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 08, 2013, 12:33:44 poslijepodne »
Ja sam inspiraciju našao ovdje na forumu (ne znam di je sad ta tema) pa sam spremio slike i dao majstoru! :) Jedina razlika je što sam ja svih 8 nogu radio do poda.
Profil je 35x35 mm, a radna ploča 38mm kupljena u bauhausu, tam je najjeftinije, ploča 2600 mm je 170 kn.

Akvarij je cca 500 litara i mirnije spavam sa takvim stalkom. Kao što kaže Marko, uvijek mi je zašpricano, a ovako manje brinem
super izgleda...
koje su ti dimenzije aq?
reci mi koliko te je koštao materijal, željezo i drvo?
imaš li na prednjoj strani stalka vrata?
na koji način filtriraš aq?
možeš mi poslati na email neke slike aq i filtracije ako ti se da, meni bi to puno pomoglo s obzirom da se pripremam s izradom ([email protected])
ako bi i nekaj mijenjao da sada počinješ to raditi ispočetka kaj bi promijenio?!
 :up: :up:
koliko pitanja  :) :)

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 09, 2013, 20:39:22 poslijepodne »
Željezo me nije koštalo ništa jer sam kompenzirao stari akvarij (160 litara) za taj stalak, a kako mi je to frend onda mi nije računao ni ruke.
Ovaj na slikama je sve obukao u iveral, ja sam gore stavio radnu ploču 38 mm, bauhaus 170 kn. Za sada ga još nisam skroz obukao jer sam tanak sa lovom.

Za filter sam dosta gruntao kako da ga napravim jer sam znao da želim izbjeći preljevne cijevi, a išao sam na trokomorni filter. Od sumpa sam odustao jer nisam htio bušiti dno tako da sam se odlučio na ugradbeni. Zbog uzdužnih pojačanja koja su poprilično široka i idu po cijeloj dužini akvarija sam se odlučio na bočnu izvedbu, a ulaz u filter sam po ideji jednog člana na forumu izveo odmicanjem stranice filtera od stražnje strane akvarija. Ne znam jel si možeš vizualizirati kako to izgleda... Na filter sam zalijepio crnu foliju tako da se ne vidi.
Na prvu pregradu ulaza u filter sam stavio češalj tako da povlači vodu sa površine + cijelom visinom filtera zbog odmaknute stranice. Unutra su pumpe 1200 i 600 l/h i voda je kristal!
Dimenzije akvarija su 150x60x55

Mislim da ne bi mijenjao ništa. Osim što bih možda ako bi radio akvarij od nule (ovaj sam kupio polovan) išao na sump varijantu sa bušenjem dna jer ne gubiš prostor u akvariju.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 09, 2013, 22:16:49 poslijepodne »
Željezo me nije koštalo ništa jer sam kompenzirao stari akvarij (160 litara) za taj stalak, a kako mi je to frend onda mi nije računao ni ruke.
Ovaj na slikama je sve obukao u iveral, ja sam gore stavio radnu ploču 38 mm, bauhaus 170 kn. Za sada ga još nisam skroz obukao jer sam tanak sa lovom.

Za filter sam dosta gruntao kako da ga napravim jer sam znao da želim izbjeći preljevne cijevi, a išao sam na trokomorni filter. Od sumpa sam odustao jer nisam htio bušiti dno tako da sam se odlučio na ugradbeni. Zbog uzdužnih pojačanja koja su poprilično široka i idu po cijeloj dužini akvarija sam se odlučio na bočnu izvedbu, a ulaz u filter sam po ideji jednog člana na forumu izveo odmicanjem stranice filtera od stražnje strane akvarija. Ne znam jel si možeš vizualizirati kako to izgleda... Na filter sam zalijepio crnu foliju tako da se ne vidi.
Na prvu pregradu ulaza u filter sam stavio češalj tako da povlači vodu sa površine + cijelom visinom filtera zbog odmaknute stranice. Unutra su pumpe 1200 i 600 l/h i voda je kristal!
Dimenzije akvarija su 150x60x55

Mislim da ne bi mijenjao ništa. Osim što bih možda ako bi radio akvarij od nule (ovaj sam kupio polovan) išao na sump varijantu sa bušenjem dna jer ne gubiš prostor u akvariju.
kužim sve..

zar nisi razmišljao da staviš overflow koji vodi do sumpa?
kaj si koristio od filter materijala ?

