Srpanj 22, 2025, 01:27:40 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mjesečni troškovi  (Posjeta: 2920 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline slaven_9

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
Mjesečni troškovi
« u: Kolovoz 19, 2013, 18:36:00 poslijepodne »
Pozdrav,

do sada sam uglavnom bio promatrač i upijao teme sa foruma, a sada je vrijeme da i ja postavim neko pitanje.

Uskoro namjeravam složiti svoj prvi akvarij i prvo želim podvuci crtu ispod okvirnih financijskih zahtjeva. Prilično je jednostavno odrediti inicijalne troškove nabave opreme i stanovnika, ali su mi upitni troškovi održavanja akvarija u pogonu. Jasno mi je da troškovi variraju ovisno o željama i opremi. Moja vizija bi u grubo izgledala ovako:

100njak litara tank, na dnu sa gustim Cuba ili Eleocharis tepihom i nesto pozadinskog bilja kojima ce trebati svjetla i CO2, a od stanovnika uglavnom male ribe (kardinal neonke ili guppy ili tako nesto), njih barem 40ak.

Sada slijedi to famozno pitanje: Koliki su cca troškovi hrane, vode, struje, CO2,...? Ne tražim točnu brojku već okvirno. Znam da nisam dao dovoljno detalja o lampama, filteru, grijaču ali sam siguran da ima jako puno korisnika koji će u sekundi prepoznati potrebe za ove stanovnike.

Unaprijed hvala.

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Mjesečni troškovi
« Odgovori #1 u: Kolovoz 19, 2013, 19:00:33 poslijepodne »
ovo je stvarno teško odgovorit  :roll:   :D sve ovisi kakva će bit rasvijeta T8, T5 i koliko lampi ili led, onda jel misliš imat 1 ili 2 filtera? co2 jel misliš kvasac i voda ili co2 boca? Hrana te neće puno ispast, bar mene ne ispadne, voda ovisi koliko ćeš je često mijenjat i dali ćeš koristit RO uređaj ili pipovaču i ffm itd itd...  :)

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 19, 2013, 19:47:36 poslijepodne »
Pozdrav,

jako tesko/nezahvalno odgovoriti po meni dok jos nisi slozio akvarij.
Ima naravno puno faktora:koliko wata,rasvjeta,filter,grijac ti preko ljeta vjerojatno ni nece biti ukljucen...
Evo par linkova od starijih tema,mozda pomogne:https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=84222.0
                                                                       http://www.akvarijske-ribe.com/forum/viewtopic.php?t=11699
Tu je i jedna starija tablica gdje mozes izracunati koliko trosis dnevno/tjedno/godisnje:https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=27565.0

Offline slaven_9

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Kolovoz 19, 2013, 19:48:36 poslijepodne »
ovo je stvarno teško odgovorit  :roll:   :D sve ovisi kakva će bit rasvijeta T8, T5 i koliko lampi ili led, onda jel misliš imat 1 ili 2 filtera? co2 jel misliš kvasac i voda ili co2 boca? Hrana te neće puno ispast, bar mene ne ispadne, voda ovisi koliko ćeš je često mijenjat i dali ćeš koristit RO uređaj ili pipovaču i ffm itd itd...  :)

pretpostavio sam da su mi informacije šture, pa idemo to malo dodati.

jedan filter, co2 boca, voda pipovača domesticus, rasvjetu mi je tesko odrediti s obzirom na razinu znanja koje trenutno imam, pretpostavljam da je to jedna od najbitnijih stavki, ali se nadam da može neka procjena za 100 l tank sa biljkama navedenim u prvom postu za T8 ili T5, skroz okvirno, preciznost uopce nije bitna, samo da steknem dojam.

Offline slaven_9

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Kolovoz 19, 2013, 19:50:49 poslijepodne »
Pozdrav,

jako tesko/nezahvalno odgovoriti po meni dok jos nisi slozio akvarij.
Ima naravno puno faktora:koliko wata,rasvjeta,filter,grijac ti preko ljeta vjerojatno ni nece biti ukljucen...
Evo par linkova od starijih tema,mozda pomogne:https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=84222.0
                                                                       http://www.akvarijske-ribe.com/forum/viewtopic.php?t=11699
Tu je i jedna starija tablica gdje mozes izracunati koliko trosis dnevno/tjedno/godisnje:https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=27565.0

Hvala na linkovima, znam da bi sve bilo jednostavnije da imam slozeni akvarij, ali prije nabave se nadam nekoj gruboj racunuci. nadam se da ce linkovi pomoci.

Offline rovkil

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 19, 2013, 19:55:10 poslijepodne »
http://www.aquarium-manager.com/

Ovdje imaš izračun troškova.

