Srpanj 18, 2025, 23:31:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: [Pitanja i Pomoc] Razmnozavanje Zlatnih Ribica  (Posjeta: 14385 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Robika031

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 28
[Pitanja i Pomoc] Razmnozavanje Zlatnih Ribica
« u: Listopad 12, 2013, 01:09:41 prijepodne »
Pozdrav,Ovako zanima me razmnozavanje.

Evo Ribice kakve imam koje su podosta velike za to(bar mislim :P)

P.S. Slike su sa neta ali to je ta vrsta,Tj iste su:)

Početnik sam pa me zanima,Kako znati tko je Zenka a tko Muzjak. Kako znati kada je trudna?

Cuo sam da se onda kada se primjeti da je trudna staviti muzjaka navecer u poseban akvarij,ujutro zenku i onda ih kasnije makniti te čekati mlade,Istina?
"Zivot je igra ili si igrac ili igracka"

Offline RedFish

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: [Pitanja i Pomoc] Razmnozavanje Zlatnih Ribica
« Odgovori #1 u: Listopad 12, 2013, 08:43:44 prijepodne »
Dva savjeta kolega:

1. Obavezno se predstavis u Novi clanovi na pocetnoj stranici foruma

2. Popuni profil do kraja

Tesko da ce ti prije toga netko odgovoriti.
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2013, 14:40:52 poslijepodne »
Hvala prijatelju!

1.Prestavio sam se

2.Popunio sam profl

Lijep Pozdrav

Offline dilajla

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2013, 14:37:53 poslijepodne »
Ajd da ne otvaram novi topic imam jedno pitanje:

Gdje kupiti one mrijestilice? Valjaju li one sa ebaya ista? One sa dva "boksa". Vidio sam imaju i plasticne i one meke, ne znam koji je materijal?

Hvala....

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2013, 14:53:18 poslijepodne »

Početnik sam pa me zanima,Kako znati tko je Zenka a tko Muzjak. Kako znati kada je trudna?

Cuo sam da se onda kada se primjeti da je trudna staviti muzjaka navecer u poseban akvarij,ujutro zenku i onda ih kasnije makniti te čekati mlade,Istina?

Razliku između mužjaka i ženke ćeš znati jako teško, usudio bi se reći nikako, dok ne krene mrijest. Tada mužjak dobija bijele točkice, izgledaju kao prištići, na škrgnim poklopcima. Mužjak naganja ženku i kad ju stjera u kut gurne ju bočno i tada izleti ikra. To guranje se ponavlja svakih pol minute - minutu, pri zadnjem mrijestu je trajalo desetak minuta. Većinu ikre pojedu odma jer navale kao da nikad nisu jeli ali kako imam panj u akvariju onda se nahvata hrpa ikre jer je jako ljepljiva. Onda izvadim panj u mali akvarij sa zračnom pumpom i nakon cca 5 dana izađu male ribice.

Ja imam kotilicu koja se vješa na rub akvarija, pletena je sa plastičnim okvirom. Meni je odlična ali nije za jako male ribe, kao zlatne, jer bi mogle proći kroz rupice.

Kod mene se to sve odvija u akvariju od 100 litara, a mužjaka i ženku sam kupio igrom slučaja. Od prvog mrijesta mi je žalost ostala samo jedna riba jer sam ih prerano pustio iz kotilice pa su ih potamanili.

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 15, 2013, 23:38:50 poslijepodne »

Razliku između mužjaka i ženke ćeš znati jako teško, usudio bi se reći nikako, dok ne krene mrijest. Tada mužjak dobija bijele točkice, izgledaju kao prištići, na škrgnim poklopcima. Mužjak naganja ženku i kad ju stjera u kut gurne ju bočno i tada izleti ikra. To guranje se ponavlja svakih pol minute - minutu, pri zadnjem mrijestu je trajalo desetak minuta. Većinu ikre pojedu odma jer navale kao da nikad nisu jeli ali kako imam panj u akvariju onda se nahvata hrpa ikre jer je jako ljepljiva. Onda izvadim panj u mali akvarij sa zračnom pumpom i nakon cca 5 dana izađu male ribice.

Ja imam kotilicu koja se vješa na rub akvarija, pletena je sa plastičnim okvirom. Meni je odlična ali nije za jako male ribe, kao zlatne, jer bi mogle proći kroz rupice.

Kod mene se to sve odvija u akvariju od 100 litara, a mužjaka i ženku sam kupio igrom slučaja. Od prvog mrijesta mi je žalost ostala samo jedna riba jer sam ih prerano pustio iz kotilice pa su ih potamanili.

Ipak ima ljudi na ovome forumu koji bi pomogli i pocetnicima!

Sada kako sam izbrojao imam 6 velikih riba i ostatak malo.Pa mora biti bar jedan mrijesni par:( Pa ja kad bih vidio koji su to parovi.Odmah bi ih prebacio u drugi akvarij da to naprave ako je tako moguce? Kolko cesto se ponavlja taj proces da su "trudne" ako znate na sta mislim? Hvala na odgovorima!

