Srpanj 08, 2025, 23:02:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koraljne alge-coralline algae  (Posjeta: 1865 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Koraljne alge-coralline algae
« u: Travanj 19, 2006, 22:39:00 poslijepodne »
Sjedim i gledam... i vidim da su mi te tvrde , ljubičaste alge (čak i tanjurastih oblika ima) prekrile površinu kamenja koja je izložena svjetlu.. I pitam se ( jer sam lijen čitati i googlati) da li one kao takve smanjuju kapacitet kamenja za biološku filtraciju? Po mojoj logici da..samo, koliko i da li i kada bi ih se trebalo recimo bućnut u mrak na par mjeseci da se s kamenja maknu, ako ga pretjerano prerastu?? Hmmm... idem kopat po literaturi..ako imate kakvih saznanja, napišite...

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Travanj 20, 2006, 00:27:00 prijepodne »
Pod pretpostavkom da coralline alge u potpunosti prekriju do tada živi kamen, on teoretski prestaje biti živ. Razlog je taj što su one kao cement koji spriječava cirkulaciju vode kroz sami kamen, te na taj način ultra porozni živi kamen postaje jednak bilo kojem Savskom kamenu, funkcionalno neporozan i bezvezan. Ali ipak, to je samo teorija. U praksi, coraline alge u najgorem slučaju prekrivaju par 10-aka %-taka površine živog kamena. Neće se razviti na dijelu koji nije izložen direktnoj svjetlosti, a to je obično preko 50 % od ukupne vanjske površine kamena. Što se tiče njihovog uklanjanja, stvar je jasna. Kamenje se na nekoliko mjeseci stavlja u potpuni mrak uz agresivan skimmig i to je to. Edited by: Profa
Novi Zagreb

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 20, 2006, 00:31:00 prijepodne »
I malo upozorenje: iako su neki jako sretni kad vide coraline alge na staklu jer su one kak ti indikatori dobre kvalitete vode (ja osobno sumnjam u to, ali nema veze....), potrebno ih je redovito strugati jer se jako uspješno zavlače ispod silikona što nije dobro.....
Novi Zagreb

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 20, 2006, 01:01:00 prijepodne »

Nemoj ih micati,lijepo ih je vidjeti na kamenju i kao i svi slicni organizmi i alge u akvariju su najbolji filtrator akvarija,nikakvo kamenje nije niti blizu snagi filtracije kao alge i beskraljeznjaci.
Sa druge strane na kamenu mora nesto rasti,u akvariju niti u moru nema bezivotnih stanista.Ili ce ti rasti koralji i coraline alge po kamenju ili zelene alge i cijanobakterije,pa sad biraj sto ti je ljepse.

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 20, 2006, 01:05:00 prijepodne »

btw najbolji nacin da ubijes coraline alge je da pojacas rasvijetu u akvariju ,te alge ne vole jako svijetlo.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #5 u: Travanj 20, 2006, 01:24:00 prijepodne »
Ili da zaposliš par ježeva... kod mene jedan uredno radi svoje, kamenje bijelo

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Travanj 20, 2006, 09:17:00 prijepodne »

noćne ptice

Profa-fino... ma nisam ni mislio u dogledno vrijeme primjenjivati bilo kakve agresivne mjere, a sad mislim da više neću ni razmišljati o tome..

Blue- pojačati svjetlo imam namjeru već neko vrijeme, al pošto se radi o diy opciji koja uključuje barem pola dana slobodnog vremena, realizacija mi šteka ..ali opet , iako sad imam preslabo (4x40W T8) , nisam siguran da ću gadovoljno za neke svojeplanove u vezi nabavke određenih koraljapovećati ako zamijenim ove sa 4x39 W T5 sa reflektora 2... ..hmmm..nove su investicije na horizontu, ali lova se ne nazire, tako da...

Stina- bili su ježići, ali sam ih izvadio, opet zbog nekih svojih razmišljanja koja su išla u sljedećem smjeru - na par mjesta sam pročitao da rakovi samci u akvariju znaju oštetiti euphyllie dok hodaju po njima i tako izazvati brown jelly , odmah sam zamislio ježeve kako se fino furaju svuda po akvariju i tako nenamjerno izbodu i euphyllie i.... pa sam sve izvadio... sad , da li ima nešto u toj logici , ne znam ( radi se o jadranskim ježevima koji su došli s kamenjem) Edited by: Vedran

Offline Grug

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Travanj 20, 2006, 09:19:00 prijepodne »
Ja zapošljavam grce (ogrce) i spašavaju me od algi bez problema. Pa malo ježeva i tzv. šijaka i nema problema. E sad, hoće li poisti i corallinu, neznam....

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 20, 2006, 09:36:00 prijepodne »

I te alge kao i koralji prave strukturu od kalcija. One je prave u više slojeva i porozna je kao i koraljna struktura pa se unutar nje mogu nastaniti i bakterije.

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 20, 2006, 09:51:00 prijepodne »
Citat: blue

btw najbolji nacin da ubijes coraline alge je da pojacas rasvijetu u akvariju ,te alge ne vole jako svijetlo.

Ja se s tim ne bih složio jer da je tako ja ih nebi trebao imati, a imam ih i lijepo napreduju. Imam 300W T5svjetla na 330 L vode. Jedino ako si pod ''pojačanu rasvjetu'' mislio na 900W na tu litražu, kao što neki freakovi vani i imaju. Inače, meni su se počele stvarati doslovno 5 dana nakon startanja akvarija.....
Novi Zagreb