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 19, 2013, 20:04:49 poslijepodne »
ako kupiš gotov akvarij kao recimo rio 125 to je recimo u toj tvojoj kategoriji od 100ak litara onda već imaš u njemu filter od 600 l/h i rasvjetom T5 2x28w i grijaćem od 100w on te dođe kako gdje, od recimo 1600kn pa do 1800kn novi, a imaš i polovne za manje love, rasvjeta i nije baš nešto za zahtjevno bilje ali staviš reflektore i nema biljke koju ne možeš imat  :up: i još bi ti preporućio da uzmeš još jedan vanjski filter za recimo 500-700kn novi ili polovni za manje love, co2 sistema ima od 700-1000 kn polovnih sa bocom od 5kg ili 3kg itd, sad ti sve ovisi koliko misliš potrošit i jel hoćeš novo ili polovno, komletne akvarije ili dat radit akvarij pa kupovat filtr, rasvjetu, grijać i sve ostalo posebno itd itd... :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Kolovoz 19, 2013, 20:07:51 poslijepodne »
Svi pisete ono sto covjeka ne zanima. on ne pita za iicijalne troskove nabavke neega, vec troskove odrzavanja istog.

Troskove odrzavanja je jako lako, ali i jako tesko izracunati.

Sama hrana ti je najmanji problem, sta god da imas, neces trositi jedan paket mjesecno, a to ti je 50-tak kn max.
Trosak vode, znas koja je cijena kubika, vise od 150 litara ti nece otici mjesecno.
Najveci ti je trosak struje. Potrosnja svih trosila poput filtera i sl x24, to ti je dnevna potrosnja. Snaga svjetla puta 10 ili 12 (ovisno koliko ce ti raditi rasvjeta), to ti je dnevna potrosnja .

Ali besmislene su te racunice, ako tako razmisljas, sjeti se da ti jedna zarulja od 100w potrosi vise struje za par sati nego tvoj akvarij za cijeli dan, ili tjedan.

Offline slaven_9

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Kolovoz 19, 2013, 20:11:17 poslijepodne »
vise su me interesirali troškovi nakon sto se sve nabavi i postavi, nasao sam par "sličnih" slučajeva u temama starim par godina, koje su jos uvijek mjerodavne iako svaki dan nešto ide gore.  :icon-money:

EDIT: sada vidim ovaj zadnji Damirov odgovor, na to sam otprilike ciljao, thnx
« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2013, 20:14:21 poslijepodne od slaven_9 »

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2013, 20:17:08 poslijepodne »
eto onda otprilike imaš odgovor  :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2013, 20:30:29 poslijepodne »
Evo, mozda ti moze pomoci moja racunica.

FILTRACIJA I SL: - sveukupno ti je to ovako - 7w+7w+35w+35w+7w = 91wx24 sata dnevno = 2184w
RASVJETA: - 24wx12sati, 24wx10sati, 23wx7 sati i 72wx8 sati =  288+240+161+576 = sveukupno dnevno 1265w.

Dakle, taj konkretan akvarij potrosi cca 3,5kw struje.

Drugi akvarij ima potrosnju od "samo" 2kw, jer ima drasticno manje svjetla i manje ostalih trosila.

A kilovat struje je koliko, 1kn? 2kn?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2013, 20:37:20 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2013, 21:03:40 poslijepodne »
bilo je već par tema vezano za potrošnju akvarija (što se struje tiće), iskreno mislim da za takve i slične akvarije je potrošnja zanemariva, puno veči su troškoi nabavke akvarija i opreme i troškovi "učenja na svojoj koži" dok ne pohvataš cijelu priču i dok se ne nađeš na nečem određenome.
puno ljudi promjeni u početcima litraže (uvijek na više :)), rasvijete, filtere i slično...
tu su npr i neke "kemije" koje "treba" dodavati, od s.bakterija, EC, FFM, gnojiva, vitamine hrane i šta ti ja znam šta... koji isto spadaju u redovne troškove.
pa malo malo neke igračkice koje bi dobro došle i naravno flora i fauna koja također iziskuje kunice.
ja imam akvarij od 120 litara i jedan od 40 sa pripadajučom opremom i nisam na računima primjetio neku razliku.
još jednom ponavljam zanemarivo uvečani računi, tako da mislim da te to nebi trebalo zabrinjavati. ;)

Offline Clio

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #12 u: Kolovoz 19, 2013, 21:29:04 poslijepodne »
Zanimljivo je to sve,ALIII ako to voliš onda zaboravi na troškove i nemoj se njima opterečivati  :)
Ja imam 400 litraša i negledam na troškove jer ako bi na to gledao nikad nebi imao akvarij  :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #13 u: Kolovoz 19, 2013, 21:33:16 poslijepodne »
ma 100l biljni ne trosi nis.
Taman da imas 100W rasvjetu po 10 sati to je 30kWh..... oko 30kn ili manje cak. Mislim da je 80lp cijena 1kWh.
Filter za tu litrazu je oko 10w. To ti je oko 7kWh.
Vodu da mijenjas 4x po 50% ti je 200l.
Hrana je skupa ali te kantice traju............. pogotovo ako kupujes ona vec pakiranja, onda je i dosta jeftinije.
Kemija, gnojenje i CO2........ ovisi na kaj se odlucis. CO2 iz boce je daleko najjeftiniji ali ima najveci inicijalni trosak. Makro elemente imas po 50kn i to ti je dosta za pola godine sigurno. Mikro elementi su skuplji i teze se nabavljaju ali mislim da je tu netko prodavao po 100kn. Ili kupis profito od 2l jer je bitno jeftiniji nego pakiranje po 500ml. No i tih 500ml ti je dosta za pola godine a bocica je 60kn. I trebas jos FFM ili Aquasafe ili seachem prime. Ovaj zadnji je najisplativiji jer sa 500ml (130kn) tretiras 20 000 litara vode. FFM ti je oko 70kn i on tretira 1500 litara vode. Ono, zaboravis da si kupio uopce.
Kad sve zbrojis, mozda nekih 70kn mjesecno. Ali bude manje jer vjerujem da neces imati 100W a i gnojivo bi moglo trajati duze.

