Srpanj 29, 2025, 14:44:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomor riba,zamućenje akvarija  (Posjeta: 1997 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline volvo_s60

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 39
Pomor riba,zamućenje akvarija
« u: Kolovoz 03, 2013, 10:48:24 prijepodne »
AKVARIJ:
-   125litara,
-   temperatura,26,7
-   parametri vode: pH 7,2, NO2 0,5, NO3 10, GH i KH  povišeni,ali tako je od starta akvarija
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 3 godine
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    2,5 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode,svaki tjedan 30%,svaka 2 tjedna 80% uz dodavanje easy life filter mediuma
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija,da usisavam

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    vanjski Eheim Professionel 3 2073 1050 l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala  čišćenje nakon 3 mjeseca prije tjedan dana u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužva,keramika

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  Nema nikakve sluzi,ali je vidljivo na zadnjoj slici kod filtera zelena alga ili sluz,ne znamšta je to.
-   grijač Jager 100w
-   pumpa za zrak  nema
-   CO2 sustav – nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) easy life filter medium

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  1 Botia-nema je više,1ajmoner-nema ga više,1neonka-nema je više,2 sijamska algojeda-nema ih više,1 corydoras,1 ancistrus-nema ga više,3 tetre 1 preživjela
-   starost ribica    2 godine
-   ima li potencijalnih „terorista“
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  1x na dan Tetra min i 3-4x puta tjedno Tetra wafer tabletice

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke anubias listovi kao da trunu,ali to samo 1-2 u proteklih mjesec dana
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) nema,ali se pojavljuju kod filtera što je vidljivo na slici
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi nisam
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi 5-7cm šljunak
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  sve ok
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) zamućena,trenutno promijenjena 90% i još uvijek malo zamućena

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma nakon izmjene 80% vode i dodavanja FFM-a i 2 žlice soli voda zamućena tj.bijela,nakon 24 sata uginule ribice
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima..
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije 3 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ne,samo izmjena i usisavanje vode i dupla doza easy life ffma
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  samo ta dosad 7 od kad je akvarij u pogonu u zadnjih 2 mjeseca 2
-  stanje ostalih stanovnika odlično do danas

Nakon izmjene 80% vode došlo je do zamućenja vode u bijelo te ribice nakon 24 h pokrepale,ostale 2 na životu.Ne znam uzrok toga jer dosad uvijek tako radio  izmjenu vode uz 1x mjesečno dodavanje 2 žličice soli.
Danas sam opet napravio izmjenu 90% vode bez dodavanja bilo čega,voda još uvijek lagano zamućena.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Pomor riba,zamućenje akvarija
« Odgovori #1 u: Kolovoz 03, 2013, 12:17:38 poslijepodne »
Definitivno ti je poremecena bioloska ravnoteza u akv.
E sad iz kog razloga...
Ne znam zasto radis te vece izmene vode od 80% tako cesto?
Mozda ti je voda koju si sipao u akv bila lose kvalitete?

Vidim da spominjes sliku, ali nisi je stavio.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Kolovoz 03, 2013, 12:20:33 poslijepodne »
prevelike su ti izmjene vode,smanji na 30-40%

Offline davy fox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #3 u: Kolovoz 03, 2013, 12:23:11 poslijepodne »
Neznam dali je od toga no kakvu si sol stavljao Jodiranu ili nejodiranu usput botiji ti smeta sol.Koliko si puta ribice hranio Na dan?

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #4 u: Kolovoz 03, 2013, 12:24:31 poslijepodne »
glavni uzrok je prije tjedan dana ociscen filter i sad izmjena 80% vode,izbacena ciklirana voda ubacena friska,podloga usisana,tako da su i od tamo bakterije uklonjene,a sad dodano 80% vode.sad ne diraj nista,jer sve sto napravis moze biti samo gore.Jedino dobro sto mozes napraviti je ubaciti neke korisne bakterije:sera nitrivec,tetra aquastart....
« Zadnja izmjena: Kolovoz 03, 2013, 12:32:20 poslijepodne od mbogdan »

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Kolovoz 03, 2013, 21:41:01 poslijepodne »
složio bi se sa kolegom mbogdan;
očistio si filter, gdje si potamanio veliki broj dobrih bakterija, predpostavljam da si u isto vrijeme radio veliku izmjenu vode + usisavanje podloge, znači na svim mjestima gdje bakterija ima ti to čistio i na taj način si poremetio kvalitetu vode, uza sve to velike su vručine koje su svemu tome podpomogle...
dali spuštaš temp u akvariju, jer piše temp : 26,7?
koliko je filter bio iskopčan za vrijeme čiščenja??

