Srpanj 20, 2025, 23:50:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: dolijevanje vode kod hlađenja ventilatorom  (Posjeta: 5651 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: dolijevanje vode kod hlađenja ventilatorom
« Odgovori #25 u: Lipanj 17, 2013, 18:08:05 poslijepodne »
Pročitao sam linkove brzinski odmah ali nisi time odgovorio na moja pitanja i pitanja kolege Karla. Niti si pojasnio tablicu. Toliko riječi samo u ovom tvojem postu umjesto da si uzeo neku standarnu vrijednost ph, temp, bilo što što fali i dao barem približnu naznaku koliko treseta može i za koliko stupnjeva sniziti tvrdoću vode! Nitko te ne traži u decimalu točan podatak...
Dakle u članku koji po drugi put linkam:
http://www.akvarij.net/index.php/kemija-menuosnoveisavjeti-89/776-simulacije-fizikalno-kemijskih-procesa-u-akvariju
Stoje podaci:

I u slučaju 1. stoji - Tvrda voda; treset u filteru:

Promjena pH se na žalost slabo vidi (zbog ograničenja veličine slike), ali ide od cca 7,5 do ispod 7.
Treba napomenuti da je puno pretpostavljenih vrijednosti (teško ih je odrediti).
Gdje je postavljač teme napisao da ima pipovaču u akvariju? To si zaključio sam od sebe!
Pa gdje je postavljač teme stavio da ima meku vodu?
Uz to Zli Brka mu je odlično odgovorio.
Ako nadopunjuje s pipovačom onda mi je bilo logično da i mijenja sa pipovačom, te da ima pipovaču u akvariju.

Citat:
Pa koliko snižava tvrdoću čovječe, zar nisi u stanju to napisati, koliko ga treba, 10 dkg ili 100 kg, ne okolišaj daj nam neku približnu cifru!
Evo pojasnit ću ti.
Topljivost huminskih kiselina je jako mala.
Pretpostavio sam vrijednost od 0.01 g L-1 (slabo topljivo prema klasifikaciji).
Možeš staviti ti i 10 dkg ili 100 kg ili 1000 kg količina otopljene huminske kiseline će biti jednaka, i biti će jednaka topljivosti huminskih kiselina a to je 0.01 g L-1.
A ukupna brzina reakcije (neutralizacije) će biti jednaka brzini otapanja (koeficijent prijenosa tvari) huminskih kiselina.
To će sve trajati koliko bude kapacitet treseta (koliko ga ima). Dakle masa isključivo govori o "trajnosti" skidanja pH tvrde vode.
Isto kao i isparavanje vode, povećavat će se tvrdoća do određene vrijednosti nakon koje će se kalcijev karbonat taložiti, i daljnje isparavanje vode će samo povećavati količinu istaloženog, a tvrdoća se neće mijenjati.

Promoviran sam u čovjeka  :)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #26 u: Lipanj 17, 2013, 18:22:34 poslijepodne »

Očito ne govorimo istim jezikom.

Ako je netko ovdje od forumaša koji čitaju ovu temu dobio podatak koliko se podiže tvrdoća akvarijske vode (bilo meke bilo tvrde) i do koje granice ako dodajemo pipovaču te za koliko stupnjeva treset snižava tvrdoću akvarijske vode molim lepo da se javi.....jer ja ni uz najbolju volju to ne mogu dokučiti iz pledoajea uvaženog čovjeka kemičara.  :roll:

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #27 u: Lipanj 17, 2013, 18:47:00 poslijepodne »
Pa to je ok :)
Ja da dijelim savjete o pravu, ti bi me vrlo vjerovatno ispravio ukoliko griješim.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #28 u: Lipanj 17, 2013, 18:54:50 poslijepodne »

Paaa....koliko je ok pitanje je.  Nisam jedini koje interesiraju ova pitanja a nakon toliko tvojih postova ako je itko došao do odgovora skidam mu kapu.... Ili drugim riječima  džaba si krečio....  :diablolol:

Offline thorus

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
« Odgovori #29 u: Lipanj 17, 2013, 19:04:23 poslijepodne »
Neke su stvari su takve, kompleksne, i teško ih je shvatiti, zato služi škola, da nauči, pa netko ima dobre, a netko loše ocjene.
A i pristojnost je tu, pa netko pristojno razgovara, argumentira, a netko će uglavnom popljuvati, zato služe mama i tata da nas odgoje.
I u konačnici zdrav razum, tko želi shvatiti, može!
Ostajte mi zdravo!
ovo je za mene, previše, over and out