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 09, 2013, 22:49:13 poslijepodne »
Jesam, razmišljao sam o tome... ali su me neki ljudi uvjerili da to nije najsretnije rješenje tako da sam odustao. Uglavnom, zadovoljan sam kako je sve na kraju ispalo tako da mi nije žao što sam odustao.

imam 5 slojeva spužve i hrpu keramike. voda je kristalno čista, a stalni mrijestovi valjda znače da su ribe zadovoljne! :)

Ako te put nanese u Dubravu naleti da vidiš kako to izgleda!  ;)

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 10, 2013, 16:57:03 poslijepodne »
Jesam, razmišljao sam o tome... ali su me neki ljudi uvjerili da to nije najsretnije rješenje tako da sam odustao. Uglavnom, zadovoljan sam kako je sve na kraju ispalo tako da mi nije žao što sam odustao.

imam 5 slojeva spužve i hrpu keramike. voda je kristalno čista, a stalni mrijestovi valjda znače da su ribe zadovoljne! :)

Ako te put nanese u Dubravu naleti da vidiš kako to izgleda!  ;)
hvala ti na odgovoru i pozivu da se navratim..ako cu kada ici u dubravu najavim se prije.
mozes li mi reci kaj je falilo overflowu?gledao sam po netu i svima sve odlicno funkcionira, a iskreno da ti kazem bas i nebi volio busiti rupe ako nemoram.
koju keramiku imas unutra?
koju hranu koristis i dodajes li kaj od kemije u vodu ili vitamine?

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 10, 2013, 17:50:24 poslijepodne »
Ja nisam imao prilike vidjeti uživo kako overflow funkcionira (varijanta bez bušenja rupa) ali mi je par ljudi reklo da je to zajebancija koja mi nije potrebna pa sam odustao.

Keramika se serina, hranu kombiniram Tropical Tanganyika, Cichlid color, krill i SAK energy. Od kemije sam u početku dodavao cichlid lake salt, sada malo manje jer mi je to skupo, a ne vidim neku promjenu kod riba. Sretne su, vesele i stalno se mrijeste! :)

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 11, 2013, 10:01:11 prijepodne »
Ja nisam imao prilike vidjeti uživo kako overflow funkcionira (varijanta bez bušenja rupa) ali mi je par ljudi reklo da je to zajebancija koja mi nije potrebna pa sam odustao.

Keramika se serina, hranu kombiniram Tropical Tanganyika, Cichlid color, krill i SAK energy. Od kemije sam u početku dodavao cichlid lake salt, sada malo manje jer mi je to skupo, a ne vidim neku promjenu kod riba. Sretne su, vesele i stalno se mrijeste! :)
ok..hvala ti..
ako češ biti u mogučnosti, poslikaj aq s filterom pa stavi slike :)
btw puno si mi pomogao
hvala još jednom

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 20, 2013, 00:13:20 prijepodne »
gledao sam po netu ormariće od juwela i svi su oni napravljeni od drveta, pa se pitam zbog čega bi trebao onda raditi željezni okvir, oblačiti ga u ivericu i poduplavati si troškove kada je svima i ovaj dobar??
btw imam drveni od juwela 125 i zadovoljan sam snjim..

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 20, 2013, 07:20:22 prijepodne »
On kojima se drveni ormarić počeo raspadati ne bi tako rekli  -?
Nije riječ o drvu već o iverici, koja kad se namoči nabubri i počne se raspadati. E sad, hoće li se namočiti ovisi o tebi i sreći.

Offline Brigita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Studeni 20, 2013, 08:26:36 prijepodne »
On kojima se drveni ormarić počeo raspadati ne bi tako rekli  -?
Nije riječ o drvu već o iverici, koja kad se namoči nabubri i počne se raspadati. E sad, hoće li se namočiti ovisi o tebi i sreći.

Potpisujem!  :up:
Za svoj Rio 240, sam kupila Spinvalis trokrilnu komodu, slovi kao ogromne nosivosti, a tako je i koštala, ko petra kajgana, bila je za tisuću kn skuplja od akvarija  :( 
A več joj se nakon ni mjesec dana gornja ploha (hrast 5cm debljine) malo uvila  :down:  Zato mislim da je za sve veće akvarije potrebna željezna ili inox konstrukcija radi stabilnosti, a što se bubrenja iverice ili hrasta i sl. tiče, to sve ovisi koliko se vodom prska. Nabubrena ploča gubi na čvrstoći, a ako je ispod konstrukcija, onda nema brige.  ;)

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #17 u: Studeni 20, 2013, 10:58:40 prijepodne »
evo ti stalak mislim da bolje i jeftinije od ovoga nebus naso

http://www.njuskalo.hr/oprema-akvaristika/akvarijsko-postolje-oglas-9063704

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 20, 2013, 15:52:30 poslijepodne »
nisam mislio na kupovni več da ga sam napravim, a onda nije to bilo kakvo mekano drvo, ispravite me ako griješim??!!
ovaj stalak je mrak za tu cijenu ali nažalost ženi se ne sviđa, a svi znamo da onda to nemože ići u stan  :)

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 20, 2013, 18:07:48 poslijepodne »
nisam mislio na kupovni več da ga sam napravim, a onda nije to bilo kakvo mekano drvo, ispravite me ako griješim??!!

ako uzmeš kvalitetno drvo, čini mi se da neće biti jeftinije od čeličnog okvira s ivericom, osim ako nisi na izvoru.
a zbilja kvalitetno drvo - prosušeno i umrtvljeno je teško naći.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Studeni 20, 2013, 19:48:12 poslijepodne »
steta kaj se zeni ne svida ovaj stalak s njuskala:-(