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Listopad 16, 2013, 08:16:33 prijepodne »
A ne možeš znati dok ne krene mrijest koji je mužjak. Kako funkcionira uparivanje kad ih je više nemam pojma, jel kreše svako svakog ili se formiraju stalni parovi, jer ja imam samo jedan par pa nemaju izbora!  :D

Kad krene period mrijesta onda se ponavlja svakih desetak dana, u mom slučaju čim su temperature došle na cca 22C je bio prvi mrijest.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Listopad 16, 2013, 19:50:28 poslijepodne »
ajdemo od početka!
raspoznavanje mužjaka od ženke su ti kolege rekli, a sad ostalo:

zlatne ribice se u uvjetima kakve mi imamo u akvarijima prilično teško razmnožavaju

imaš dosta toga u člancima o njima na početnoj stranici ove priče ali i u podforumu o hladnovodnim ribama

da bi se razmnožavale moraju biti gotovo idealni uvjeti vode, temperature, spolne zrelosti i kombinacije mrijesnog para za kojeg si siguran da si pašu i da su spolno zreli
u pravilu mrijest kreće u rano proljeće, do travnja, u akvarijima s temperaturama od oko 18 stupnjeva, nikako više
mrijesni par se izdvaja u mrijesni akvarij minimalne litraže od 70-80 litara, (nikakva kotilica nije dovoljno velika za njih) koji je bez ikakve opreme, a na dno se može staviti plastična mrežica u koju će se spustiti oplođena jajčeka a mama i tata ih neće moći pojesti (što u pravilu u uobičajenim akvarijima rade)
mamu i tatu se tada vrati u akvarij s nešto višom temperaturom - 22-24 stupnja i tada će mrijest prestati (u protivnom ženkica bude totalno izluđena i iscrpljena i može uginuti)

u akvarij s jajčekima je pametno preventivno staviti neko sredstvo poput goldmeda radi preveniranja gljivičnih ili bakterijskih infekcija, jaja treba pratiti kako izgledaju i svako sumnjivo izdvojiti
maleni se legu relativno brzo i tada prva dva-tri dana jedu žumanjak iz vrećice koju još vuku za sobom
poslije ih treba hraniti u iznimno malim količinama kuhanim žumanjkom, zgnječenim graškom, pomalo crvekima i/ili posebnom hranom za bebe

nakon barem mjesec dana mogu početi jesti hranu od roditelja no, namočenu i jako usitnjenu

svaku deformiranu ribicu (a to se, na žalost, često dešava) bi bilo, ako imaš srca, pametno izlučiti i odgajati samo potencijalno zdrave

tek kad narastu do 2 - 2,5 cm duljine mogu ići u glavni tank...

i sve to pod uvjetom idealne vode, prozračivanja i da, postepenog povećavanja vodenog stupca (bebe ne smiju imati viši nivo od 15 ak cm vode, i kako rastu im se polako povećava jer im inače ne bi mjehurić i srce izdržalo...

pa sad......

evo, mi imamo veliko iskustvo sa zlatnima, plus, priznajem, ne baš previše volje za mriješćenjem i, u sve te godine smo uspjeli po generaciji bebača odgojiti po jednu bebicu .... no ----- tko voli ---- molim...uostalom, prvi, bijeli, par zlatica kojeg si stavio sliku su naši prabaka i pradjed sadašnje ekipe!

inače, ima na internetu more jako dobrih tekstova o tome, a posebni su majstori Britanci....pa- progooglaj malo

zaboravih reći - ima slučajeva da se male zlatne ribice uzgoje u matičnim akvarijima, dapače, no to su zaista slučajevi a ne pravilo!
« Zadnja izmjena: Listopad 16, 2013, 19:53:31 poslijepodne od babyboom »

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #8 u: Listopad 16, 2013, 19:56:23 poslijepodne »
ey kolko ih imaš i koliki ti je aq  -?

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Listopad 16, 2013, 22:43:38 poslijepodne »
Hvala babyboom Puno!
Respekt. Probat cu hvala!

Pitanje:Kupio sam mahovinu i sad kako da ona bude dole a da ne pliva?

biosvera:

70 litara i 6 vecih i oko 15 malih ribica

Offline RedFish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 16, 2013, 22:48:26 poslijepodne »
Mahovinu veži za kamen, panj, drvo...
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 16, 2013, 23:03:45 poslijepodne »
Jesam ali Raspada se :(

Offline RedFish

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 16, 2013, 23:12:14 poslijepodne »
Jel to ona od Denija? Tu ni ja nisam mogao povezati kako treba.
Albert Einstein

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 16, 2013, 23:16:26 poslijepodne »
Ma nije,To je od antohnia

Ricija je to

Offline RedFish

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 16, 2013, 23:36:44 poslijepodne »
Moras biti njezan s njom.

Albert Einstein

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Listopad 16, 2013, 23:42:34 poslijepodne »
Da Da hvala,Znam da inace ona pluta po povrsini jel tako dobija vise co2 a kad se hoce stavljati dole na dno mora biti dobar dotok co2 u vodu.

Stavio sam pokraj u mali akvarij ostatak ricije,Pa za par dana kazu mi da se ona medusobno poveze pa cemo vidjeti :D

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Listopad 17, 2013, 10:06:50 prijepodne »
a sad će uletiti zločesta babyboom: imaš debelo previše ribica za litražu akvarija koju imaš!

i, bez uvrede, nemrem više ponavljati - pokušaj proroštati doista podforum za hladnovodne ribe
pa vidi....jer za jednu zlatnu je minimum minimuma 50 litara! jednu!

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Listopad 17, 2013, 11:57:18 prijepodne »
Znam naravno,Sirim se ali sve mora ici polako :S

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Listopad 17, 2013, 12:03:21 poslijepodne »
sve pet, ali ..... tvoje širenje s ovim brojem ribica, makar zadržao samo odrasle, treba biti na minimum minimuma 300 litraša  -?
no, priznajem da sam lagano umorna od toga da objašnjavam zašto pričam o svemu tome....
na svakome od nas je odluka što i kako dalje - zar ne !? -?

Offline Robika031

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Listopad 17, 2013, 22:16:17 poslijepodne »
Naravno :S Ali tek mi je 16 godina,Naucit cu :)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Listopad 18, 2013, 07:23:25 prijepodne »
pa zato ti sve ovo i pišem - da ti učenje bude jeftinije nego nama starima koji smo učili uglavnom na vlastitim greškama!