Offline cipli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #14 u: Kolovoz 19, 2013, 21:40:59 poslijepodne »
 zaokruži na 100kn mjesečno i to je to ako bude manje bolje za tebe a više neče biti šta svi tu filozofiraju kao da otkrivate neizmjeničnu struju ili toplu vodu jebate

Offline slaven_9

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Kolovoz 19, 2013, 21:51:43 poslijepodne »
svaka cast na detaljnim odgovorima.  :klap:

onako u grubo, trošak je zanemariv dok se ne zaigram sa novim zeljama.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Kolovoz 19, 2013, 21:54:12 poslijepodne »
svaka cast na detaljnim odgovorima.  :klap:

dok se ne zaigram sa novim zeljama.

E tu počinje  :D

Offline Liquid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #17 u: Kolovoz 19, 2013, 22:29:15 poslijepodne »
zaokruži na 100kn mjesečno i to je to ako bude manje bolje za tebe a više neče biti šta svi tu filozofiraju kao da otkrivate neizmjeničnu struju ili toplu vodu jebate

:klap: :klap:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #18 u: Kolovoz 19, 2013, 22:59:16 poslijepodne »
Imam akvarije od 54 , 45 i 9 litara koji su u funkcij, znači da rade filteri i rasvjeta u svima a po zimi i grijači.U najmanjem imam nekoliko kozica puževa i bilje,
a u ovima većima osim biljne džungle i ribice,ništa pretrpano, redovito tjedno održavanje sa promjenom vode po potrebi i mjesečni trošak struje, hrane i
poneke potrepštine ne prelazi nekih 100-tinjak kuna.Tu ne računam neke stvari od opreme koje si ponekad znam priuštiti.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #19 u: Kolovoz 20, 2013, 21:27:55 poslijepodne »
ma 100l biljni ne trosi nis.
Taman da imas 100W rasvjetu po 10 sati to je 30kWh..... oko 30kn ili manje cak. Mislim da je 80lp cijena 1kWh.
Filter za tu litrazu je oko 10w. To ti je oko 7kWh.
Vodu da mijenjas 4x po 50% ti je 200l.
Hrana je skupa ali te kantice traju............. pogotovo ako kupujes ona vec pakiranja, onda je i dosta jeftinije.
Kemija, gnojenje i CO2........ ovisi na kaj se odlucis. CO2 iz boce je daleko najjeftiniji ali ima najveci inicijalni trosak. Makro elemente imas po 50kn i to ti je dosta za pola godine sigurno. Mikro elementi su skuplji i teze se nabavljaju ali mislim da je tu netko prodavao po 100kn. Ili kupis profito od 2l jer je bitno jeftiniji nego pakiranje po 500ml. No i tih 500ml ti je dosta za pola godine a bocica je 60kn. I trebas jos FFM ili Aquasafe ili seachem prime. Ovaj zadnji je najisplativiji jer sa 500ml (130kn) tretiras 20 000 litara vode. FFM ti je oko 70kn i on tretira 1500 litara vode. Ono, zaboravis da si kupio uopce.
Kad sve zbrojis, mozda nekih 70kn mjesecno. Ali bude manje jer vjerujem da neces imati 100W a i gnojivo bi moglo trajati duze.
alo kod tebe smo dosli do cifre od
30kwhx30dana=900kwh=900kn mjesecno samo rasvjeta
hrga88

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #20 u: Kolovoz 20, 2013, 21:37:55 poslijepodne »
ne nismo. 100W u 10 sati nikako ne mogu dati 30kWh, a obzirom da je on trazio to za mjesec dana cinilo mi se skroz nepotrebno pisati x30 dana. Ali eto, mozda sam i trebao.

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #21 u: Rujan 20, 2013, 22:58:03 poslijepodne »
OKo 100 kn minimum mjesečno kak ti čiča kaže
davno sam negdje pročitao oko 100 litara tročak je 10 % manji u kn nego litraža
100 litara oko 80 kn u grubo mjesečno
,jedino ako ne misliš stanovnicima rentati akvarij  :D

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #22 u: Rujan 21, 2013, 09:48:08 prijepodne »
Ako živiš u stanu i griješ ga na nekih 21 do 23C vrlo je vjerojatno da nećeš trebati ni grijač... Ako nisi doma tokom dopodneva (kada je struja skuplja) možeš pomaknuti i fotoperiod da ti ulovi i dio struje kada je jeftinija... Tako da možeš reći da su to više manje zanemarivi troškovi...