Offline zeljkoosijek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #6 u: Kolovoz 03, 2013, 22:08:43 poslijepodne »
kolega previše ti to mjenjaš vode...
ja recimo radim izmjene svakih 15 dana po 10%, a usisavanje jednom mjesečno samo pola akvarija, akvariji su mi gusto ubiljeni i gnojim mikro i makro PPS i sve odlično funkcionira.
Pogotovo ako imaš dosta riba s tim mjenjanjem vode sve korisne bakterije skoro počistiš tako da svakom izmjenom si praktički u polu cikliranju.
Ali eto to je moje mišljenje, možda će netko od iskusnijih kolega reći neki savjet....

Offline njivican

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #7 u: Kolovoz 03, 2013, 22:43:52 poslijepodne »
Nisam neki preveliki znalac ali mislim da je problem u prečestoj i prevelikoj izmjeni vode. Mislim da se ne može stabilizirati akvarij, iako me buni činjenica da je 3 god. (ako se ne varam) star akvarij.
Evo mog iskustva, kad sam radio izmjene vode jednom tjedno svako malo bih izgubio pokoju ribicu, najviše guppy. Onda sam na sreću zapostavio akvarij zbog posla i nisam vodu promjenio doslovno više od 6 mjeseci, samo nadoljevanje ishlapljele vode. Akvarij je procvjetao i nije bilo uginuća. Kad sam nakon 6 mj čistio filter (vanjski) unutra sam našao 2 guppya i 1 platy. Kako su to preživjeli pitaj Boga.

Nemoj raditi česte i velike izmjene vode.

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Kolovoz 03, 2013, 23:13:43 poslijepodne »
Pa ako si kod tolke količine sipao vodu iz pipe, koja ima klora, pobio si sve bakterije momentalno.

Offline volvo_s60

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Kolovoz 04, 2013, 11:10:02 prijepodne »
Moje mišljenje je da su uginule od soli.I slažem se  s većinom da učestale promjene vode mi sve zeznu.Evo,danas je potpuno nestalo zamućenje,preostale ribice  živahne,sve ok.Dodao sam korisne bakterije.Ubuduće ću smanjtii izmjene vode i zanima me koja bi optimalna temperatura bila prema vašem mišljenju?Meni je već 3 godine 26-27 stupnjeva.

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #10 u: Kolovoz 04, 2013, 11:17:15 prijepodne »
Nemoj smanjivati izmjene vode, naprotiv tek sad dok nema još bakterija koje bi razgrađivale amonijak. Smanji količine izmjena vode.

Offline zeljkoosijek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #11 u: Kolovoz 04, 2013, 12:14:01 poslijepodne »
Moje mišljenje je da su uginule od soli.I slažem se  s većinom da učestale promjene vode mi sve zeznu.Evo,danas je potpuno nestalo zamućenje,preostale ribice  živahne,sve ok.Dodao sam korisne bakterije.Ubuduće ću smanjtii izmjene vode i zanima me koja bi optimalna temperatura bila prema vašem mišljenju?Meni je već 3 godine 26-27 stupnjeva.

kod mene je temperatura 25 osim preko ljeta dosegne i 28 ali sve perfektno funkcionira.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Kolovoz 04, 2013, 20:36:58 poslijepodne »
sol nije mogla biti uzrokom pomora iako je bilo je previše
osim toga, čemu je stavljati ako je akvarij OK!?
no, prevelika količina izmijenjene vode + nedavno čišćeni filter i....eto rezultata

mi mijenjamo jednom mjesečno do 30-40 % + propiranje filtera a samo dva puta godišnje se filter baš pere onak, pošteno
s time da se materijal za filtriranje ispire u akvarijskoj vodi a ostatak dobro opere pipovačom, osuši i tek onda stavlja u pogon...

na žalost, bojim se da ćeš morati pokrenuti cijeli mehanizam ponovno
ne znam bi li možda pomogle dobre bakterije da se cijela priča zaciklira što brže - probaj, nemre škoditi...

Offline denis1987

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #13 u: Kolovoz 18, 2013, 10:28:01 prijepodne »
pomor i zamučenje vode se može dogoditi zbog neadekvatnog filtera ili zbog previše hranjenja ribica.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Kolovoz 20, 2013, 16:17:48 poslijepodne »
a pazi sad ovo..kod mene preko noći..zamućenje čitavog akvarija pomor apssolutno svega osim kojeg puža....vodu nisam mjenjao niti filter dirao 2 mjeseca(nemam vremena)akvarij je u funkciji preko 5-6 godina...
i onda sam skužio..jebeni zeolit mi je bio u filteru!! dva mjeseca je filtrirao i uopće nisam ni pomislio da ga imam u filteru,garant je sve štetno pustio preko noći kad se prodrmao filter ili što već...
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Kolovoz 20, 2013, 16:51:02 poslijepodne »
Baš mi je žao  :(