Srpanj 30, 2025, 06:48:00 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Optimalni uvjeti za Nitrobacter i Nitrosomonas  (Posjeta: 1754 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline NO1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Optimalni uvjeti za Nitrobacter i Nitrosomonas
« u: Kolovoz 17, 2013, 14:07:31 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Imam kratko ptanje što se tiće navedenih bakterija koje služe za biološku filtraciju.
Na internetu sam naišao na tzv. "Moving bed filter" koji se izrađuju od plastičnih boca i plastičnog medija.
Sviđa mi se ideja zbog prozračnosti i cirkulacije u filteru međutim muči me to što ne znam da li je to efektivna metoda
obzirom da je medij u prozirnoj plastičnoj boci.
Do sada sam bio u uvjerenju da je tim bakterijama potreban mrak za optimalne uvjete te ne znam koliko im smeta svjetlost.
Da li je to istina ili nije i da li je bolje taj sistem raditi sa neprozirnom posudom te što mislite o ovom sistemu biološke filtracije?

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Optimalni uvjeti za Nitrobacter i Nitrosomonas
« Odgovori #1 u: Kolovoz 17, 2013, 15:56:52 poslijepodne »
svjetlo nema veze s time...one ce se razvijat svejedno..razlikujemo samo aerobne i anaerobne

Offline NO1

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 17, 2013, 18:35:47 poslijepodne »
hvala na odgovoru. Mislio sam da ima obzirom da u uputama medija za biološku filtraciju obično stoji da najbolje funkcioniraju u mraku

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Kolovoz 17, 2013, 21:23:20 poslijepodne »
A kaj će ti uopće ta piz.......  u aq uzmi kvalitetan filter i bok.

Offline NO1

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 17, 2013, 23:26:33 poslijepodne »
ma imam eheim 2213 vanjski kanistar, jedan Hang on filter i original od RIO 180 ona kutija sa pumpom... al ovo se čini boljim za dodatnu bio filtraciju ukoliko je potrebno jer je dobra cirkulacija i prozračivanje...
Ja zapravo namjeravam ispod akvarija u ormarić stavit dodatni 50 litarski akvarij od kojeg ću napraviti wet-dry filter Overflow  sistemom -

http://www.youtube.com/watch?v=65yVr7DiDls

mislim da je to najbolje... dole u akvarij stavim 3 plastične kutije na kat za za wet dry sistem tipa ovog -

http://www.youtube.com/watch?v=ATzHjtFKMNs

i dobijem puno filter medija sa velikom površinom s tim da bi mi vjerojatno i eheim bio potopljen u tom akvariju i tjerao vodu nazad u akvarij    :)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 17, 2013, 23:30:42 poslijepodne od NO1 »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2013, 00:11:02 prijepodne »
mislim da pokusavas kombinirati 2 razlicita sistema filtracije, i da ti to nece biti najsretnije rjesenje.

da pojasnim, poanta overflowa je da voda iz akvarija A (koji je gore) ide u akvarij B(koji je dolje). U akvariju B se odvija sva fitlracija, a filtriranu vodu pumpa vraca nazad u akvarij A.

kod wet dry, overtop i slicnih fitlracija, koji se uglavnom baziraju na ideji da voda pada/prolazi kroz filter materijal, i onda filtrirana odlazi u akvarij, gornji primjer filtracije je kontradiktoran, odnosno puno tezi za izvesti.

jer, tebi treba da prljava voda ide do fitler materijala, cista u akvarij, a da bi to bilo ucinkovitije, akvarij B ustvari treba biti IIZNAD akvarija A. onda ti je pumpa u akvariju, pumpa vodu u akvarij IZNAD, ona se cijedi preko filter materijala i slobodnim padom vraca nazad u akvarij A.

dakle, suprotno od overflowa, gdje se za dovod vode koristi slobodni pad, a za odvod koristi pumpa.

ne kazem da je nemoguce, samo, djelomicno ces zgubiti taj wet-dry sistem, jer u sumpu mora biti vode, i to vise od onog sto se realno sljeva u njega, i sto izlazi iz njega. a to vise nije wet dry sistem, to je klasican sump (sto je isto odlicna filtracija)

Offline NO1

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 18, 2013, 05:22:15 prijepodne »
ne razumijem zašto nebi bila wet dry filtracija? Samo u donji akvarij obzirom da treba biti određena veća količnina vode, napravim kat iznad na koji stavim medij filter za wet-dry tipa plastične kuglice. znači ne mora taj medij biti uvodi, iako
određena količina vode mora biti u akvariju... iznad akvarija može biti jedan kat plastične posude u kojoj je medij koji nije u vodi...  pada voda itako onoliko koliko pumpa tjera vodu u akvarij toliko pada slobodnim padom u akvarij B odnosno na taj medij...
u principu je jednako :) jedini problem može nastat u zaštopavanju spužve kao  medija koji je prije al to se ionako redovito mijenja jel...
Kraj toga, u akvarij B gdje se nalazi voda još se mogu staviti dodatno i plastične kuglice i napravit nešto slično sistemu na prvom filmiću u medij boci gdje još miješam vodu sa zrakom gdje bi se miješale kuglice pa ne moram imap plastičnu bocu u akvariju :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 18, 2013, 12:24:36 poslijepodne »
nisam rekao da to ne moze funkcionirati, vec samo da se malo gubi poanta sistema., troskovi su ti puno veci, i cijeli sistem je puno kompliciraniji.