Srpanj 12, 2025, 11:29:27 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: uvjeti za držanje bette - pitanja?  (Posjeta: 1526 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
uvjeti za držanje bette - pitanja?
« u: Studeni 01, 2013, 14:40:07 poslijepodne »
nekad davno imao sam bettu, ali u tanku 54 litre sa ostalim ribicama, pa sam je poklonio u jedan mali 20 litarski gdje je sama i sigurano uživa.
naime moja ljubav prema bettama je uvijek bila prisutna i napokon sam odlučio napraviti jedan akvarij baš za bettu.
manje više sve znam, ali ipak me neke stvari muće:
ovako, napravio sam kockicu 20x20x25 visine, sad me zanima, koliko sam pročitao o filteru i grijaču.
razumijem da bi bilo bolje/lakše kada bi bilo oboje ali pošto je predodređeno mjesto za taj mali ak, zamisao je bila da se ide na minimalizam pa nebi htio 100 kablova i tu svu tehnikaliju u akariju ako nije prijekopotrebno.
soba se uvijek grije (imam dvoje klinaca) osim po noći i mislim si da bi bez grijača bila prevelika oscilacija u temp.
imam veliki ak od 120 litara pa bi vodu stavio iz njega i mjenjao sa istom?

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Odg: uvjeti za držanje bette - pitanja?
« Odgovori #1 u: Studeni 01, 2013, 18:22:27 poslijepodne »
Filter i grijač obavezno, rasvijetu možeš zanemarit ak šibneš unutra anubiase i mahovinu, ja imam kockicu za betana 30x30x30, ono što mi je zanimljivo da leži puno vremena na priljepku od filtera ko nekakav lav, vidim da voli grijač ( čim se upali legne na priljepak), kad sam preuređivo aq izvadio sam filter na par dana i nije baš bio presretan ( barem mi se tak činio), neki dan se i pario sa beticom al mrijest nije uspio izgleda da jaja nisu oplođena ( prvi put mu je pa majstor nije dobro ubo) :D. Inače betan je crown tail crveni i taj je akvarij napravljen za moju malu koja si ga je odabrala, al kak to sa klincima ide bio joj je zanimljiv par tjedana, sad je zabrijala na neonkice tak da su joj sad one aktualne. U svakom slučaju predivna riba, fakat sa karakterom. Evo kak to kod mene izgleda ( komromis sa klinkom i ženom, htijele su dvorac i takve stvari šibnut nutra, pa sam im izradio ovak nešto )...

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #2 u: Studeni 01, 2013, 18:28:10 poslijepodne »
Filter nije potreban, dobro dođe, ali može se bez. U akvarijima bez filtera uvijek stavim rogolist i nikad ne bude problema.

Grijač svakako i nekakva rasvjeta iznad, neka obična uredska lampa s štednom žaruljom i to je to. Znaš i sam da bez rasvjete nije to to.

Offline PeraCar55

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #3 u: Studeni 01, 2013, 18:39:06 poslijepodne »
Da li kozice mogu bez filtera?
Enjoying cichlids...

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2013, 18:47:35 poslijepodne »
ma znam za rasvijetu, ali poznavajući sebe krenut ću sa nezahtjenim, a onda će me puknut da bi mogel nekaj skejpat nutra i eto ti vraga... imao sam namjeru složiti jednu ledicu od 10W samo bojim se da nebu prejaka.
nije mi problem kupiti filter, već bi neki koji bi mogao zakamuflirati, akvarij 9 litara i manje, još kad stavim grijač i filter bojim se da bu prenatrpano.
mislio sam čak iza složit iza neku kutiju (crnu) preljevnu u koju bi stavio filter i grijač.
jel ima kakvih extra malih unutarnjih filtera i grijača? navečer ću prekopati ebay.

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #5 u: Studeni 01, 2013, 19:44:52 poslijepodne »
Ima malih grijača na ebayu od 25W recimo :), a filter stavi vanjski recimo atman HF - 0100.

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #6 u: Studeni 02, 2013, 06:45:12 prijepodne »
Za takve tankove su najbolji nano grijači od cca 5 do 10W. Druga stvar koji možeš koristiti je grijaća folija koju možeš staviti ispod akvarija (imaš ih na eBay, a imaš i jednu firmicu u Dugavama koja prodaje stvari za grijanje a nađe se tamo i stvari za teraristiku, folija se zove Ultratherm Happy Hamster)...

Prošle godine sam se počeo igrati sa bettama i više manje sam prezimio bez korištenja grijača, doduše oscijalcije u temperaturi zraka nisu prelazile 5C, pa su moja iskustva vezana uz grijače drugačija od većine drugih, ali ako si se već odlučio na korištenje grijača, imaš nano grijače u ZOO Viliju, mislim da je po svojim dimenzijama manji od 10cm i nema regulaciju nego drži temperaturu na 25C.

Što se filtera tiče, on je nepotreban, ali ako baš želiš koristiti neki nano fiter imaš kutne zračne filter na eBay-u ili probaj koristiti Atmanov mini fiter ATF 300

Ono na što trebaš obratiti pažnju je priprema vode. Bette jako vole tamniju vodu (black wather ekstrakt), a to možeš postići i sa lišćem cattape, oraha, hrasta ili češerima johe. Ako koristiš plutajuću hranu tada vrlo lako možeš dozirati količinu hrane koju bettan pojede pa neće biti ni previše smeća u akvariju, odnosno neće se kvariti kvaliteta vode, no svejedno preporučujem izmjenu vode sa usisavanjem dna barem jednom u 10 dana da ne bi s vremenom došlo do pojave bakterijskog truljenja peraja ili odinuma, koje je ponekad jako teško primjetiti na vrijeme. Ako je bettan dužih peraja onda preporučujem i dodavanje soli prilikom izmjena vode, jer bi na taj način trebalo biti spriječeno savijanje peraja.

U svakom slujaju, na Betta Svijet portal ima dosta korisnih članaka pa baci oko tamo, možda dobiješ kakvu novu ideju

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 02, 2013, 20:37:32 poslijepodne »
puno hvala na opširnom odgovoru i hvala svima, dobio sam odgovore na sva moja pitanja.
grijače baš gledam na ebayu od 25 w, manji su puno skuplji.
uglavnom ebay će odraditi veči dio :D
još jednom thnx  :zagrljaj: